Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-02-27 21:44:38

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

[solved] wybór sprzętu: procesor, karta graficzna

Przelała się czara goryczy z GPU od AMD i pomimo, że bardzo fajnie mój A10-5700 się sprawował, to czas na zmianę platformy ze względu na olewczy stosunek producenta w kwestii wsparcia. I tu moje pytanie, jaką konfigurację wybrać. Więc, komputer głównie do obróbki zdjęć, grafika 3D (sporo siedzę w Blenderze) czasami mencoder oraz normalne zastosowania domowe, filmy, net, Eclipse, gcc z palca i kilka gier. Gram w Q3, Q4, UT2004, Doom3. W Wine albo na Virtualboksie Starcraft, Richard Burns Rally i Aliens versus predator (1999). Niby szału nie ma ale to wszystko (to co się da oczywiście bo w SC nie da się zmienić ustawień grafiki :( ) ma śmigać na maksymalnych ustawieniach w rozdzielczości 1920x1200 (16:10). Więc mam takie propozycje:

1 fx-6300 + geforce gt630 rev.2 na rdzeniu gk107 (TDP 95W i 25W)
2 i5-3350P + geforce gt630 j.w. (69W i 25W)
3 i5-3570k (77W)

Nie wiem tylko, czy grafika HD4000 uciągnie te gry z takimi ustawieniami ale byłby to atut bo moja żona ma w laptopie sandy bridge i upgrade testinga robi bez obawy, że X-y nie wstaną, po prostu bezstresowy linux. Fajnie byłoby zejść z poborem mocy jak najniżej. No i rozwojowość i cena całej platformy. Ja już się nie łapię w podstawkach Intela. A moźe jakiś Hasswell z grafą HD4600, w testach wypada nawet ciekawie ale uźywanego proca to chyba trudno będzie wyłapać bo nie ukrywam, że Intel to by mnie z drugiej ręki satysfakcjonował (ceny à la japko). Sam nie wiem co lepsze, zwłaszcza, że z Intelem to nie miałem styczności od czasu E8400.

Ostatnio edytowany przez skullman (2014-03-03 01:27:57)

#2  2014-02-27 21:48:52

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: [solved] wybór sprzętu: procesor, karta graficzna

Jeśli chcesz coś z integrą, to tylko Iris.

#3  2014-02-27 21:58:39

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jeśli chcesz i5, to ja bym poczekał do czerwca, i brał odświeżony Haswell, np [url=http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core%20i5-4690S.html]i5-4690s[/url] lub podobny - 65W TDP.
W Intela Ivy moim zdaniem nie ma się sensu pchać, model z mocno spartolonym chłodzeniem, lubi się grzać, Haswelle, to wersje łatające wiele błędów obecnych w Ivy.

W każdym razie, jak chcesz porządne chłodzenie, niskie temperatury
i możliwość podkręcania, to Intel na razie zatrzymał się na Sandy Bridge.

Z kart Nvidia brałbym architekturę Maxwell, na razie jest tylko 750GTX/750Ti w cenach od 420 zł za 750 GTX, 740 i 730 jeszcze nie wyszły, ale do czerwca pewnie będą.
GF-750* biorą w normalnej pracy około 55 -65W.

Pozdro

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2014-02-27 22:26:29

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

524

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:46:37)

#5  2014-02-27 22:29:43

Pavlo950
Serwis

[quote=uzytkownikubunt][quote=skullman]moja żona ma w laptopie sandy bridge i upgrade testinga robi bez obawy, że X-y nie wstaną, po prostu bezstresowy linux.[/quote]
Dlatego nigdy nie rozumiałem, jak można używać dystrybucji korzystającej z modelu rolling release. Już nie mówiąc o zastosowaniach profesjonalnych...[/quote]
Co? Czemu?

#6  2014-02-27 22:34:14

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

[quote=uzytkownikubunt][quote=skullman]moja żona ma w laptopie sandy bridge i upgrade testinga robi bez obawy, że X-y nie wstaną, po prostu bezstresowy linux.[/quote]
Dlatego nigdy nie rozumiałem, jak można używać dystrybucji korzystającej z modelu rolling release. Już nie mówiąc o zastosowaniach profesjonalnych...[/quote]
Wyjebujacy sie serwer x to jest standard dla sterownikow AMD, raz na 2 miesiace cos sie spieprzy (wlasnie na desktopie zastanawiam sie dlaczego modul sterownika amd wali segfail ... no kur*****). BTW sterownik mam z repo.

Wyjebujacy sie server X to jest standard dla sterownikow nV ... poniewaz po kazdym upgrade kernela trzeba przebudowac steroniwk (zakladajac ze uzywa sie zamknietego sterownika).

