Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Temat może trochę śmieszny na pierwszy rzut oka ale...
Tak czasami nachodzi mnie ochota żeby spróbować coś tam sobie zbudować z gratów leżących dookoła, ale zwykle kończy się w momencie gdy potrzebna jest jakaś cześć bardziej zaawansowana niż wycięta nożyczkami z puszki po browarze ;] zastanawiam się... czy są może jakieś nowoczesne "zestawy majsterkowicza" do mnie lub bardziej ciekawych doświadczeń?
Przykładowo:
https://d10kui8makj4zw.cloudfront.net/wp-content/uploads/2013/03/RouckieRC.jpg
Od dawna kusi mnie żeby zebrać 10 silniczków 12v które tu i ówdzie walają się pod nogami, podłączyć do paska w rowerze i zobaczyć czy uciągnie mój tłusty zad, ale już na etapie kompletowania części dochodzę do wniosku że nie mam na czym umieścić silniczków tak żeby to się nie rozlazły o posiadaniu paska do czy czegoś innego do przekazania mocy na rower nie wspominając... to tylko przykład, jeden z wielu.
Oczywiście wiem że na allegro wszystko jest... ale zwykle to są już gotowe zestawy, pod konkretny sprzęt - ja pytam czy np. da się/gdzie kupić coś (nie wiem... płytki metalowe?) tak żeby można było zbudować sobie z tego np. wspomniane trzymadło do silniczków? Sorry że tak motam, ale mam nadzieję że mnie rozumiecie ;]
Pozdrawiam.
Idziesz do Castoramy/Leroy Merlin/... i spacerujesz. Patrzysz na przedmioty zbliżone kształtem do tych co potrzebujesz i zastanawiasz się jak je dopasować.
Ja kilka lat temu wymontowałem ze starej zmywarki 2 silniczki od pomp... Kiedyś z tego udało mi się zrobić koło garncarskie dla brata.
A jak nie masz pod ręką żadnej rzeczy do "zepsucia" to tak jak @piotrek pisał idziesz do Castoramy i szukasz...
Markety budowlane to śmietniki, gdzie wszystko jest przeważnie trzy razy drożej i 5 razy gorzej, niż w sklepach.
Jeśli chodzi o majsterkowanie, to ja radziłbym zobaczyć, gdzie są duże sklepy z narzędziami rolniczymi, w każdej okolicy, gdzie jest trochę rolnictwa, taki sklep musi być, częsci meblowe kupować w sklepach i hurtowniach, gdzie się stolarze zaopatrują, tam też jest sprawdzony towar zazwyczaj, a hurtownia elektryczna jest w każdym mieście wielkości np. Gliwic.
Np w Praktikerze, Obi i Castoramie bezpieczniki automatyczne typu S oscylowały w okolicach 19 -26 złotych,a tymczasem w hurtowni zauważyłem że te, co marketach chodzą po 2 dychy, to w hurtowni są najtańsze modele, i kosztują po 7 -11 złotych, tak to było, jak robiłem elektrykę w domu kilka lat temu.
Reasumując, do marketów zaglądam po jakieś gotowe rzeczy, których kupić nie bardzo jest gdzie, poza netem, a po kafelki, farby, narzędzia, części elektryczne i elektroniczne do marketów praktycznie nie zaglądam, bo nie ma po co, choć muszę przyznać, że w Obi ostatnio pojawiły się dobrej jakości listwy do przedłużaczy, lepszej jakości, niż w hurtowni, ale to zdecydowanie wyjątek, a nie reguła.
Najlepiej zobaczyć na necie, jaki duży sklep ma oddział w okolicy, np elektronice taki Eltrox, gdzie kupowałem kabel do anteny, jest w całej Polsce.
Podobnie Alfa-elektro.
A np jak ktoś we Wrocku chce poszukać narzędzi, to przy A4, naprzeciwko Makro i Ikei, po drugiej stronie drogi (po stronie Wrocka) był taki skład narzędzi rolniczych, tam można było dostać każdy klucz płaski, młotek, imadło, śruby, gwoździe, praktycznie o co się człowiek nie zapytał, mieli wszystko.
Ponieważ zdarzyło mi się tam przyjechać z ekipą, która na miejscu zauważyła, że zapomniała narzędzi, śrub, itp, tylko same regały na samochodzie były :P, a mieliśmy montować w jednym markecie meble magazynowe, to w tym składzie dostałem kompletne zaopatrzenie dla zapominalskich.
W Praktikerze, Obi czy Castoramie bym chyba w trzy dni nie znalazł tego, co w składzie narzędzi rolniczych załatwiłem w w godzinę.
Reasumując, jak ktoś chce majsterkować, to radzę się najpierw rozejrzeć w około, markety budowlane to w 95% przypadków najgorsza opcja.
Części rowerowe też można w sklepach wyczesać bez problemu, chociaż najlepiej po rower się do Holandii wybrać, tam na szrocie można poskładać lepszy rower, niż tu nowe po sklepach stoją.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-01-13 09:29:12)
1425
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:06:40)
@pavlo950, co to wnosi? Kupno telefonu to nie "majsterkowanie"
@huk, po pierwsze warsztat do takich zabaw co podałeś i przykładów. Gotowej obejmy dla silnika pod wybrany pasek i zębatki na konkretną rame nie dostaniesz, chyba że zamówisz. Frezarka, tokarka, wiertarka stołowa, itd. I tutaj też ważne czy to mają być prace w drewnie, metalu, tworzywie. Jeśli metal to jaki.
[b]pavlo950[/b] no chłopie pojechałeś z reklamą :D
[b]@qluk[/b]
To wnosi to, że mają tam inne rzeczy typu różne wtyczki itd i idzie tam dostać niektóre pierdoły trochę taniej.
