Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak jak w temacie jak zainstalowac takie radio na debianie ? Posiadam VPS z debianem7 64bit i chialbym zrobic na nim radio internetowe. Szukalem jakis tutoriali ale zaden z nich nie dzialal. Czy moglby ktos napisac jak stworzyc takie internetowe radio na debianie7 ?
P.S.:Jesli taki watek juz istnial to sorry.
Icecast:
Sznurek:
https://www.howtoforge.com/linux_webradio_with_icecast2_ices2
Tylko radziłbym sprawdzić, jakie transfery możesz eksploatować na tym VPSie, radio internetowe, to są potencjalnie dosyć duże ilości danych.
W sumie masz racje... probowalem tez na poczatku postawic bota muzycznego na ts3 co prawda dzialal ale muzyke tak bardzo sie zacinala ze chcialo mi sie wyrzucic laptopa przez okno.
Nie rozumiem za bardzo tego poradnika :( Istnieje moze polska wersja tego tutorialu ?
Co tam jest do zrozumienia?
w pliku:
[b]/etc/icecast2/icecast.xml [/b]
ustawiasz hasło administratora i hasło gościa, który dodaje źródełka do grania.
A w pliku
[b]/etc/default/icecast2[/b]
ustawiasz usera i grupę systemową icecasta, wskazujesz plik z hasłami,
i czy ma startować ze startem systemu.
Potem odpalasz demona, i gotowe.
Panel administracyjny masz w przeglądarce na adresie:
[b]http://<adres-serwera-icecast>:8000/[/b]
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-06-10 22:38:24)
To popatrz:
masz linijke
<instance>
<!-- Server details:
You define hostname and port for the server here, along with
the source password and mountpoint. -->
<hostname>localhost</hostname>
<port>8000</port>
<password>password1</password>
<mount>/example1.ogg</mount>
co to jest to /example1.ogg ? Co to ma byc niby ? Nigdzie takiegio pliku nie ma ! Koncowka .ogg swiadczy o tym ze to plik muzyczny wiec podmieniam go na swoj: /test1.ogg ale nie dziala.
Ponadto gdy wpisuje w konsoli polecenie ices2 /etc/ices2/ices-playlist.xml nic sie nie dzieje.
Można prosić o streszczenie tego tutorialu do wypisania wszystkich komend w odpowiedniej kolejnosci ich uzuca?
Ostatnio edytowany przez oluju (2015-06-11 00:07:12)
[b]Example.ogg[/b] to przykładowe miejsce (MountPoint), z którego [b]icecast[/b] ma brać dźwięk, który tam serwuje np [b]mpd[/b], czy coś podobnego.
Rzuć okiem na to:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Streaming_With_Icecast
Przed chwilką wrzuciłem Icecasta na Gentoo, nie dodawałem na razie żadnych punktów montowania, ale już się podniósł, i można podglądać parametry.
http://s13.postimg.org/uz8ljrh7b/Icecast_Streaming_Media_Server_Mozilla_Firefox.png
Musisz po prostu trochę pokombinować i patrzeć w logi, jak coś nie działa.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-06-11 00:45:27)
OK bede probowal dalej. Przed chwila nawet zrobilem reinstall calego debiana zeby wszystko jeszcze raz od poczatku zainstalowac ale nadal nie dzialalo.
Debian to nie Windows, żeby go reinstalować co chwila.
Jakby co, to logi, logi, logi.
Niby tak ale najbardziej brakuje mi opcji "Format". Niestety tak owym formatem jest reinstall. Poza tym w logach nic nie ma pusty folder.
Format to utworzenie na nowo systemu plików na jakiejś partycji. Pod linuxem możesz go też bez problemu przeprowadzić, czytaj o mkfs, po wydaniu tego polecenia z parametrem partycji, wszystkie twoje problemy rozwiązują się natychmiast, no chyba, że pomylisz numerki albo i dyski. xD
Thx. To na pewno pomoze.
No niestety nie dziala bo jak wpisuje w przegladarce IP:8000/example1.ogg to mi wyskakuje strona z napisem "The file you requested could not be found". A zrobilem wszystko tak jak bylo w tutorialu... nawet hasla nie zmienialem (zostawilem domyslne: hackme).
W /etc/ices2/playlist.txt wpisuje:
/etc/ices2/music/1vs0_test.ogg
Plik muzyczny test.ogg znajduje sie w folderze: /etc/ices2/music/
Co sie dzieje ???
Szukałem na necie pewnego zagadnienia i przypadkowo trafiłem na linka ---> http://www.tecmint.com/online-music-streaming-with-winamp-and-mixxx-using-shoutcast-in-linux/
Może Ci się przyda
Jako ze jestem noobem i debilem mam lepszy pomysl...
o to pasy do mojego vps'a:
Do laczenia z pulpitem zdalnym uzywam: TightVNC Viewer
IP:91.230.202.99:1
haslo:huj12345 <------- jakże oryginalne xD
Jak ktos to zrobi za mnie tak zeby dzialalo to bedzie moim bogiem i zaplace mu grube miliony!
@oluju: ubawiłeś mnie :D Postawiłeś backtracka i wystawiłeś VNC na roocie, żeby było śmieszniej wrzuciłeś na forum hasło do VNC, nie wiem co chcesz tym osiągnąć, ale ja osobiście zaorałbym już ten system
z Pozdrowieniem ;>
Szczerze ? zrob co chcesz z tym vps'em :)
xD nieee spokooooojnie ten vps to jest testowy na tydzien wiec mam na niego wywalone co sie z nim stanie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00121 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.105.4' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.105.4', 1732869810) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732869510 |
0.00069 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=287988 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27477 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27477 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00194 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27477 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27477 |
Total query time: 0.00698 s |