Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hejkaaaa :D
Ubzdurało mi się zastąpienie moich talerzowych dysków krzemiakami- ale jak to u lisa bywa, nie mogę po prostu kupić dysku SSD. Jako że jestem entuzjastą technologii kart Compact Flash (bodaj najstarsza na rynku technologia, wciąż rozwijana), to oczywiste że wybór padł na nie.
Dodatkowo, nie przywykłem do przechowywania po laptopach gigabajtowych multimediów, ot, zabawka z Linuksem ma składać się z systemu i ~, w którym to więszkość festerplatzu okupują konfigi. Całość 'masy multimedialnej' ma skupiać się na zasobie SMB/NFS, dostępnym w najbliższym czasie z poziomu routera/ docelowo tunelowane przez internet (taki lokalny dropbox).Wiadomo, trafi się jakieś iso do zassania gdzieś poza domowym storage'iem, ale zwyczajnie zamierzam rozwiązać to pendrive'em albo wstrzymać się z pobieraniem do czasu dostępu do pojemniejszego storage'u.
Analizując zużycie dysków na moich linuksowych maszynach, wyszło, że z uzbrojonym w to co potrzebuję systemem zamknę się w najgorszym przypadku w 8GB. Szanując sobie /var/apt/cache i resztę wartempów rzecz jasna.
Jeśli chodzi o kwestię systemu na taki laptop- bardziej skłaniam się w stronę obecnie testowanego Mint'a, choć nie skreślam całkowicie Debiana- aczkolwiek obydwa mają wspólny Debianowy korzeń. Na chwilę obecną doszedłem do momentu, w którym 13letni laptop wyposażony w tandem Sandisk Ultra III-30MB/s 8GB(system) + Sandisk Ultra 2GB(iso Minta do szybkiej reinstalki- to w końcu testy), bootuje szybciej, niż datowany na połowę 2007roku Aspire One ze 120GB satowym dyskiem(!!). Oczywiście karty podłączone możliwie 'najnatywniej', tzn przez adapter CF-to-2xIDE.
W tym momencie jestem już po zamówieniu adaptera CF2SATA(deklarowane max 166MB/s) i po określeniu parametrów konkretnej CFki do Acera (266x w zupełności wystarczy). Samej karty jeszcze nie zamówiłem, aczkolwiek skłaniam się w kierunku 16GB Kingstona (z uwagi na wieczystą gwarancję) bądź Sandiska (z uwagi na przywiązanie do marki, która do tej pory nie zawiodła mnie ani odtwarzaczami, ani kartami pamięci).
[color=blue]Magic goes here[/color]
Acer Aspire One ZG5 w którego posiadaniu jestem, wychodził w kilku wersjach. M.in trafiały się stricte netbooki, z wbudowanym w płytę 8GB nośnikiem danych. Ja dysponuję tą bogatszą wersją, w której mam interfejs SATA :P. Jednak, jaka by to wersja nie była, obydwie łączyła wspólna cecha; posiadały dwa sloty na karty Secure Digital, przy czym jeden opisany explicite 'Storage Expansion'. Fakt ten, jak i opcja szyfrowanego /home przy instalacji Minta, podsunęły mi ciekawy pomysł: rozdzielenie systemu na partycję wbudowanego dysku, plus dodatkoego home'u na karcie pamięci. Czyli [color=green]aufs[/color]. Nie przewiduję (re)bootowania z wsadzoną kartą, chciałbym mieć ten /home hotplugowalny. Czyli [color=green]udev[/color].
Czy moje założenia są w ogóle dobre? Wiem że aufs sprawdza się w przypadku 'persistent changes' przy live dystrybucjach opartych o read-only filesystemy jak squashfs- jak to się ma do de facto pierwotnie zapisywalnego /home'a? Opcja montowania karty do /home/karta wydaje mi się nieelegancka.
Chcę uniknąć jakichś bashowych potworków co sekundę sprawdzających czy przypadkiem nie została włożona karta- i dlatego udev. Jednak, wiadomo że może zaistnieć sytuacja w której włożę karciochę z odtwarzacza muzyki- i chciałbym by ta zachowała się jak pospolity nośnik wymienny- czyli jak do tej pory. Czy udev jest w stanie określić 'tożsamość' karty? Pamiętam że kiedyś skrobałem jakieś regułki, ale to było dość dawno temu, więc przyjmijmy, że wiem tylko tyle że coś takiego istnieje :P
Kolejna kwestia: szyfrowanie. Mając dane z /home na tak pospolitym nośniku jak karta pamięci (µ)SD wolałbym, by potencjalny przechwyciciel zobaczł kaszę aniżeli moje ciastka z fajerfoksa. Nie mam totalnie doświadczenia z szyfrowaniem- na podstawie jakich danych odbywa się deszyfrowanie w takim na przkład Minicie, że wszystko dzieje się 'samo' bez mojej ingerencji w, naprzykład, podawanie haseł, deifniowanie kluczy publicznch etc? Oczywiście przewiduję okresowy backup/upload w zaufane miejsce, ale z tym sobie poradzę byle krondżobem/ faktem spięcia z zaufaną siecią domową (żadne gugle dyski, dropboksy, hasłowane rary w torrent).
