Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A co za problem zainstalować starszego Xorga i Fglrx? Już dawno byś to zrobił zamiast powtarzania w kółko „nie działa”… Mnie problemy ze sterownikami w wersji beta jakoś szczególnie nie dziwią.
[quote=skullman]@yossarian, dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Nie ważne więc jakie dobre chęci ma firma AMD, mnie obchodzi efekt końcowy. Suma sumarum, odwoływanie sie do cyklu wydawniczego debiaba stable albo RHEL jest mocno chybione moim zdaniem bo to nie zaleta tylko wada. Po co np.: adminowi w suuuper stabilnym i przetestowanym środowisku akceleracja OpenGL? Najbardziej jest potrzebna właśnie na desktopie, gdzie komputer służy nie tylko do suuuper poważnych i profesjonalnych zadań ale właśnie do rozrywki i do przeciętnych, zwyczajnych zastosowań domowych. I tu ten cykl wydań się pomprostu nie sprawdza. Wszyscy bez wyjątku psioczą na support AMD a firma dalej swoje: "jak my wam te stery przetestujemy..." to świat w tym czasie pójdzie do przodu i znowu one nie będą działać. I tak w koło do za...a. I jeszcze ten tekst o nvidii, że wypuszczają słabo przetestowany kod. Tylko, że ten "niepewny" kod po prostu działa, niemal nikt się na niego nie skarży a na ten prsetestowany i pewny wszyscy, do tego stopnia, że w archu jie ma nawet catalysta, wyleciał z repo. Mógłbym oczywiście używać stable, do większości zastosowań starczy. Ale w KDE w testingu jest nowy digikam, który bez żadnej ingerencji wywołuje rawy z Pentaksa pomprostu wspaniale do tego stopnia, że 9rzestałem używać innego softu. Ten ze stable'a jezcze tak nie działa to co, mam sam budować nowe KDE na stable'u bo AMD testuje stery? Nie, po prostu pora podziękować AMD.[/quote]
Ja nie używam AMD i ogólnie też mi nie odpowiada taki cykl wydań sterowników.
Możesz po prostu używać nieco starszych pakietów lub otwartych sterowników. W Debianie i tak są zazwyczaj połatane wersje zamkniętych sterowników dla najnowszych kerneli. Gorzej to wygląda z nowymi X.orgami, które i tak łatwo cofnąć.
Natomiast pisanie o jakimś braku wsparcia jest bez sensu bo te wsparcie jest. Od czasów przejęcia ATI przez AMD jest coraz lepsze i nadrabiają stracone lata.
536
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:46:52)
[quote=uzytkownikubunt]Na stacjach roboczych (i niektórych serwerach) potrzebne bywa np. OpenCL, w którym karty AMD biją na głowę karty Nvidii.[/quote]
No właśnie przy okazji tego szukania najkorzystniejszego rozwiązania czytałem, że nawet na kartach Intela na windowsie instalacja softu od AMD znacznie poprawia wydajność w OpenCL. Nie wiem, czy to prawda bo nie testowałem ale brzmi to całkiem interesująco.
Już zrobiłem akcelerację pod debianem tylko xorg jest OK tylko fglrx chce mi aktualizować. Jak jeszcze uda mi się odpalić sterownik radeon na archu to chyba zaczekam do czerwca na tego nowego haswella. Choć już widziałem A10-ki Kaveri z całkiem małym TDP. Wygląda to całkiem ciekawie.
Package: *fglrx* *xorg* Pin: release a=now Pin-Priority: 1020
@Arn jesteś wielki, u mnie ten plik wyglądał inaczej, teraz jest OK.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.22.249.229' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.22.249.229', 1732365568) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732365268 |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.138.69.101' |
0.00041 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=258961 |
0.00292 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25353 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25353 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00105 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25353 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25353 |
Total query time: 0.00881 s |