Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
conky.config = { own_window = yes, own_window_type = override, own_window_colour = '000000', own_window_transparent = no, own_window_hints = 'undecorated below sticky skip_taskbar skip_pager', double_buffer = yes, cpu_avg_samples = 2, net_avg_samples = 2, use_xft = yes, font = 'Terminus:size=8', update_interval = 0.40, minimum_height = 10, maximum_width = 1600, draw_outline = no, default_color = white, alignment = bottom_left, use_spacer = right, no_buffers = yes, uppercase = no } conky.text = [[ ${alignc}${color red}$nodename ${color #0077ff}>>> Uptime:${color white} $uptime ${color #0077ff}| CPU:${color #0077ff} ${color white}${cpu}%${color #0077ff} | TEMP${color white} ${exec sensors | grep 'temp1' | cut -c6-23} ${color #0077ff}| FAN:${color white} ${exec sensors | grep 'RPM' | cut -c6-28} ${color #0077ff}| FS: ${color white}${fs_used /}/${fs_size /}${color #0077ff} | /home: ${color lightgrey}${fs_used /home}/${fs_size /home}${color #0077ff} | Network:${color white} ${wireless_essid wlan0} ${color #0077ff}]]
przestal dzialac probuje przekonwertowac syntax jak polecaja na forum arch ale dalej bez efektu
conky conky: desktop window (28a) is root window conky: drawing to desktop window conky: can't load font 'Terminus:size=8' conky: can't load font 'Terminus:size=8' zsh: segmentation fault conky
Czemu od razu na forum archa szukać info, skoro w debianie zostało wszystko ładnie wyjaśnione:
conky (1.10.0-1) unstable; urgency=medium
Conky 1.10.0 introduces a new Lua-based configuration format, which
supersedes the older free-form text format. An example can be found in
/usr/share/doc/conky-{std,cli,all}/conky.conf, and documented at [1][2].
You may attempt to convert your old conkyrc by using a Lua script that can
be found at /usr/share/doc/conky-{std,cli,all}/convert.lua.
Support for the older pre-1.10.0 conkyrc format will continue to be
enabled in the Debian packages for as long as it is supported and
maintained upstream.
[1] https://github.com/brndnmtthws/conky/wiki/Configuration-Settings
[2] https://github.com/brndnmtthws/conky/wiki/Configuration-Variables
— Vincent Cheng <vcheng@debian.org> Tue, 30 Jun 2015 21:35:43 -0700[/quote]
Z tego co tam widzę, to stringi nie są w '' lub "", kolory nie mają #
conky.config = { own_window=true, own_window_type=override, own_window_colour=black, own_window_transparent=false, own_window_hints='undecorated, below, sticky, skip_taskbar, skip_pager', double_buffer=true, cpu_avg_samples=2, net_avg_samples=2, use_xft=true, font='Terminus:size=8', update_interval=0.40, minimum_height=10, maximum_width=1600, draw_outline=false, default_color=white, alignment=bottom_left, use_spacer=right, no_buffers=true, uppercase=false, } conky.text = [[ ${alignc}${color red}$nodename ${color #0077ff}>>> Uptime:${color white} $uptime ${color #0077ff}| CPU:${color #0077ff} ${color white}${cpu}%${color #0077ff} | TEMP${color white} ${exec sensors | grep 'temp1' | cut -c6-23} ${color #0077ff}| FAN:${color white} ${exec sensors | grep 'RPM' | cut -c6-28} ${color #0077ff}| FS: ${color white}${fs_used /}/${fs_size /}${color #0077ff} | /home: ${color lightgrey}${fs_used /home}/${fs_size /home}${color #0077ff} | Network:${color white} ${wireless_essid wlan0} ${color #0077ff}]]
jeszcze gorzej
conky conky: Invalid value of type 'string' for setting 'no_buffers'. Expected value of type 'boolean'. conky: Invalid value of type 'string' for setting 'uppercase'. Expected value of type 'boolean'. conky: Invalid value of type 'string' for setting 'draw_outline'. Expected value of type 'boolean'. conky: Invalid value of type 'string' for setting 'use_xft'. Expected value of type 'boolean'. conky: Invalid value of type 'string' for setting 'own_window_transparent'. Expected value of type 'boolean'. conky: Invalid value of type 'number' for setting 'own_window_colour'. Expected value of type 'string'. conky: Invalid value of type 'string' for setting 'own_window'. Expected value of type 'boolean'. conky: desktop window (28a) is root window conky: drawing to desktop window conky: Invalid value of type 'string' for setting 'double_buffer'. Expected value of type 'boolean'. conky: can't load font 'Terminus:size=8' conky: can't load font 'Terminus:size=8' zsh: segmentation fault conky
a teraz tak:
conky: desktop window (28a) is root window conky: window type - normal conky: drawing to created window (0x1400001) conky: drawing to double buffer zsh: segmentation fault conky
Ostatnio edytowany przez pink (2015-07-03 19:38:23)
U mnie prawie normalnie działa, oprócz tego jak nacisnę ikony na pulpicie w xfce to znika.
