Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Poprzedni temat zablokowany, więc otwieram nowy wątek...
Wywaliłem wszystko zaczynające się od nvidia co wypluło
dpkg-query -l
, po czym zgodnie z https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers zainstalowałem stery poleceniem
aptitude -t wheezy-backports -r install nvidia-kernel-dkms
Wcześniej nvidia-detect powiedział, że karta jest obsługiwana przez wszystkie wersje sterownika.
Niestety grafika po resecie wciąż nie wstaje. Xorg.0.log pokazuje to samo co poprzednio, natomiast w syslogu znikło to
nvidia: Unknown symbol acpi_os_wait_events_complete (err 0)
xorg.conf wygląda dokładnie tak jak wcześniej.
O co może chodzić?
W repo masz sterownik 304.117-1 a potrzebujesz najnowszego 304.123 - w którym są uwzględnione ostatnie zmiany w kernelu dotyczące interfejsu ACPI.
Dlatego musisz ściągnąć sterownik binarny ze strony Nvidii i zainstalować go ręcznie w systemie.
Tylko pamiętaj, że sterowniki to nie kanapki, nie można jednego na drugim instalować, żeby zainstalować ster binarny ze strony Nvidii, sterownik z repo i ten instalowany przez dkms musisz odinstalować wcześniej, żeby nie było jakiegoś konfliktu bibliotek.
Tu masz sterowniki:
http://www.nvidia.com/object/unix.html
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-10-01 00:39:21)
Pokaż
dpkg -l | grep nvidia
uname -a
Ok, spróbuję skasować znowu wszystko zaczynające się od nvidia i zainstalować tego stera w wersji 304.123
tymczasem:
# dpkg -l | grep nvidia ii glx-alternative-nvidia 0.4.1~bpo70+1 i386 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii libgl1-nvidia-glx:i386 319.82-1~bpo70+2 i386 NVIDIA binary OpenGL libraries ii libnvidia-ml1:i386 319.82-1~bpo70+2 i386 NVIDIA Management Library (NVML) runtime library rc libxvmcnvidia1:i386 304.88-1+deb7u1 i386 NVIDIA binary XvMC library ii nvidia-alternative 319.82-1~bpo70+2 i386 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii nvidia-detect 304.117-1 i386 NVIDIA GPU detection utility ii nvidia-driver 319.82-1~bpo70+2 i386 NVIDIA metapackage ii nvidia-glx 319.82-1~bpo70+2 i386 transition to nvidia-driver ii nvidia-installer-cleanup 20131102+1~bpo70+1 i386 cleanup after driver installation with the nvidia-installer ii nvidia-kernel-common 20131102+1~bpo70+1 i386 NVIDIA binary kernel module support files ii nvidia-kernel-dkms 319.82-1~bpo70+2 i386 NVIDIA binary kernel module DKMS source rc nvidia-legacy-304xx-alternative 304.108-4~bpo70+1 i386 allows the selection of NVIDIA as GLX provider rc nvidia-libopencl1:i386 304.117-1 i386 NVIDIA OpenCL library ii nvidia-settings 319.72-1~bpo70+1 i386 tool for configuring the NVIDIA graphics driver ii nvidia-support 20131102+1~bpo70+1 i386 NVIDIA binary graphics driver support files ii nvidia-vdpau-driver:i386 319.82-1~bpo70+2 i386 NVIDIA vdpau driver ii xserver-xorg-video-nvidia 319.82-1~bpo70+2 i386 NVIDIA binary Xorg driver # uname -a Linux sethaur 3.13-0.bpo.1-686-pae #1 SMP Debian 3.13.10-1~bpo70+1 (2014-04-23) i686 GNU/Linux
Ostatnio edytowany przez seler (2014-10-01 17:50:16)
Zacznij od wyczyszczenia pozostałości po starych sterownikach.