Natomiast w przypadku kart intela taki problem nie istnieje (przynajmniej mi sie jeszcze nie trafil).

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#7  2014-02-27 22:37:02

ilin - Palacz

ilin
Palacz

[quote=gindek]Wyjebujacy sie server X to jest standard dla sterownikow nV ... poniewaz po kazdym upgrade kernela trzeba przebudowac steroniwk (zakladajac ze uzywa sie zamknietego sterownika).[/quote]
A guzik prawda.

Po to jest pakiet nvidia-kernel-dkms  aby przebudować moduł i robi to dobrze.

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#8  2014-02-27 22:43:59

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Poza tym są jeszcze sterowniki otwarte dla kart amd. Zazwyczaj działają bardzo dobrze i nie odstają przesadnie od tych zamkniętych.

#9  2014-02-27 23:12:44

jacekz - Użytkownik

jacekz
Użytkownik

A otwarte dla AMD obsługują XvBA?

#10  2014-02-27 23:25:10

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Otwarte stery NVidia/ATI to na razie przyszłość.

Np OpenCL - korzysta z niego LibreOffice-4.2, ImageMagick, i coraz więcej innych programów.
Jakie stery umożliwiają w tej chwili wydajny OpenCL?
Binarki Nvidii i Ati, w Nouveau dla Nvidii zaczynają go wprowadzać, wymaga firmware wycinanego z oryginalnego steru Nvidii.

Akceleracja Video?
To samo, w binarkach chodzi, w otwartych sterach będzie chodzić,
na razie "zaczyna zaczynać" chodzić.

Z Nvidią i Xorgiem od 2007 roku nie mam większych problemów, o ile się używa stabilnego systemu, czasem stery Nvidii się mogą spóźnić względem nowego kernela lub Xorga, ale to są kwestie przeważnie najwyżej miesiąca.
Wyjątek stanowi Optimus, tutaj hakerzy rozwiązali problem znacznie wcześniej, niż się za niego zabrała Nvidia.

Jak to wygląda w ATI? było na forum nieraz, niech się wypowie ktoś, kto ma ATI. ;)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-27 23:29:21)

#11  2014-02-27 23:27:46

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Wprawdzie nie mam ATI, ale po wątkach widzę że nawet obecnie zestaw Xorg 1.15 + Fglrx 14 beta w testing/unstable jest uwalony i trzeba instalować starsze wersje.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#12  2014-02-28 00:25:53

yossarian
Szczawiożerca

[quote=jacekz]A otwarte dla AMD obsługują XvBA?[/quote]
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTM0OTA
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_opensource_uvd

Ostatnio edytowany przez yossarian (2014-02-28 00:27:21)

#13  2014-02-28 01:27:14

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

@gindek, no właśnie to przelało czarę goryczy, mam już dość radeona w moim APU. Nie tak dawno też był wątek o sterach na i386 i iommu. Ileż to można kombinować. To co oni robią to jest masakra. Nvidia miała czasami drobne problemy na które wtedy narzekałem a teraz to ja bym je z uśmiechem na ustach znowu powitał. Jeśli nie korzystasz z dkms tak jak napisał ilin to zawsze możesz przebudować moduł. To zajmuje chwilę i jeśli się da to zrobić, to dla mnie problem nie istnieje. W AMD się na ogół nie da.
@yossarian, tak jak napisałem na początku, jest jeden wymóg, grafa ma mi uciągnąć w/w gry. Czy na otwartych da radę?? Mało prawdopodobne, ale jutro zobaczę. Generalnie i tak chcę uciekać od Radeona. Mam już dość.

No ale dość nie na temat gadki, sprzęt... [quote=Pavlo950]Jeśli chcesz coś z integrą, to tylko Iris.[/quote]
A widziałeś ceny i5-ek z grafą iris?? Za $100 róźnicy to dokupię gt640 na rdzeniu gk208 z tdp 49. Ceny z d...py w porównaniu do haswella z HD4600. Ale fakt, pobór mocy jest kuszący.

