Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Nie mogę usunąć programu draftsight.deb z wszystkimi plikami konfiguracyjnymi.
Przy instalowaniu programu draftsight.deb pobranego z www.3ds.com wykonałem:
dpkg -i draftsight.deb
wszystko się zainstalowało poprawnie. Bawiac się w programie zniknęła mi główna belka z opcjami "plik, edytuj widok, wstaw...".
Niestety nie mogłem przywrócić w programie tej opcji - opcja jest niedostępna. Chciałem więc odinstalować pakiet, pliki konfiguracyjne usunąć i ponownie zainstalować.
Wykonałem:
ponieważ opcja dpkg -P draftsight.deb nie działała znalazłem jak się w synapticu nazywa ten program i odinstalowałem:
dpkg -P dassault-systemes-draftsight
To już odinstalowało mi pakiet ale nie wszystkie pliki konfiguracyjne. Gdyż po ponownej instalacji nawet wcześniejszych wersji programu zawsze mi się instaluje program bez głównej belki. Na innym kompie zainstalowałem program i od początku posiada belkę.
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2013-11-11 12:12:34)
aptitude purge ~c
usunie wszystkie pliki konfiguracyjne odinstalowanych programów.
Alee
Jeśli ten program utworzył konfigi w domowym to musisz je ręcznie usunąć.
Najlepiej sprawdź jak ten program zachowuje się na koncie nowego użytkownika.
Jeśli poprawnie to musisz szukać w u siebie w katalogu domowym,
Dziękuje za pomoc. Pomogło usuniecie plików:
aptitude purge ~c
oraz usunięcie katalogu draftsight z katalogu domowego.
Dziękuję,
pozdrawiam
Witam
Mam ponownie ten sam problem z tym samym programem.
chcę odinstalowac go i pliki konfiguracyjne gdyz cos znowu zrobilem ze sie odpala bez belki podstawowej..
Wczesniej robilem tak:
aptitude purge ~c
usuwałem katalog draftsight z katalogu domowego.
i to działało.
w chwili obecnej po zainstalowaniu od nowa programu nie mam katalogu draftsight w katalogu domowym. Gdzies znajduje sie plik konfiguracyjny który odpala mi program ze stara konfiguracja draftsighta - bez paska z narzezdziami.
jak moge znalesc ten plik konfiguracyjny i go usunac.
aptitude install mlocate updatedb && locate draftsight
Może ~/.draftsight, ~/.config/draftsight itp. No chyba, że nazwa katalogu z konfiguracją kompletnie nie przypomina nazwy programu, co niestety się zdarza.
Dodam, że menedżer pakietów usuwa tylko pliki konfiguracyjne z /etc/, nie ma — z oczywistych powodów — prawa ruszać plików z katalogu użytkowników.
Faktycznie konfiguracja byla w katalogu ~/.config/draftsight
Jednak gdy usunąłem ją wraz z :
aptitude purge ~c
po reinstalacji nadal mam brak belki.
Zauważyłem ze na nowym użytkowniku program uruchamia się prawidłowo. Gdzies jeszcze musza byc ustawienia dla starego uzytkownika.
Jak podmieniłem pliki konfiguracyjne z nowego uzytkownika do starego (przekopiawalem usawienia z /user1/.config/draftsight do /user2/.config/draftsight to program sie uruchomil bez belki.
Zobacz jeszcze do ~/.local i ~/.cache
Tu masz odpowiedź:
http://linuxaideddesign.blogspot.com/2012/05/draftsight-v1r2-is-out-but-its-broken.html
Jeśli nie znasz angielskiego to raportuj - będę tłumaczyć.
Dziękuję za odpowiedzi. Angielki w miare komunikatywny ale mam pytanie jak załodowac ta pierwszą czesc w systemie debian. Mam środowisko Lxde i nie mam :
Locations--->Interface--->Customization File
w takiej postaci jak ubuntu.
Tą drugą czesc to juz wykonuje sie w draftsight i to juz zrozumiałę jest dla mnie.
Ktos w komentarzach napisał ze w debianie trzeba wykonac:
$ cd ~/.config/draftsight/1.2.229/UI/
$ cp -R english greek
ale nie za bardzo rozumiem tego ruchu.( moge stworzyc taki katalog i wejsc w niego, ale co z opcja cp bede mial przeciez pusty katalog)
OK sprawa rozwiazana - obie części są dostępne w draftsightcie. Pierwsza znajduje sie w narzędzia opcje, druga narzędzia - dostosuj interfejs.
Dziękuję za pomoc. Temat zamykam.
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2013-11-11 12:12:00)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00087 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.135.4' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.135.4', 1732905464) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732905164 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=245511 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24434 ORDER BY posted |
0.00086 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24434 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00153 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24434 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24434 |
Total query time: 0.00614 s |