Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od kilku dni zauważyłem, że coś mi "stuka" w dysku w lapku. Może nie do końca jest to stukanie, ale takie przeskakiwanie mogę do porównać do tego dźwięku jak się wyłącza komp to zanim się całkiem wyłączy pod koniec jest zawsze taki specyficzny dźwięk w dysku. Właściwe to cały czas stuka w pewnych odstępach czasowych. Bardzo prawdopodobne, że on już tak od dłuższego czasu stuka tylko tego nie słyszałem jak było włączone radio albo muza z kompa leciała.
Poczytaj o parkowaniu głowicy.
Sprawdź SMART. Sprawdź też czy nie masz aktywnego wyłączania twardego dysku (szukaj w opcjach zarządzania energią).
Zawsze to wyłączam zatrzymywanie dysku czy kompa i wszystkie rzeczy. Hmm parkowanie głowicy jak źle to zorbie to nie wiem czy jeszcze coś z tego dysku zostanie.
Mogę powiedzieć, że problem częściowo się rozwiązał sam, ale do rzeczy. Jak mam testinga :) i dostęp do xfce 4.10 to zainstaluję po testować (założenie było, że xfce jest bardziej funkcjonalny/konfugurowalny i że można było poświęcić tą minimalną szybkość na rzecz czegoś funkcjonalności i podobnej lekkości ). I tu XFCE sam rozwiązał problem tego stukania w dysku i już chodzi dobrze, ale jest druga strona medalu niestety okazało się że jest dużo cięższy niż LXDE i jest to odczuwalne.
he zależy jak masz skonfigurowane i jakich programów używasz...
Wszystko tak samo 1:1. teraz jeszcze MATE zainstalowałem i bije na łeb na szyje XFCE.
no mate jest szybsze trochę to fakt, ale tylko szybsze reszta czyli wygląd i konfigurowalność jest zdecydowanie lepsza w xfce moim skromnym zdaniem...;)
u mnie LXDE ładnie zaDALA ale odczuwam jego kastracje
no lxde to praktycznie sam ob z kilkoma dodatkami, to nie ma się co dziwić że zapierdala;)
Tylko skoda by było żebym przez LXDE kompa zrypał
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.235.66' WHERE u.id=1 |
0.00095 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.235.66', 1732374199) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732373899 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=255536 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25181 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25181 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00260 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25181 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25181 |
Total query time: 0.00794 s |