@Jacekalex, to mam sobie orać psychę jeszcze cztery miesiące?  Poza tym jakie ceny tych procków będą?? To samo z maxellami. Poza tym jak czytałeś mój post to chcę grafę najsłabszą bo gt630 ale rev2, ma TDP 25W i w testach jest dwukrotnie szybsza od gt520 (Fermi) a tamta karta nie radziła sobie ani z D3 ani z Q4 i miała problemy z UT2004. Radeon w moim A10 dawał radę ale support rozkłada ten układ na łopaty. Dlatego właśnie pytam bo nie chcę znowu bubla kupić. Spędziłem dużo czasu wyszukując najpierw wersje procesorów a potem konkretne oznaczenia modeli bo dane są tak pokamuflowane, żebyś zawsze wybrał rebrandowane 500-tki a nie przypadkiem keplera a już zwłaszcza poprawionego. Co za polityka. No i co z procesorem?? FX czy i5, kwestia otwarta bo i tak FM2+ muszę zmienić na AM3+ albo 1150. Jak podaje angielska wiki jeszcze dwie generacje do przodu mają używać 1150 ale to źadna gwatancja. No i jest jeszcze lepsza karta HD4600 więc wyższa cena procka ale minus cena grafy. Nie zależy mi na O/C, chłodzenie mam dobre a warunki są na początku postu i oczywiście cena, używek również. Jeśli nie Ivy to może właśnie Haswell??

#14  2014-02-28 06:58:54

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@skullman:

Jak chcesz w te gry grać na fullHD to raczej nawet IRis odpada - akurat w tym tygodniu odpalałem Quake 4 na swoim Y580 i wiem że mój GF 660 M GTX ledwo dawał radę na fullHD to uciągnąć bez przycinania - więc żadne Irysy tutaj nie pomogą, podejrzewam że tylko Q3 da radę w FullHD z wymienionych, bez zacięć.

Ja bym szedł w Nvidia + Intela - AMD nie warto, jedno że prądu to żre więcej niż statystyczny rosjanin litrów spirytusu rocznie więc różnicę w cenie szybko amortyzują różnice w opłatach, to jeszcze wydajnością ciężko mu  gonić Intela w większości zastosowań. To czy Ivy czy Haswell to już Twoja sprawa - oba się grzeją bardziej niż powinny, ale czy to będzie miało jakiś wpływ na żywotność? Biorąc pod uwagę jak "chłodne" są AMD (i to od lat, i mają się dobrze) śmiem wątpić ;]

Z tego co widzę:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nvidia_graphics_processing_units#GeForce_600_Series

Gt630v2 ma wydajność zbliżoną do mojego lapkowego 660M GTX, tak więc powinien sobie ze wszystkim poradzić, ale znowu Star Craft'a (jak mniemam część drugą) na FullHD może nie uciągnąć w każdej sytuacji (nie wiem, nie grałem ale to dość nowa gra, a FHD jednak wymagania ma...)

EDIT:

Wow jedno "ale" - o ile to prawda to wydajność obliczeniowa tej karty jest OK, ale przepustowość pamięci dość marna bo zamiast GDDR5 zastosowano zwykłe DDR3... no to z tym FullHD może być różnie... wg listy mój GTX 660 M ma 80 GB/s a ten GF630 tylko... 14 GB/s?? WTF? Jakaś strasznie niezrównoważona się ta karta wydaje :/

@Jacekalex:

A jakie to błędy Haswell naprawia w stosunku do Ivy (grzeją się przecież podobnie)? Zapodaj źródło.

Ostatnio edytowany przez Huk (2014-02-28 07:04:17)

#15  2014-02-28 10:10:28

yossarian
Szczawiożerca

@skullman:
Ja tylko odpowiadałem na jedno konkretne pytanie:
[quote=jacekz]A otwarte dla AMD obsługują XvBA?[/quote]

#16  2014-02-28 11:17:58

uzytkownikubunt
Zbanowany

526

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:46:40)

#17  2014-02-28 11:25:19

yossarian
Szczawiożerca

@uzytkownikubunt:
Problemy mają głównie użytkownicy zamkniętych sterowników.
Cała reszta ma święty spokój i może spokojnie używać dystrybucji ciągłych.

#18  2014-02-28 11:47:24

Red_Fedora - Użytkownik

Red_Fedora
Użytkownik

Potwierdzam, jedynie w manjaro można dosyć swobodnie używać sterowników zamkniętych dla AMD. Tylko dla tego że dobierają wersje X-Org pod te stery.
Przez co można bez cyrku z nich korzystać, natomiast w innych dystrybucjach to obraz nędzy i rozpaczy. Większość ciągłych dystrybucji ich unika, a do grania swobodnie starczą otwarte.

[img]http://static1.wikia.nocookie.net/__cb20130812121419/nonsensopedia/images/2/2b/Pinkie_pie.gif[/img]
Po co myśleć racjonalnie? Najważniejsze jest to by było zabawnie!

#19  2014-02-28 14:09:50

Pavlo950
Serwis

[b]@uzytkownikubunt[/b]
Sterowniki Panie, sterowniki! Spróbuj korzystać z zamkniętych sterowników dla AMD, albo włączyć [b]radeon.dpm[/b] w [b]kernel[/b]u <3.11 :D

Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-02-28 14:12:18)

#20  2014-02-28 15:29:32

yossarian
Szczawiożerca

Zamknięte nie nadążają za rozwojem jadra i X.Orga.
Zazwyczaj jest jakaś obsuwa w czasie.

