Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam pewien problem, który dziś się przytrafił
Włączam dziś kompa - włącza się LightDM, ekran się wyłącza
Uruchomiłem ponowie, dalej się wyłączał (ale odkryłem, że jak "wyłączę" i włączę matrycę) - ekran się podnosi, ale po chwili znowu dead
Zrestartowałem ustawienia BIOS w BIOS :D
Ale dalej nic
Różne objawy:
- Wcześniej (jak i teraz) laptop zamiast normalnie startować, wyglądał jakby startował z redshiftem włączonym (pomarańczowa barwa)
- Aby można było pracować (w miarę normalnie) laptop musi być ciemniejszym niż zwykle trybie (zawsze byłem na 100%, teraz na mniejszym)
- Może oślepłem, ale na mniejszym trybie wchodzi mimowolnie w pomarańczowy tryb, a na jaśniejszym w zwykły (średnio powyżej 80%)
- Przed wyłączeniem (zależy od jasności) ekran wydaje się mieć problemy z odświeżaniem (miga) i czasem przed wyłączeniem ma artefakty
Nie bardzo wiem jak przetestować z czym jest źle - ma ktoś pomysł?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218M [GeForce 310M] (rev ff)[/quote]
Może jest stress test w wersji Open Source karty graficznej? Bo wątpię czy jest jakiś Kartograficzny tester inny
Fervi
Świetlówki w matrycy się kończą.
Wyłączanie to takie zabezpieczenie inwertera (tego co to daje duże napięcie na świetlówki). Pomarańczowa/fioletowa barwa też oznajmia koniecznosć wymiany conajmniej świetlówek.
Normalna praca przy słabszym podświetleniu- wtedy świetlówki pobierają mniejszy prąd i zabezpieczenie w inwerterze 'nie wie' że coś jest nie halo.
Odswieżanie- idę o zakład że widzisz mruganie podświetlenia które na tle obrazu z matrycy wygląda jakby mrugała treść. Artefaktów nie mogę jasno, na odległość wytłumaczyć.
Sprawdź po włączeniu LightDMa czy jeśli poświecisz latarką w matrycę (ale tak że prawe ją przykładasz) bądź spojrzysz pod kątem, to zobaczysz obraz. Jeśli tak, diagnoza jest trafna.
Uprzedzając pytanie: można je wymienić, ale nie jest to łatwe, a świetlówki do konkretnch matryc ciężko dostać.
Matryca pada zupełnie czy tylko świetlówki - sprawdź jakąś latarką czy widać pulpit po wyłaczeniu. Jeśli tak to problem ze sterowaniem zasilania matrycy.
Jeśli to grafika to można sprawdzić przez delikatny ucisk lub gięcie płyty w okolicy chipu czy powoduje to jakieś zmiany w wyświetlaniu, artefakty, etc.
Wtedy prawdopodobnie wystarczyło by przegrzać hotem chip, w najgorszym razie postawić od nowa bga.
Nie musiałem używać latarki, by stwierdzić, że działa (i widać)
Aktualnie włączyłem 100% "mocy" i się nie wyłącza (ale to dopiero 30 sekund)
Fervi
PS. Po restarcie dalej są problemy
I jak myślicie, ile czasu będzie jeszcze w ogóle działać taka matryca?
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-02-23 15:07:33)
Pytanie czy w tyłek dają tylko świetlówki (większe szanse), czy kość sterująca się rypła (FAN coś - nigdy nie pamiętam).
Sprawdź na jakimś aledrogo ile chcą za matrycę do tego lapka - jeśli wiecej niż 100 to chyba się nie opłaca inwestować.
@Lorenzo:
To przegrzewanie hotem to mit. Działa, bo przyrwacasz połączenia między rdzeniem a podstawą układu. Moim zdaniem robi się to tylko w celach diagnostycznych: wygrzałem, działa, chip do wymiany. Chyba że robisz komputer na sprzedaż, ale wtedy to już czyste ku@!#%!stwo.
@fervi:
będzie działać dopóki jej nie wymienisz. Generalnie jest to tylko upierdliwe, bo nie podświetla kiedy trzeba, nic poważnego nie powinno się stać, zabezpieczenia o których pisałem wcześniej chronią inwerter przed zniszczeniem. Zakładając że to matryca, w przypadku GPU trudno stwierdzić, ale nastaw się na koszta w najbliższym czasie.
Trochę łatwiej byłoby zdiagnozować gdyby zobaczyć tego redshifta o którym pisałeś w pierwszym poście. Świetlówki zabarwiają cały ekran na bladoróżowy/pomarańczony, ale intensywniejszy przy krawędziach.
Podepnij się pod zewnętrzny monitor- artefakty czy przesunięcia kolorów powinny wykluczyć matrycę.
@lis6502
Same artefakty są dość rzadko (ale się zdarzają)
Ogólnie liczę za 3 miechy na komputer stacjonarny, a laptop pójdzie jako XBMC i ewentualnie serwer
Ogólnie czasem na pełnym podświetlaniu trzyma kilkadziesiąt minut, czasem kilka sekund.
Mam drugie GPU, ale trzeba by sterowniki Nvidii lub Switchero ogarnąć
Sam redshift to taki odpowiednik f.lux, zmienia barwę matrycy w zależności od godziny. Myślałem, że po prostu coś odbiło w BIOSie i zapisał te dane z Red Shifta (jak mocno ściemnisz matrycę w moim lapku, to lapek zapamiętuje te ustawienia i startuje z ciemniejszymi ustawieniami)
Niemniej na bardzo wysokiej jasności ekranu kolory wracają normalnie (jakby matryca była ok), tylko na mniejszych jest pomarańcz
Fervi
Zatem rzadkie arty podciągnąłbym pod sterowniki- ot, coś się krzaczy przy shutdownie, no reason to worry.
Korzystanie z drugiego gpu nie zmeini natury problemu- to co opisujesz to umierające świetlówki. jeśli chcesz pojechać po kosztach- napisz mi co to za sprzęt, na stanie mam z pięć matryc różnej maści plus komplet świetlówek, możnaby się pobawić w przekładkę (robiłem już to), ewentualnie pojechać po bandzie i zainwestować w taśmę ledową. Takie rozwiązanie mam w jednym z dwóch monitorów których używam nacodzień do stacjonarki i sobie chwalę. Na białym tle widać flary przy krawędziach, ale obstawiam że to kwestia mojego lenistwa (nie pomyślałem o dyfuzorach, a po zmontowaniu nie chciało mi się otwierać jeszcze raz matrycy i rzeźbić).
Podświetlenie padło całkowicie (nawet na najmniejszej jasności)
Sorry za błędy, piszę w prawie czarny ekran (podświetlany latarką)
Dzięki za pomoc wszystkim
Fervi
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00121 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.226.151' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.226.151', 1732377811) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732377511 |
0.00122 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.222.166.127' |
0.00068 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=258243 |
0.00099 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25322 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25322 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00578 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25322 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00124 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25322 |
Total query time: 0.01314 s |