Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=ArnVaker]BTW, [b]yossarian[/b]: co daje wzięcie polecenia w nawias?[/quote]
Bo to dwa polecenia (z sleep) żeby startowało z opóźnieniem, kiedyś to miało znaczenie, teraz to chyba juz niepotrzebne.
@tajwan:
Możesz sobie dodać odpowiednie programy wg mojego schematu:
nitrogen --restore & (sleep 1 && tint2) & (sleep 1 && xfce4-power-manager) & (sleep 5 && numlockx) & (sleep 1 && volumeicon) & (sleep 1 && compton --config ~/.compton.conf -b) & (sleep 8 && /usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1) & (sleep 4 && psi-plus) & (sleep 2 && mpd) &
Ja nie mam tych nawiasów przy łączonych poleceniach i też działa. Ale nie wykluczam, że kiedyś sam mogłem mieć nawiasy tylko nie pamiętam już. ;) Dzięki w każdym razie.
Sorry, wkradł się wielbłąd.
Enlightenment.
http://packages.debian.org/search?keywords=e17
Ale to trochę żartem Ci proponowałem.
Po drodze zachodziły jakieś zmiany w autostarcie, najpierw z autostart.sh na autostart, a potem jeszcze dodatkowo doszła obsługa openbox-xdg-autostart i pewnie się to pozmieniało.
A ja już tam rzadko zaglądałem skoro działa ;)
[quote=ArnVaker]BTW, [b]yossarian[/b]: co daje wzięcie polecenia w nawias?
[b]EDIT:[/b] [b]tajwan[/b]: jak nie masz to utwórz.[/quote]
Nie da się :P
Czego się nie?
Utworzyć pliku?
Tak nie da się utworzyć. A tak swoją drogą to ciekawe czemu nie mam autostartu LOL
Możliwe, że domyślnie po prostu nie ma tego pliku, nie pamiętam już. Pokaż jak się nie da. ;)
[quote=mati75]Tam coś jest grubo narobione, skoro nawet podstawowego katalogu .config nie ma.[/quote]
tajwan@tajwan:~$ mkdir /home/tajwan/.config mkdir: nie można utworzyć katalogu `/home/tajwan/.config': Plik istnieje tajwan@tajwan:~$ mkdir -p ~/.config/openbox tajwan@tajwan:~$ touch ~/.config/openbox/autostart tajwan@tajwan:~$ ~/.config/openbox/autostart bash: /home/tajwan/.config/openbox/autostart: Brak dostępu tajwan@tajwan:~$ su Hasło: root@tajwan:/home/tajwan# ~/.config/openbox/autostart bash: /root/.config/openbox/autostart: Nie ma takiego pliku ani katalogu root@tajwan:/home/tajwan# nano ~/.config/openbox/autostart root@tajwan:/home/tajwan#
[quote=tajwan]
tajwan@tajwan:~$ touch ~/.config/openbox/autostart
[/quote]
No i wygląda jakby się utworzył bez problemów, pokaż:
ls -l ~/.config/openbox/autostart
Na roocie nie twórz, bo po co… Zamierzasz odpalać na nim środowisko graficzne?
root@tajwan:/home/tajwan# ls -l ~/.config/openbox/autostart ls: nie ma dostępu do /root/.config/openbox/autostart: Nie ma takiego pliku ani katalogu root@tajwan:/home/tajwan#
Z tajwana, nie z roota.
tajwan@tajwan:~$ ls -l ~/.config/openbox/autostart -rw-r--r-- 1 tajwan tajwan 0 sty 15 19:49 /home/tajwan/.config/openbox/autostart tajwan@tajwan:~$
No i w porządku, dodaj sobie tam ten wpis:
sleep 1 && tint2 &
Oczywiście nadal z tajwana, a nie z roota.
No i git. Tylko jak to powiedzieć środowisko jest super lekkie, ale nie jest pełno wartościowe brakuje mu bt brak możliwości dodania czegoś na pasek. Wszystko się da tylko znowu trzeba się prosić co i jak.
[quote=tajwan]Wszystko się da tylko znowu trzeba się prosić co i jak.[/quote]
Nieprawda, wszystkie te informacje są dostępne w sieci, można poszukać samemu. Myślisz, że skąd my to wiemy? :)
Potrafię się określić że już nie mam siły się na tym wku.ać.
E, to już było. ;) Twoja sprawa.
[quote=yossarian]Po drodze zachodziły jakieś zmiany w autostarcie, najpierw z autostart.sh na autostart, a potem jeszcze dodatkowo doszła obsługa openbox-xdg-autostart i pewnie się to pozmieniało.[/quote]
Po X błędach zgłoszonych i męczeniu się z tym posłałem openbox-xdg-autostart w Debianowych pakietach w kosmos i na razie nikt niczego nie zgłosił.
[quote=mati75][quote=yossarian]Po drodze zachodziły jakieś zmiany w autostarcie, najpierw z autostart.sh na autostart, a potem jeszcze dodatkowo doszła obsługa openbox-xdg-autostart i pewnie się to pozmieniało.[/quote]
Po X błędach zgłoszonych i męczeniu się z tym posłałem openbox-xdg-autostart w Debianowych pakietach w kosmos i na razie nikt niczego nie zgłosił.[/quote]
Dla mnie to był przerost formy nad treścią, który tylko powodował zamieszanie :)
Wygodniej mi to sobie poustawiać samemu w ~/.config/openbox/autostart, niż się bawić w określanie, w którym środowisku ma co startować ;)
Bardziej przydałby się taki obapps, szczególnie dla początkujących w takich *boxowych klimatach.
Możliwości to już mi się dawno skończyły :P. OpenBox lekki, ale trudny w konfigurowaniu brak podstawowych rzeczy. Gnom, Kade konfigurowalne i mają podstawowe rzeczy , ale ciężkie. To może jest coś pośrodku ?
Windows XP
Co to są "podstawowe rzeczy"?
Dla mnie fluxbox, openbox itp. mają "podstawowe rzeczy".
A przynajmniej łatwo można je uzupełnić.
Temu Windowsu to się coś tam kończy, więc może być nie teges.
o witam [b]tajwana[/b], co jeszcze się nie "ustatkowałeś" z tym swoim debianem
nie kończąca się opowieść część pod tytułem openbox hehehe;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00054 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.23.124' WHERE u.id=1 |
0.00149 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.23.124', 1732347259) |
0.00026 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732346959 |
0.00100 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.227.72.113' |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=251911 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24783 ORDER BY posted |
0.00026 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24783 AND t.moved_to IS NULL |
0.00029 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00351 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24783 ORDER BY p.id LIMIT 325,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24783 |
Total query time: 0.00892 s |