[b]@thalcave[/b]
To nie reklama, bo nic z tego nie mam, a konkretna propozycja sklepu.
Dzięki wszystkim za informacje, trochę doprecyzuję.
Nie chcę budować reaktora materia-antymateria na podwórku, tokarki, frezarki itd. to na razie zbyt wysokie progi jak dla mnie - to co podałem to tylko przykład: nie te umiejętności, wiedza czy zasoby :) ale jakbym dał radę na początek zbudować jakiś prosty silniczek Sterlinga czy też parowy z puszek po Żubrze, to bym się nie obraził :)
Gratów różnego rodzaju mam od cholery (silniczki elektryczne mniejsze i większe, kable, bebechy różnych urządzeń, 6 czy 7 starych kompów, 10 zwalonych zasilaczy PC (z dobrymi wiatraczkami), jakieś rurki, uszczelki i wiele wiele więcej). Problem robi się jak trzeba coś z tego zrobić.
Przykładowo, chciałem sobie dla zabawy zrobić prosty wiatraczek - śmigło wyciąłem z butelki po coli w formie dwóch zagiętych płatów, i już pierwszy problem - jak zbudować coś do czego można te płaty wpiąć tak aby było to stabilne, nie rozpadło się po uruchomieniu w cholerę i do tego dało się jakoś przenieść obroty z silniczka 12v. W końcu wykonałem ustrojstwo z korka od butelki i wykałaczki do szaszłyka, ale stabilności nie miało to ni chu chu :/ no ale ok teraz zacząłem się dopiero zastanawiać jak przenieść moc z silniczka... no i w sumie poległem na tak - wydawało by się - prostej rzeczy. Moje umiejętności to jedno - ale brak opcji porządnego umocowania tego mechanizmu to drugie.
Pod koniec lat 80-tych, brachol dostał zestaw składający się właśnie z wielu elementów metalowych (płytki, kątowniki, śrubki itd), zwało się to chyba "Młody majsterkowicz" czy jakoś tak... o nawet znalazłem coś podobnego:
http://ru.fishki.net/picsw/082011/10/post/igrushki/tn.jpg
Coś jak wyżej tylko znaaaaacznie więcej elementów - kojarzę z dzieciństwa że można było z tego naprawdę fajne rzeczy budować :) a teraz znaleźć nie mogę tylko jakieś plastikowe badziewia (choć przyznaję bez bicia że aż tak znowu ostro nie szukałem). Jakbym miał płytki z tamtego zestawu to już była by jakaś podstawka - może ktoś wie gdzie kupić takie coś w zestawie właśnie :) ?
@Huk, to zacznij od drewna, wystarczy kilka pilników, ze dwie piłki, młotek, kilka ścisków stolarskich, kleje, gwoździe, jakieś wkręty i płaskowniki oraz bardzo przydatne narzędzie typu Dremel (http://images.dremeleurope.com/pl/pl/ocs/image/ocsjpg--/zestawdonaprawdomowychdremel%C2%AE3000-9179.jpg) - ostatnio było w Jula za 69PLN, do prostych prac na pierwszy rzut oka wystarczałoby.
@qluk:
Tak chyba zrobię, jak skoczę do jakiegoś Praktikera, Castoramy czy czegoś podobnego to rozejrzę się co tam mają.
Jakby ktoś wiedział gdzie można kupić zestawy tego (lub czegoś podobnego za rozsądne pieniądze):
http://ru.fishki.net/picsw/082011/10/post/igrushki/tn.jpg
To proszę dajcie znać - na allegro widzę kilka, ale z malutką ilością elementów.
Pozdrawiam.
Jeżeli kupujesz jakieś trwałe narzędzia, to odżałuj parę złoty i kupuj chomo-wanadowe.
Mam na myśli "urządzenia techniczne" od śrubokręta włącznie.
w tych "marketowych" i najtańszych czasami łatwiej końcówkę śrubokręta pokruszyć, niż kilka śrubek odkręcić/przykręcić.
To się tyczy też wszystkich typów kluczy nastawnych, zwłaszcza zaciskowych, grzechotek, itp.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-01-17 10:38:23)
Moim zdaniem źle się do tego zabierasz.
Zacznij coś robić i wtedy zacznij kupować co ci potrzebne.
Z biegiem czasu skompletujesz sobie zestaw narzędzi, materiałów.
Tak jak obecnie to prawdopodobnie nakupisz wiele zbędnych i nieodpowiednich rzeczy.
1437
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:06:55)
istnienie != dostępność.
ot - potrzebuję pilnie jednej sztuki tsop 38238. ktoś ma pomysł gdzie toto kupić żeby nie płacić 10x cena za przesyłkę z anglii?
Taaaak i jak do czegoś potrzeba zbudować ramę o wysokości 27cm, a "gotowe" części pozwolą na zrobienie 35cm to chyba różnica. Kół zębatych, pasowych, śrubek, etc. w typowym majsterkowaniu się nie robi czy też nie robi na zamówienie, tylko własnie żeby wpasować się z gotowymi elemantami do tego zastosowania(jakie nam przyjdzie do głowy) to już całą ramę urządzenia trzeba wykonać jakoś.
1441
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:07:00)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00009 | SET NAMES latin2 |
0.00177 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.103.100' WHERE u.id=1 |
0.00105 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.103.100', 1732405556) |
0.00028 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732405256 |
0.00090 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.149.23.123' |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=281388 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26915 ORDER BY posted |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26915 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00197 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26915 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00094 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26915 |
Total query time: 0.00853 s |