Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbuję zrobić z aplikacji tekstowej napisanej na linuxie aplikację tekstową(terminalową) na windowsa, czytałem, że mingw może załatwić sprawę i zainstalowałem mingw-w64 ale jakos nie umiałem go uruchomić nawet ;d Jakby ktoś się stykał z tym programem to chętnie się dowiem z jakiego pakietu dokładnie go instalować oraz jak włączyć i jestem otwarty też na każde inne porady odnośnie mingwa ;)
Wchodzisz do katalogu - tam gdzie zainstalowałes MinGW np u mnie to jest:
c:\MinGW\bin
W katalogu bin siedzą kompilatory gcc, g++ i co tam jeszcze zainstalowałeś.
c:\MinGW\bin>gcc --version gcc (GCC) 4.8.1 Copyright (C) 2013 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Żeby w cmd.exe mieć wszędzie dostęp do gcc czy g++ musisz dodać ściezkę do zmiennej środowiskowej PATH w Windowsie :)
Nie rozumiem ;p
Czyli ktoś kto ew odbiera mój program i chce go odpalić na swoim windowsie to musi modyfikować zmienną PATH ?
I ty podajesz, że mingwa masz na partycji c, a więc przez wine zainstalowałeś mingwa czy mówimy o mingwie na windowsie ?
Bo ja mingwa chcę na debianie żeby zrobił z mojej apki apkę terminalową na winde ;p
Ostatnio edytowany przez K4nt3R (2014-09-16 21:45:53)
Użyj Msys (pakiet Mingw) albo Cygwin (chyba lepiej dla ciebie)
Fervi
[quote=K4nt3R]Nie rozumiem ;p
Czyli ktoś kto ew odbiera mój program i chce go odpalić na swoim windowsie to musi modyfikować zmienną PATH ?
I ty podajesz, że mingwa masz na partycji c, a więc przez wine zainstalowałeś mingwa czy mówimy o mingwie na windowsie ?
Bo ja mingwa chcę na debianie żeby zrobił z mojej apki apkę terminalową na winde ;p[/quote]
Myślałem, że masz windowsa i, że chcesz kompilować pod windowsem, a z tego co widzę chcesz skompilować do exe będąc na linuksie :)
Aktualnie nie mam maszyny linuksowej pod ręką. Ale wpisz w konsoli x86 i wciśnij klawisz tab - i tam konsolka Ci podpowie jak nazywają się cross-kompilatory.
Czarna magia troche ^^
Pakietu Cygwin wgl znaleźć nie moge, msys nie wiem jak obsługiwać.Chcę tylko zrobic z mojego programu program exe ktory sie wykona w konsoli na windowsie, myslalem ze to prostsze bedzie ;p
http://cygwin.com/setup-x86.exe
http://cygwin.com/setup-x86_64.exe
Fervi
I to też przez wine instaluje a potem robie z linuxowych apek windowsowe ?
daj spokój z cygwinem.
coś w stylu
x86_64-crosscośtam-gcc -o dupa.exe dupa.c
tylko tego cośtama sobie znajdź bo na androidzie go nie mam
1016
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:57:40)
więc tak: Zainstalowałem mingwa na dwa sposoby, z pakietu mingw32 i mingw-w64, po wpisaniu w terminalu x86_64 mam rozne opcje mingwa, sprobowalem paru miedzy innymi:
x86_64-w64-mingw32-c++ -o dupa.exe -Wall dupa.cpp
x86_64-w64-mingw32-g++ -o dupa.exe -Wall dupa.cpp
te jednak robiły chyba pod 64 bitowe windowsy ;p
Jedynie dobry program wyszedł po poleceniu
x86_64-w64-mingw32-cpp-win32 -o dupa.exe -Wall dupa.cpp
Gdy plik dupa.cpp waży 1.3kb po kompilacji plik exe waży już 500kb~ i gdy przerzucę go na windowsa to otwiera go odrazu w konsoli windowsowskiej, tylko nic dalej... Pojawia sie na chwile konsola i znika zanim wyswietli jakakolwiek funkcje programu.Myslalem ze to przez to ze nie dalem getcha na koncu, wiec dodalem #include <conio.h> oraz getch(); przed ostatnim } , ale dalej to samo, tak jakby chciala ale się wstydziła ;d chyba że dalej złe polecenie wybrałem...
Ostatnio edytowany przez K4nt3R (2014-09-17 14:45:40)
Kolega chce najprawdopodobniej dokonać Cross kompilacji na komputerze z Linuxem dla komputera z Windowsem
Edyta: Spróbuj wywołać program z poziomu wiersza poleceń pod win
Poza tym cały interfejs masz w cout, czy korzystasz z jakiś libek (conio, ncurses)?
Ostatnio edytowany przez thomsson (2014-09-17 14:53:10)
1019
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:57:44)
Odpaliłem windę > uruchom program > cmd.exe, no i tam przemieściłem się do katalogu z moim programem, wpisuje jego_nazwa.exe i dostaję komunikat że program jest za duży do umieszczenia w pamięci...
Potem próbowałem odpalić to przez cmd.exe na linuxie bo ściągnąłem windowsowego cmd i tam to samo robię ale tu najpierw dostałem komunikat że brak dostępu, to zaznaczyłem żeby mogło być wykonywane jako program oraz mialo opcje zapisu i odczytu, włączam znowu i teraz komunikat "The system cannot execute the specified program." Na tym linuxie(64 bit debian) ze ściągniętym cmd to się domyślam że coś źle może być bo apka na 32 bitowego wine, ale dlaczego jest ten komunikat o zbyt dużym rozmiarze do umieszczenia w pamięci to nie wiem...
Źródła tego programu napisanego na linuxie który chce żeby działał na win ta ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.92.165' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.92.165', 1732984935) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732984635 |
0.00090 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.141.115' |
0.00043 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=275726 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26424 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26424 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00085 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26424 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26424 |
Total query time: 0.00594 s |