Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=menel]też czyściłem ostatnio lapa śrubokręt, [b]woda i suszarka do włosów[/b]...[/quote]
https://www.youtube.com/watch?v=F3sXfaaTf3w :O
[b]BlackEvo[/b] w czym problem, wykręcam cały radiator z wiatrakiem, myje to pod bieżącą wodą, suszę suszarką żeby było szybciej i na bank sucho i wkręcam z powrotem...najlepszy sposób, żadne tam sprężone powietrza...;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-29 20:29:06)
Prędzej miałem na myśli jakiś alkohol i obeszłoby się bez suszarki. Swoją drogą, myślałem że wodą traktujesz też procesor ( np od starej pasty ) ale i tak wodę stosowałbym tylko do umycia rąk.
hehe nie no bez przesady;) pod ciśnieniem wodą sam radiator i wiatrak spłukuję, chodzi też o szybkość (staram się to robić w miarę często) cała operacja trwa ok 15 minut i tak mi wygodnie po prostu...;)
A ja uzywam do czyszczenia radiatorow gazu w aerozolu (widocznie taki charakter do wydawania kasy) nie mniej jednak wyprobuje Twoj sposob.
Szkoda wentylatora, tymbardziej że te w laptopach ciężej jest wymienić na jakiś niefirmowy. Ja w miarę możliwości oddzielam 'mechanikę' radiatora od elektroniki i to pierwsze w ciepłym mydle z wodą (xD), to drugie w alkoholu izopropylowym(wkładam do wanienki i załączam żeby się kręciło)+ smarowanie łożyska smarem do maszyn. Jeśli nie mam dojścia do łożyska to po alkoholu kąpię w WD40 i nadmiar wypieram sprężonym powietrzem. Ta metoda nigdy mnie nie zawiodła.
Zawiodło mnie natomiast wymienianie thermopadów na pastę :D Polecam zaopatrzyć się w TP na zapas i docinać jeśi producent przewidzał taką metodę odprowadzania ciepła.
[quote="lis6502"]Polecam zaopatrzyć się w TP na zapas i docinać[/quote]
dokładnie zawsze cholera chciałem się zaopatrzyć w to i mi z głowy wylatuje..a zabiegi czyszczenia robię często nie wiem może dlatego, że mniej sprzątam w pokoju i cały kurz z pokoju idzie mnie w wentylator;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-30 20:28:44)
Poleciłbym Ci allegrowicza, ale ten zj***ny serwis oczywiście usuwa moje transakcje z historii- bo po co mam pamiętać ramach serwisu z kim ubiłem udany interes, ważne że sprzedaż się kręci...
anyway, takie białe paseczki, za trzy o grubościach od 0.5 do 1.5mm zapłaciłem z wysyłką coś koło 15pln, a zrobiłem na nich trzy laptopy i dwie karty graficzne. Przysiądź najelpiej teraz do poszukiwań, bo zapomnisz :>.
[quote=lis6502]Poleciłbym Ci allegrowicza, ale ten zj***ny serwis oczywiście usuwa moje transakcje z historii- bo po co mam pamiętać ramach serwisu z kim ubiłem udany interes, ważne że sprzedaż się kręci...[/quote]
Jakieś 5 lat temu kupowałem od jednego gościa dobre kosmetyki samochodowe i... dobrze że nie usuwam z poczty mail'ów z informacją, że "kupiłeś przedmiot...." bo do dziś wiem, że mogę się u niego zaopatrzyć ponownie ;)
Odnośnie wody i czyszczenia, to naprawdę nigdy bym nie użył na żadne sprzątanie przy elektronice. IPA - owszem.
A dlaczego nie woda? Z powodzeniem *prałem* ręcznie mobo z laptopa po zalaniu jakąś colą. Najważniejsze jest usunąć wszystko z czego nie wyprzesz wody( baterie od cmosu również :>), roztwór musi być z detergentem i po wszystkim przepłukać właśnie izopropanolem.
[quote=lis6502]Z powodzeniem *prałem* ręcznie mobo z laptopa po zalaniu jakąś colą.[/quote]
odważni jesteście :P przecież samym IPA by wystarczyło
Moze sa odwazni bo maja duzo kasy a w razie czego "starego" laptopa mozna skombinowac za grosze.
ee przesadzacie pany przecież nikt nie leje wodą po elektronice a wodą są czyszczone tylko części mechaniczne tj wiatrak i radiator i dokładnie suszone przed ponownym montażem także ryzyko uszkodzenia czegoś poprzez wilgoć jest zerowe...
radiator to rozumiem, ale w wentylu jest silnik elektryczny przecież. fakt, że w razie czego wentyl nie jest to drogi element, ale żeby płytę główną wykąpać to już trzeba być desperatem ;p postępującym na zasadzie: skoro i tak jest do wyrzucenia, to co mi szkodzi spróbować
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00009 | SET NAMES latin2 |
0.00150 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.128.226.128' WHERE u.id=1 |
0.00083 | UPDATE punbb_online SET logged=1732363150 WHERE ident='3.128.226.128' |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732362850 |
0.00063 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.139.98.10' |
0.00028 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=265150 |
0.00028 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25708 ORDER BY posted |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25708 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00126 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25708 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00091 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25708 |
Total query time: 0.00726 s |