aptitude purge ~c
Potem zrób
dpkg-reconfigure nvidia-kernel-dkms
Co to za dziwne jajo
W backportach jest chyba 3.12
https://packages.debian.org/search?keywords=linux-image&searchon=names§ion=all&suite=wheezy-backports
Wyczyściłem metodą opisaną w arcie na dugu o nvidii
aptitude purge '?installed nvidia' rm /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf
potem odpaliłem NVIDIA-Linux-x86-304.123.run. Gdy instalator zapytał się coś o dkms (bodajże czy żeby w przypadku upgradu jądra automatycznie się sterowniki różnież zmieniały?) odpowiedziałem twierdząco i wyskoczył błąd:
ERROR: Failed to run `/usr/sbin/dkms build -m nvidia -v 304.123 -k 3.13-0.bpo.1-686-pae`: Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping... Building module: cleaning build area.... make KERNELRELEASE=3.13-0.bpo.1-686-pae module SYSSRC=/lib/modules/3.13-0.bpo.1-686-pae/build....(bad exit status: 2) Error! Bad return status for module build on kernel: 3.13-0.bpo.1-686-pae (i686) Consult /var/lib/dkms/nvidia/304.123/build/make.log for more information.
Odpaliłem drugi raz i tym razem odpowiedziałem przecząco, po czym stery się zainstalowały poprawnie i po reboocie Xsy odpaliły.
Dzięki za pomoc!
Tak sie nie da.
Jeśli instalujesz stery z repo i równoczesnie binarkę ze strony nvidii to nigdy nie będzie działać.
eee, ale zdaje się że zainstalowałem tym razem tylko binarkę z nvidii. Być może coś pomieszałem o co właściwie się instalator pytał - w każdym razie o coś w związku z dkms.
[quote=seler]eee, ale zdaje się że zainstalowałem tym razem tylko binarkę z nvidii. Być może coś pomieszałem o co właściwie się instalator pytał - w każdym razie o coś w związku z dkms.[/quote]
Najpierw odwiedź okulistę, a dopiero potem, jak już wrócisz z okularami, bierz się za instalację sterowników:
ERROR: Failed to run `/usr/sbin/dkms build -m nvidia -v 304.123 -k 3.13-0.bpo.1-686-pae`:
Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping...
Building module:
cleaning build area....
make KERNELRELEASE=3.13-0.bpo.1-686-pae module SYSSRC=/lib/modules/3.13-0.bpo.1-686-pae/build....(bad exit status: 2)
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.13-0.bpo.1-686-pae (i686)
[b]Consult /var/lib/dkms/nvidia/304.123/build/make.log for more information.[/b][/quote]
I chyba lepiej się trzymać tych z repozytorium.
[quote=yossarian]Najpierw odwiedź okulistę, a dopiero potem, jak już wrócisz z okularami, bierz się za instalację sterowników:[/quote]
Dzięki za wspaniałą radę yossarian. Na pewno bardzo mi się przyda, zapiszę sobie jako motto nad łóżkiem i codziennie przed snem podumam nad twoimi mądrymi słowy. Dzięki raz jeszcze.
A ten ten pliczek, który pogrubiłeś sprawdziłem i nie znalazłem w nim nic ciekawego, dlatego go nie przytoczyłem.
[quote=yossarian]I chyba lepiej się trzymać tych z repozytorium.[/quote]
Być może lepiej się trzymać tych z repozytorium, problem w tym że jakoś nie chcą mi działać, więc może jednak lepiej nie?
[quote=seler]Dzięki za wspaniałą radę yossarian. Na pewno bardzo mi się przyda, zapiszę sobie jako motto nad łóżkiem i codziennie przed snem podumam nad twoimi mądrymi słowy. Dzięki raz jeszcze.
A ten ten pliczek, który pogrubiłeś sprawdziłem i nie znalazłem w nim nic ciekawego, dlatego go nie przytoczyłem.[/quote]
Bądź łaskaw darować sobie podobne komentarze.
P.S.Zwróć uwagę na wersje sterowników w tym logu.
Chętnie, jeśli zachowamy symetrię.