#21  2014-02-28 15:40:29

uzytkownikubunt
Zbanowany

527

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:46:41)

#22  2014-02-28 15:41:01

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Nvidia w sidzie działa  :)

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#23  2014-02-28 16:00:07

yossarian
Szczawiożerca

[quote=uzytkownikubunt]Jeśli ktoś korzysta z otwartoźródłowych to nowe jądro, libdrm, mesa jeszcze mają sens (ale już na przykład gonienie za najnowszym X Serwerem nie do końca). BTW w Debianie nawet niestabilnym ciągle jest staroć mesa (9.2.2-1), pomimo wydania 12 grudnia 2013 roku stabilnej wersji 10.0.1... Nie wiem jaki jest sens wrzucania nowego X Serwera 1.15 i starej Mesy do jednego worka.
Przy zamkniętoźródłowych, czy to AMD czy to Nvidii, to już proszenie się o kłopoty. Teraz zestaw jądro 3.10.32, xorg-server 1.13.4 lub 1.14.4 (wiem, że jest 1.14.5) i zamkniętoźródłowe sterowniki powinien dobrze, stabilnie śmigać i jednocześnie być umiarkowanie nowy.[/quote]
Deweloperzy Debiana koncentrują się głównie na wydaniu stabilnym.
W testingu i sidzie widać czasem brak jakiejkolwiek logiki (wylatujące pakiety z testinga, opóźnione poprawki bezpieczeństwa w testingu, kolejność aktualizacji poszczególnych komponentów systemu, mrożenie etc.). Dlatego nie zawsze musi być w tym większy sens. Sid/testing to tylko plac budowy wydania stabilnego. 
Generalnie wszystko zazwyczaj działa, ale czasem może to irytować.

#24  2014-02-28 20:41:28

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=Huk]@skullman:

.....................

@Jacekalex:

A jakie to błędy Haswell naprawia w stosunku do Ivy (grzeją się przecież podobnie)? Zapodaj źródło.[/quote]
Przeprojektowany moduł zarządzania energią?
Kilkanaście nowych  stanów energetycznych  ACPI?
Optymalizacja całego procka, żeby urwać chociaż kilka watów?

Spieprzyli sprawę w Ivy, bo najpierw huraoptymistycznie zrobili tranzystor Tri Gate 0,22 mikrometra, po czym nie udało się do niego zrobić skutecznego chłodzenia, takiego jak w Sandy.

Teraz wychodzi już druga wersja "refresh" która ma urwać kilka watów.
Inna sprawa, że jak się spartoliło chłodzenie, to teraz poprzez kombinowanie z ACPI i urywanie po pół wata tu czy tam można się bawić 50 lat, bo przy znacznym obciążenie wszystkie procki będą się grzać, do póki zamiast też cholernej pasty nie zaczną dawać porządnego ihsa, którego do procka w litografii 0,22 nie potrafią odpowiednio przylutować.
Dlatego prawdopodobnie Broadwelle będą miały nie rok obsuwu, ale może i trzy albo pięć.
Wszystko zależy od tego, kiedy się uporają z tym cholernym chłodzeniem,
do tej pory się to nie udało.

Po szczegółowe informacje odsyłam do tony materiałów na necie, od Wiki począwszy, połknąłem tego więcej, niż Armia Czerwona wódki ;),
bo sam się na Haswella szykowałem, ale póki mój grat daje radę, też czekam, aż zaczną porządne chłodzenie robić.
Najwyżej mu zaaplikuję QuadCore, i nawet trzy-cztery latka jeszcze pociągnie, tylko GPU mi się zaczęło sypać.

Ale chyba wcześniej emeryturę zobaczę. :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-28 20:42:55)

#25  2014-02-28 20:52:01

Pavlo950
Serwis

[quote=Jacekalex]Po szczegółowe informacje odsyłam do tony materiałów na necie, od Wiki począwszy, połknąłem tego więcej, niż Armia Czerwona wódki ;),
bo sam się na Haswella szykowałem, ale póki mój grat daje radę, też czekam, aż zaczną porządne chłodzenie robić.
Najwyżej mu zaaplikuję QuadCore, i nawet trzy-cztery latka jeszcze pociągnie, tylko GPU mi się zaczęło sypać.[/quote]
A może by tak olej w roli chłodziarki? Co Ty na to?

////

Chłodzenie olejem ma dwa plusy:
- można zrobić fajne oświetlenie :D i pochwalić się gdzieś komuś :D
- można mieć lepszą maszynę :D

Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-02-28 20:53:18)

Stopka forum