Edyszyn:
mój config:
conky.config = { use_xft = true, font = 'Ubuntu:size=8', override_utf8_locale = true, background = true, update_interval = 2.0, total_run_times = 0, own_window = true, own_window_title = 'conky', own_window_type = 'desktop', own_window_transparent = false, own_window_colour = '#242424', own_window_hints = 'undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager', own_window_argb_visual = true, own_window_argb_value = 192, imlib_cache_size = 0, double_buffer = true, draw_outline = false, draw_borders = false, out_to_ncurses = false, out_to_console = false, alignment = 'top_left', minimum_width = 1600, minimum_height = 0, maximum_width = 1600, text_buffer_size = 1024, max_user_text = 20000, gap_x = 0, -- Left / Right gap_y = 3, -- Top / Bottom short_units = false, pad_percents = 0, border_inner_margin = 4, no_buffers = true, uppercase = false, border_width = 1, color0 = '#ffffff', }; conky.text = [[ Date: ${time %d/%m/%y}${color} Time: ${time %H:%M}${color} | Kernel: $kernel${color} Uptime: ${uptime_short}${color} | Cpu: ${cpu}%${color} Ram: ${mem}${color} Swap: ${swap}${color} Root: ${fs_used_perc /}%${color} Disk: ${fs_used_perc /home}%${color} Bat: ${battery BAT0} | Motherboard: ${execi 300 sensors | grep temp4 | cut -c16-17 ;}°C${color} Cpu: ${execi 300 sensors | grep 'Core 0' | cut -c16-17 ;}°C${color} GPU: ${execi 300 nvidia-settings -q [gpu:0]/GPUCoreTemp | grep '):' | awk '{print $4}' | sed 's/\./°C/'}${color} ${color} HDD: ${execi 300 hddtemp /dev/sda | cut -c 35-40} | ${if_existing /proc/net/route wlan0}Signal: ${wireless_link_qual wlan0}%${color} Up: ${upspeed wlan0} kb/s Total: ${totalup wlan0} ${color} Down: ${downspeed wlan0} kb/s Total: ${totaldown wlan0} ${color} ${else} ${if_existing /proc/net/route wlan1}Signal: ${wireless_link_qual wlan1}%${color} Up: ${upspeed wlan1} kb/s Total: ${totalup wlan1} ${color} Down: ${downspeed wlan1} kb/s Total: ${totaldown wlan1} ${color} ${else}${if_existing /proc/net/route eth0}Up: ${upspeed eth0} Total: ${totalup eth0}${color} Down: ${downspeed eth0} Total: ${totaldown eth0} ${color}${endif}${if_existing /proc/net/route ppp0}Up: ${upspeed ppp0} kb/s Total: ${totalup ppp0}${color} Down: ${downspeed ppp0} kb/s Total: ${totaldown ppp0}${color}${endif}${else}Network Unavailable${endif}${alignc} ]];
Ostatnio edytowany przez mati75 (2015-07-03 20:31:42)
próbowałem waszych i dalej mam segmentation fault
dziwie sie bo te moje to sa najprostsze ustawienia jakie sobie mozna chyba wyobrazic wiec nie rozumiem dlaczego nie dziala
Ostatnio edytowany przez pink (2015-07-03 20:52:25)
Segfault przeważnie nie ma nic wspólnego z konfigiem, tylko konflikt z jakąś biblioteką w systemie.
