Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem nowego Debiana Sarge 3.1 r1(i pierwszego w życiu) odpaliłem k3b i jak chciałem wypalić *.iso na dvd oraz ustawiłem prędkość x4 to paliło samo x8 czyli na maxa.Kombinowałem z burnfree ale i tak spier... 4 płyty ma ktoś może diagnoze.
Nagrywarka to liteon 832 SOHW
ATI 128mb radeon9200
Płyta ASROCK
ram ok 360mb ale często jest zużywana 90% nie wiem czemy tak obciąża.
Pomoże ktoś laikowi:))
Hmmm, czyli cztery płytki sie nie wypaliły? Jak dobrze zrozumiałem, zapodaj jakieś logi.
nawet jeśli system nie wyrabia prędkości x8 to wszystkie nagrywarki dvd i tak mają burnfree. raczej nie możesz skopać płyty, bo masz za wolnego proca/za mało ramu/cokolwiek, ponieważ twoja nagrywarka dvd jeśli stwierdzi, że twój komp nie daje rady, to sama automatycznie zmniejszy prędkość zapisu.
lepiej się pochwal, co to są za płyty, na których nagrywałeś :>
--
odnośnie tego że cały ram masz zawalony... ludzie, to jest [b]normalne[/b]. każdy kawałek nieużywanego przez ciebie ramu natychmiast jest przeznaczany na bufory i/o i pamięć cache. coś czuję że walnę jakiś art na ten temat, bo za dużo ludzi sądzi, że zarządzanie pamiecią w windzie jest ok i kiedy przesiadają się na lin są zaszokowani, że cały ram jest używany. no pewnie, że używany! a po chuj ma stać pusty, skoro można go użyć w jakimś sensownym celu?!
Ja tylko tyle, że nieletni są na tym forum ;) .
Tylko jeszcze jedno. Kiedyś po przejściu z kernela 2.4 na 2.6 K3B zniszczył mi płytę. I co ciekawe, K3B nie wypisał mi informacji, że muszę zmienić uprawnienia do cdrao. Dopiero na forum mi podpowiedzieli, żeby to zrobić.
ja mam podobny problem. z tym że jak wypalę iso to nie da sie odczytać. najpierw długo wypala początek ścieżki ok3 min a potym czasie ściąga dane z dysku.
co do pokazywania postępu nagrywania to pasek postępu pokazuje faktycznie co się dzieje dopiero od momentu jak skompilowałem sobie jadro . tak to postęp pokazywał mi np . 23 % i potem skakał na 100% po wypaleni a logach nic. To samo z predkością pokacywał 8 a nagrywał np. 1,9
jeśli masz 2.6.8-2-686 to chyba coś w nim nie tak. ja przeszłem na 2.6.15.4.
ale z iso nadal to samo. ja byłem tak mocny że wypalałem 13 kompaktów tych samego programu i żaden nie działa. niestety nigdzie nie znalazłem trozwiązania tego problemu.
Problem z nieprawidłową obsługą ustawienia prędkości nowszych typów nagrywarek DVD wynika ze zbyt starej wersji programu growisofs (pakiet dvd+rw-tools) w Sarge. Jedyny na to sposób to zmienić wpisy repozytoriów na "testing" i zainstalować aktualną wersję tego pakietu. Tak w ogóle to moim zdaniem używanie Debiana "stable" w większości przypadków nie jest dobrym pomysłem, właśnie ze względu na przestarzałe wersje oprogramowania. Osobiście używam "testing" a jego niezawodność i tak jest wielka. To zresztą mój jedyny system operacyjny, więc musi być niezawodny. :)
Więc tak mam procek AMD Xp 2,4GH+box i to jest dziwne że pod poprzednią dystrybucją mandrivą nie miałem takich problemów wylko zmieniłem bufor na 200mb i szło jak burza.Po drugie to nagrywałem na dvd firmyTDK ale na PLATINUM dvd-rw to pali normalnie.
Co do k3b to najpierw zainstalowałem wersje stabilną 0.11.20 z płyty a potem 0.12.20(chyba) i to samo.Pytnie mam takie czy jak bym wypalał z roota to może lepiej iść?chyba nie,co?ewentualnie jak zmienić uprawnienia do czegoś tam aby szło?
Co do wypalania płyt to ja Ci już pisałem co trzeba uaktualnić. Uaktualnianie K3b nie ma tu większego znaczenia, bo to tylko graficzna nakładka. Naprawdę płytki DVD wypala growisofs. Nie widzę powodu dla którego należałoby nagrywać płyty z konta root.
Zrobiłem narazie tak: zainstalowałem nową wersje dvd+rw-tools 6.1 bo była 5coś tam.
Zostawiłem stabilną wersje K3b 0.11.20 zobacze co będzie się działo podczas nagrywania.
W konfiguracji to za dużo tam opcji nie ma tylko nie wiem czy zmienić bufor nagrywarki jest ustawione na auto(może zmienić na 200mb) i włączyłem overburn.
W ustawieniach K3b zrobiłem domyślne:) tam gdzie ustaiw się prędkość ustawiłem aby wypalało przez growisofs a nie auto.Bufor cdrecord wypala dobrze jak jest ustawione na auto i jak ustawiłem na 200mb.
Płyty wypalają się znakomicie dziękuje za pomoc.
Koniec twmatu.THE END
POZDRO
Wiem że niby zakończyłem ale dlaczego nie chce kasować dvd+-rw tylko w sekunde wszystko robi mimo że odznacze szybkie kasowanie i zaznacze wymuś i tak nie kasuje?
a na płycie jest coś nagrane?
PS: to overburn co zaznaczyłeś to podajże overbirning który jesli potrzeba to stara się nagrać więcej danych tzn np. na płytce 700mb pozwala nagrać 720mb ale
1) jeżeli wogóle się uda to dane mogą być nieczytelne
2) w najlepszym przypadku płyta się zepsuje
3) napęd DVD/CD ci się zepsuje !!!!!!
płyt dvd+-rw nie kasuje się tak jak cd-rw. po prostu się je nadpisuje
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00123 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.7.212' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.7.212', 1732359893) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732359593 |
0.00070 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=25626 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3249 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3249 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00285 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3249 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3249 |
Total query time: 0.00755 s |