Niestety po resecie plik logu zniknął.
W każdym bądź razie jeszcze raz dziękuję za rady i przepraszam za zawracanie głowy.
Na forum nie zniknął :)
Chodzi ci o ten pogrubiony przez yossariana fragment z wersją 304.123? Czyli dokładnie o tą, które Jacekalex polecił ściągnąć?
@seler:
To jest forum techniczne, a nie polityczne lub wróżbiarskie.
Podanie takich informacji jak wersja systemu/jądra/sterowników, treści logów i komunikatów błędów to podstawa.
Nie raczyłeś tego podać, więc ci podałem wskazówkę.
Jak to sie ma do tego
ii nvidia-kernel-dkms 319.82-1~bpo70+2
[quote=yossarian]@seler:
To jest forum techniczne, a nie polityczne lub wróżbiarskie.
Podanie takich informacji jak wersja systemu/jądra/sterowników, treści logów i komunikatów błędów to podstawa.
Nie raczyłeś tego podać, więc ci podałem wskazówkę.[/quote]
Część tych danych podałem w poprzednim temacie, który został zablokowany po moim niefortunnym i jak mi się wydawało niewinnym żarciku, którzy niektórzy najwidoczniej wzięli za polityczny, a który po prostu wg mnie stanowi pewien popularny zwrot na stałe zaistniały już w polskim internecie.
[quote=ilin]Jak to sie ma do tego
ii nvidia-kernel-dkms 319.82-1~bpo70+2
[/quote]
To jest log po moich poprzednich próbach zainstalowania sterowników, metodą z https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers
Później tak jak napisałem w poście wyczyściłem ponownie stery i uruchomiłem podanyc przez Jacekalexa plik NVIDIA-Linux-x86-304.123.run, co zaowocowało sukcesem.
Logi muszą być scisłe z jednej operacji gdyż inaczej to trudno coś wywnioskować z tego jeśli naraz pojawia sie kilka metod jakiegos zabiegu.
Ok, ale wydaje mi się że jasno pisałem co właśnie działam w systemie. Wybrałem sposób Jacekalexa z binarką, ponieważ wcześniej próbowałem zadziałać z pakietami Debiana, próbowałem także z dpkg-reconfigure nvidia-kernel-dkms, i nic to nie dało.
Z tymi debianowymi pakietami to nie działało, bo instalowałeś 319, a nie z gałęzi 304 – czyli dla twojej karty. Na 304 z backportów powinno działać akurat na tym kernelu, ale to i tak starsze niż te co masz teraz, na nowszych nie wiem czy będą działać. A tak przy okazji: dlaczego akurat kernel 3.13? Ta wersja nie jest aktualizowana/łatana w backportach.
Tak to był mój podstawowy błąd - odpalałem stronkę http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/319.82/README/supportedchips.html, dalej ctrl+f i wpisywałem frazę [b]geforce go 7300[/b], którą znajdywało, więc zakładałem, że karta jest obsługiwana przez ten podstawowy sterownik z backportów, bez wczytywania się w szczegóły mówiące że karta NIE jest obsługiwana...
Co do kernela - to o ile pomnę po próbach uruchomienia tunera DVB-T opisanych tutaj https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=245869#p245869
Chodziło mi o to dlaczego konkretnie stary 3.13 z backportów, a nie najnowszy z backportów (bodajże 3.16 aktualnie). Te stare nie dostają aktualizacji bezpieczeństwa.
do końca to już sam nie pamiętam. Coś mi chyba nie chodziło na tym 3.16 ale może spróbuję się na niego przesiąść i zobaczę czy chodzi jak należy.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.19.205' WHERE u.id=1 |
0.00097 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.19.205', 1732351070) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732350770 |
0.00111 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.225.92.60' |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.226.187.210' |
0.00095 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.226.82.90' |
0.00070 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=276861 |
0.00011 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26493 ORDER BY posted |
0.00081 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26493 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00162 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26493 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00150 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26493 |
Total query time: 0.0102 s |