Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Miałem pendriva.
Jakiś ADATA 8G kupiony chyba mediamarkcie.
Jakiś czas używała go ostatnio córka i nagle przestał jej działać (nie wiem co tam nawywijała)
Sprawa wygląda tak: w dmesg jest
[ 796.584024] usb 1-2: USB disconnect, device number 2 [ 798.734037] usb 1-2: new high-speed USB device number 5 using ehci-pci [ 798.848559] usb 1-2: New USB device found, idVendor=048d, idProduct=1169 [ 798.848572] usb 1-2: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0 [ 798.849096] usb-storage 1-2:1.0: USB Mass Storage device detected [ 798.850980] scsi9 : usb-storage 1-2:1.0 [ 799.854495] scsi 9:0:0:0: Direct-Access XXXXXXXX U1169CONTROLLER 0.00 PQ: 0 ANSI: 2 [ 799.855281] sd 9:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0 [ 799.859289] sd 9:0:0:0: [sdc] Attached SCSI removable disk
W /dev urządzenie /dev/sdc też się tworzy ale nic wiecej.
w fdisk -l go nie ma
dd if=/dev/zero of=/dev/sdc dd: nie udało się otworzyć „/dev/sdc”: Brak medium
Caly wieczór szukałem po googlach.
Coś tam jest na ruskich stronach ale użyte tam programy nie widzą w ogóle urządzenia.
Może ktoś zmagał się z podobnym przypadkiem?
Nigdy nie miałem, ale spróbujemy coś poradzić.
Spróbuj może Gparted użyć, używa on własnego narzędzia do partycjonowania i coś może wskórać.
W teorii (wątpię czy coś da), jakąś maszynę VBox z Windows i przekazać jej Penia, może jakimś cudem coś da się na Windows naprawić? ;)
[ 796.584024] usb 1-2: USB disconnect, device number 2
To mi się nie podoba, może spróbuj bardzo powoli wkładać (i testować dmesg) Pendrive, może w pewnym momencie załapie? (czasem ja tak miałem, że w zależności od pozycji Pendrive był używalny, lub nie)
Fervi
a nie kombinowałeś coś ostatnio z kernelem? Bo niby urządzenie wykrywa, ale jakby czegoś mu brakuje.
a spróbuj czytać z tego sdc przez cata:
cat /dev/sdc > nazwapliku.img
@ilin:
Taka może dziwna sugestia ale - popatrz czy styki pena nie są brudne, w moim przypadku tak "odratowałem" kilka kart na PCI - chociaż wątpię żeby to było to. Dziwne że realnie nie sypie żadnym błędem... inne peny montuje no problem?
Gparted go nie widzi.
Na dystrybucyjnym kernelu też nie działa.
cat /dev/sdc > /home/adam/p.img cat: /dev/sdc: Brak medium
Pod windowsem taka sama sytuacja.
Te programy co ruscy używali Urescue i podobne są pod windowsa.
Też go nie widzą.
W windowsie jest w eksploratorze windows ale po wejsciu w niego każe sformatować.
Na próbę formatowania krzyczy ,żeby włożyć nośnik.
Wygląda na brak komunikacji miedzy elektroniką a jednostką pamieci.
Ściągnąłem ze strony HP jakiś programik do tych celów.
Działa tylko pod win7 a wczoraj wieczorem nie miałem dostępu do siódemki.
Dzisiaj go sprawdzę.
Spróbuję tez przemyć styki
EDIT:)
W win7 wcale nie działa.
Nawet się w exploratorze nie pojawia ten program HP wcale go nie widzi.
Chyba mu taką kurację trzeba zastosować
http://www.youtube.com/watch?v=EbgT7rzNW6A
[quote=ilin]Chyba mu taką kurację trzeba zastosować
http://www.youtube.com/watch?v=EbgT7rzNW6A[/quote]
no chyba nie ma innego wyjścia ;p
[quote=rychu][quote=ilin]Chyba mu taką kurację trzeba zastosować
http://www.youtube.com/watch?v=EbgT7rzNW6A[/quote]
no chyba nie ma innego wyjścia ;p[/quote]
Chyba, ze ktoś ma psiaka, który lubi takie zabawki, u mnie psiak kiedyś tak pobawił się komórką, że to, co z niego wyleciało w parku nie przypominało niczego, to, czego nie pożarł, wcale nie wyglądało lepiej. :D
Osobiście pendraka zawsze mam z Kingstona, i ostatni chodzi od 2009.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-10-10 12:37:49)
Niestety psa mam już dorosłego, ale mam małe koty :)
W pendrakach nie gustują.
Już kupiłem na aledrogo dwa kingstony.
W sumie wyjdą taniej niż za tego dałem.
Mnie zastanawia coś, czego nie pokazałeś :P
Chodzi o to, że niektóre pendrive'y, jak się za szybko włoży (nie wiem czy przez uszkodzoną wtyczkę), to system pokaże, że są, ale po chwili "USB Disconnect"
Jeśli też tak masz, to włóż (:D) po woli penia, aż się zacznie świecić lampka (o ile jest).
Jeśli nie to UE repair zrób
Fervi
Ten pen nie ma lampki.
Można wkładać wolno,szybko ruchem posuwisto-zwrotnym i jakimkolwiek jeszcze, zawsze to samo.
To co pokazuje dmesg to też nie jest to co powinno być..
http://www.mediafire.com/download/19e15bso0yd6moo/A-DATA-1166682519_USB_Flash_Disk_Utility_USBest.rar
tego używałeś? jeżeli fizycznie nie uszkodzony to powinno zadziałać.
Podepnę się do tematu: mam 16GB klucz, który po roku bezproblemowego używania nagle "skurczył się" do 7 megabajtów. Próbowałem formatować gparted bez skutku. To jest sprawa sprzętowa czy programowa?
Przy okazji zapytam: mam niby 5 lat gwarancji od Kingstona - czy warto z tym iść, czy w slepie mają już przygotowaną jakąś odpowiednią formułkę okolicznościową typu "to się nie da, to Pana wina"?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00117 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.43.244' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.43.244', 1732387169) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732386869 |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.224.63.123' |
0.00118 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=242632 |
0.00146 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24374 ORDER BY posted |
0.00081 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24374 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00121 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24374 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24374 |
Total query time: 0.00867 s |