W takich przypadkach najczęściej pomaga przebudowanie programu lokalnie, żeby "wyprostować" wszystkie zależności, albo instalacja jakiejś inne wersji, np z Sida.
mialem std probowalem teraz -all to samo ale dziwne bo po zainstalowaniu -cli dziala w terminalu
>>> Uptime: 0h 38m 39s
| CPU: 7%
| TEMP : +48.0°C
| FAN: 3768 RPM
| FS: 4.37GiB/19.1GiB
| /home: 24.8GiB/54.0GiB
| Network: ${wireless_essid}
wyglada na to ze problem zwiazany jest z :
| Network: ${wireless_essid}
nie pobiera nazwy
wykasowalem linijke i dziala.
jezszcze tylko to mnie drazni:
sh: 1: Syntax error: Unterminated quoted string
znalazlem grep 'temp1
ale ssid nie dziala, no nic obejdzie sie bez
Ostatnio edytowany przez pink (2015-07-03 21:22:37)
Pytanie działa wam ten config:
conky.config = { out_to_x = false, background = false, -- out_to_console = true, out_to_ncurses = true, update_interval = 1.0, total_run_times = 0, use_spacer = none, }; conky.text = [[ ${time %a %H:%M:%S} --- Kernel - $kernel * Uptime - ${uptime_short} * Proc - ${if_match ${cpu cpu0} < 10}0.0${cpu}${else}${if_match ${cpu cpu0} < 99}0.${cpu}${else}${if_match ${cpu cpu0} => 100}CRAP${endif}${endif}${endif} * Mem - ${if_match ${memperc} < 10}0.0${memperc}${else}${if_match ${memperc} < 99}0.${memperc}${else}${if_match ${memperc} => 100}1.00${endif}${endif}${endif} * Bat - ${if_match ${battery_percent BAT0} < 2}O FUCK!!!${else}${if_match ${battery_percent BAT0} < 10}0.0${battery_percent BAT0}${else}${if_match ${battery_percent BAT0} < 99}0.${battery_percent BAT0}${else}${if_match ${battery_percent BAT0} >= 100}Full${endif}${endif}${endif}${endif} * Disk - ${if_match ${fs_used_perc /} < 10}0.0${fs_used_perc /}${else}${if_match ${fs_used_perc /} < 99}0.${fs_used_perc /}${else}${if_match ${fs_used_perc /} => 100}1.00${endif}${endif}${endif} * Net - TX - ${upspeedf eth0} * RX - ${downspeedf eth0} ]];
Na jednym kompie odpala się w konsoli, na drugim wali segmentation fault (core dumped)
Hej mati75.
W jaki sposob poradziles sobie ze znikajacym conky po kliknieciu w jakąkolwiek ikone?
Mam ten sam kłopot i nie potrafie naprawic tego.
To mój config:
conky.config = { alignment = 'top_right', background = false, border_width = 1, cpu_avg_samples = 2, default_color = 'white', default_outline_color = 'white', default_shade_color = 'white', draw_borders = false, draw_graph_borders = true, draw_outline = false, draw_shades = false, use_xft = true, font = 'Droid Sans:style = Bold:size=12', gap_x = 5, gap_y = 50, minimum_height = 5, minimum_width = 5, net_avg_samples = 2, no_buffers = true, out_to_console = true, out_to_stderr = false, extra_newline = false, own_window = true, own_window_class = 'Conky', own_window_type = 'desktop', stippled_borders = 0, update_interval = 5.0, uppercase = false, use_spacer = 'none', show_graph_scale = false, show_graph_range = false } conky.text = [[ ${color ffa500}system${color} | + os: ${color ffa500}debian sid/linux${color} | + hostname:${color ffa500} $nodename ${color} | + arch:${color ffa500} $machine ${color} | + kernel:${color ffa500}${kernel}${color} |${color} + uptime:${color ffa500} ${uptime}${color} ${color orange}${font Babylon Industrial 2:size=12}time $font${voffset 3}$color ${voffset 5}${font Droid Sans:size=10:style=bold}${alignc}${time %A, %d %b. %Y}${font} ${voffset 10}${goto 170}${font LCDMono:style=bold:size=30}${time %H:%M}${font} ${goto 200}${voffset 10}Uptime: $uptime_short ${voffset -74}${font Droid Sans Mono:style=bold:size=10}${execpi 300 DJS=`date +%_d`; cal -h | sed '1d' | sed s/"$DJS"'\b'/'${color orange}'"$DJS"'$color'/}$font ${color ffa500}cpu${color}${color lightgrey} |${goto 30}+ cpu1:${color #ff3366} ${cpu cpu1}% ${color}${color #ff3366}${cpugraph 15,250 ff8c00 ff0000}${color} |${goto 30}+ cpu2:${color #ff9999} ${cpu cpu2}% ${color}${color #ff9999}${cpugraph 15,250 ff8c00 ff0000}${color} | ${color