Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Informatyka, studia, jak żyć ?;D
Jak samemu się dokształcać, jakie metody są efektywne ?
Ostatnio edytowany przez rj46 (2014-02-25 23:54:55)
http://pl.spoj.pl - masa ciekawych problemów do rozwiązania. Programujesz, wrzucasz kod i wirtualny sędzia uznaje, czy twój program wykonał się prawidłowo oraz, czy odpowiedź na dane zadanie jest poprawna. Polecam.
Czy ja wiem czy lepiej się uczyć w taki sposób, że najpierw teoria potem praktyka. Jest już parę szkół, które nauczają przez analizę i przerabianie kodu jakiegoś większego programu. Dużo bardziej efektywna nauka niż pisanie od początku hello world. xD
rj46 nie masz żadnych kółek, aby się zapisać? Podstawy programowania jak sama nazwa wskazuje to podstawy - nic szczególnego. Jeżeli myślisz poważnie o temacie to najlepiej samemu ćwiczyć sobie w domu. Czy to jak krasnij wspomniał na http://pl.spoj.pl czy to samemu pisać praktyczniejsze rzeczy. Jeżeli znasz już trochę C i Linuxa to w wolnych chwilach piszę prostego daemona (odnośnie zarządzania energią) i kilka innych mniejszych programików - przydałby mi się ktoś do pomocy, bo tak to brakuje motywacji :), więc jbc - PW.
Dziękuję za odpowiedzi !
co do spoja, siedziałem na nim troche czasu w liceum, robiac zadanka w c++/python, myślę, że to dobry pomysl teraz wrocic i zabrać się nowe trudniejsze zadanka,
Podstawy programowania jak sama nazwa wskazuje to podstawy - nic szczególnego.[/quote]
Tak no zdaje sobie sprawe, i ten przedmiot mnie jeszcze tak nie razi. Idac na studia spotkalem sie z opinia, że uczą tutaj ludzię, którzy nie do końca wiedzą co robią(chociaż były to słowa z konkurencyjnego wydziału, to jakos tak sie tym nie przejmowalem) może się to zmieni wkrótce ale było naprawdę kilka sytuacji w której studenci wyprowadzali z błedu, czy pokazywali gdzie jest bład itp
było łatwo odnieść wrazenie, ze nie do końca wiedzą o czym mówiąJeżeli znasz już trochę C i Linuxa to w wolnych chwilach piszę prostego daemona (odnośnie zarządzania energią) i kilka innych mniejszych programików - przydałby mi się ktoś do pomocy, bo tak to brakuje motywacji :)[/quote]
bardzo chętnie, nie ominie mnie teraz C i linux na zajeciach, wiec w wolnej chwili sie odezwęOstatnio edytowany przez rj46 (2013-10-15 19:04:42)
Nie wiem jak chciałbyś napisać cokolwiek bez teorii. Czasem mamy przykłady na forum tak się uczących, którzy pytają o najbardziej podstawowe banały. Nie znają podstaw OOP, nie znają HTML-a czy podstaw protokołu HTTP chcąc tworzyć aplikacje webowe. Raczej powinno być to przeplatanie teorii z praktyką. Teoretyczne wprowadzenie i praktyczne wykorzystanie.
Może i w kolejnym poście wyraziłem się nieprecyzyjnie, mi odpowiada teoria, zgadza się, że od tego trzeba zaczac, uzupełnić jakieś braki itp. Po prostu sposób prowadzenia tych zajec, albo ich jakosc* jest na razie mizerna
Ostatnio edytowany przez rj46 (2013-10-15 19:01:18)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00081 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.128.171' WHERE u.id=1 |
0.00095 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.128.171', 1732385463) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732385163 |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.225.175.230' |
0.00108 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.142.198.51' |
0.00098 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=242942 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24399 ORDER BY posted |
0.00090 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24399 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00176 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24399 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24399 |
Total query time: 0.00946 s |