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2014-02-07 20:06:04)
wydaje mi sie ze rula w udev ktora bedzie rozpoznawala karte pamieci na podstwie jej ID wystarczy w zupełności do montowania karty pamięci tam gdzie nalezy.
Co do samego faktu braku /home/USER/ na dysku nie ma z tym problemu, ponewaz ten katalog bedzie potrzebny tylko i wylacznie kiedy bedziesz sie logowal na tego usera.
Tz. mozesz odpalic komputer, uruchomi sie "slim", wsadzisz karte pamieci, ona sie zamontuje rula z udev i dalej mozesz sie zalogowac.
U mnie nie udaje sie zalogowac jezeli nie mam swojego katalogu w /home/
Co do samej idei .... nie obraz sie ale bez sensu, kup ssd :-). 150zl - 200zl i jestes szczesliwy. Swoja droga masz tam dysk 2.5'' ? a nie przypadkiem 1.8'' bo wtedy sata to se mozesz miec ale przejsciowki CF2Sata nie wsadzisz. (nie jestem pewien ale na 1.8 pewnie sama karta by nie weszla).
[edit]
pewnie wiesz, ale i tak napisze.
cd /etc/udev/rules.d/
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-02-07 21:37:39)
Czy ID karty jest unikalne w skali... Kart pamięci?:)
Przewiduję logowania bez karty pamięci, typu 'jasne, sprawdź se pocztę' *KLIK*, restart przeglądarki.
Tak, na pewno mam 2.5", bo kupiłem komputerek za grosze właśnie m.in na 'dysk po przeciążeniu' i TYMI RĘCOMA montowałem 120tkę.
Dlaczego CF>SSD? Ano, nie ufam nowym technologiom, nie kupię dysku w interesującej mnie pojemności (bo argument 'przyda się kiedyś' to w mojej opinii martotrawstwo, skoro po zsumowaniu możliwych do udostępnienia dysków wyjdzie z jakieś 2TB). Łatwość wymiany w razie 'w'... Dobra, zachwiałeś koncepcją, a przejściówka w drodze :P. No a jak kwestia energooszczędności? Co do kart to wiem ile rąbią mi z baterii w porównaniu z talerzakiem.
CF jest raczej bliżej pamięci z dostępem bezpośrednim do adresu. W SSD dany adres jest umownym odzwierciedleniem miejsca w przestrzeni pamięci. Ma to swoje wady i zalety. I tak w SSD kontroler czuwa by nie zajechać systemu do tego dysponuje rezerwą komórek. W CF nie ma czegoś takiego, chyba że coś producenci zmienili ale wątpię, więc da się CF zajechać. Do tego dużo zależy od sparowania kontrolera (czytnika) z kartą. I pytanie najważniejsze czy CF wyjdzie taniej? Raczej nie w przeliczeniu per GB i per mbps nie.
[url=http://forums.sandisk.com/t5/Memory-Cards-standard/Wear-level-on-different-CF-card-models/td-p/199179]To chyba mają wszystkie CFy[/url].
Przeglądając Allegro nie znajdę nic taniej niż 250 pln (używki nie wchodzą w grę- flashpamięć to jak majtki:P), a na pojemności aż tak mi nie zależy, jak ujałem w pierwszym poście. Kartę 16GB pohytam za mniej niż stówkę.
W lapku mam ssd, miałem tależaka :-). Dysk z talezem wciaz mam w desktopie.
ssd jest fajne bo jest szybkiej, bardzo szybkie kazdorazowao jak posiedze przed lapkiem, pozniej odpalam przegladarke na desktopie sobie o tym przypominam :-).
Tak dla przykładu,
http://allegro.pl/kingston-cf-16gb-compact-flash-karta-pamieci-266x-i3885474202.html <- cf 50/50
http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/4354093#ceny <- ssd 250/250 :-)
wiec CF + adapter wychodzi ok 100zl - 110zl, dysk ssd ktory bedzie 5x szybszy i 2x wiekszy wychodzi 140zl, jak w tym przypadku kupno ssd moze sie nie opłacać ?
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-02-09 13:13:01)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00133 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.56.251' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.56.251', 1732372924) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732372624 |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='146.70.225.153' |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.210' |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=255547 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25176 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25176 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00139 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25176 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25176 |
Total query time: 0.00755 s |