ffa500}+temp${color} |${goto 30}+${exec sensors | grep 'Core 0'} |${goto 30}+${exec sensors | grep 'Core 1'} | + top: |${goto 30}+ ${top name 1}${goto 130} ${top cpu 1}% |${goto 30}+ ${top name 2}${goto 130} ${top cpu 2}% |${goto 30}+ ${top name 3}${goto 130} ${top cpu 3}% |${goto 30}+ ${top name 4}${goto 130} ${top cpu 4}% |${goto 30}+ ${top name 5}${goto 130} ${top cpu 5}% |${color ffa500}memory${color}${color lightgrey} | + $mem / $memmax | + top: |${goto 30}+ ${top_mem name 1}${goto 130} ${top_mem mem 1}% |${goto 30}+ ${top_mem name 2}${goto 130} ${top_mem mem 2}% |${goto 30}+ ${top_mem name 3}${goto 130} ${top_mem mem 3}% |${goto 30}+ ${top_mem name 4}${goto 130} ${top_mem mem 4}% |${color ffa500}hdd${color}${color lightgrey} | + /dev/sda3: ${fs_used /} / ${fs_size /} | ${color #66ffff} ${fs_bar 5,98 /root}${color} | + /home: ${color }${fs_used /home}z${fs_used /home} | ${color #00cccc} ${fs_bar 5,98 /home}${color} | + swap: $swap / $swapmax | ${color #66cccc}${fs_bar 5,98 swap}${color} ${color ffa500}internet${color} |${offset 10}${color ffa500}Gateway IP:${color}${color lightgrey} $gw_ip${offset 10}${color ffa500}Public IP:${color}${color lightgrey} ${texeci 900 wget -q -O - checkip.dyndns.org|sed -e 's/.*Current IP Address: //' -e 's/<.*$//'} | + ${color}download: ${color #42AE4A}${downspeed eth0}${color} ${alignr} |${goto 30}+ ${color}total: ${color #42AE4A}${totaldown eth0} ${color} ${color #42AE4A}${downspeedgraph eth0 15,120 0000CD 00ff00} | + ${color}upload: ${color #0077ff}${upspeed eth0}${color} |${goto 30}+ ${color}total: ${color #0077ff}${totalup eth0}${color}${color #0077ff}${color #0077ff} ${upspeedgraph eth0 15,120 ${color #0077ff} ff0000}$color ${color ffa500}@Connections@${color} |${color}Outbound: ${tcp_portmon 32768 61000 count} |$color Inbound: ${tcp_portmon 1 32767 count}${color lightgrey} |${color}Outbound Connection Port${color lightgrey} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 0} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 0} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 1} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 1} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 2} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 2} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 3} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 3} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 4} ]]
Wyrzuca to
conky: desktop window (1800003) is subwindow of root window (265) conky: window type - desktop conky: drawing to created window (0x1c00001) conky: statfs64 'swap': Nie ma takiego pliku ani katalogu conky: statfs64 'swap': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Mam tez 2 procesy conky
darek1@darek:~$ pgrep conky 1145 2369
Kiedy ubijam jeden z procesow , conky znika
Ostatnio edytowany przez bass (2015-07-11 16:57:43)
morfik dopisałem tą linijke . Nie wiem dziala czy nie, bo wszystko rozbija sie chyba o to znikanie . Przed zniknięciem conky mam tylko jeden proces.
Po kliknieciu na dowolną ikone conky znika , i zeby przywrocic spowrotem ,uruchamiam go z konsoli po raz wtory i stąd mam dwa procesy.
Zmieniłem config na inny ktory dziala . Conky nie znika.
Dodałem dwie linijki ktore byly w dzialajacym configu do mojego , i conky dziala:)
Nie wiem za co odpowiadaja te linijki ale efekt jet porządany.
-- vim: ts=4 sw=4 noet ai cindent syntax=lua own_window_hints = 'undecorated,below,skip_taskbar,sticky,skip_pager',
Dzieki za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez bass (2015-07-12 08:42:18)
Co do tych linijek, to pierwsza to tylko instrukcje dla vima jak ma wyświetlać składnię tego pliku, tabulację i tam parę innych parametrów, których nie znam. xD Jeśli nie korzystasz z vima, to ci to do niczego się nie przyda.
Za to ta druga linijka jest dziwna. xD Bo według dokumentacji wystarczy określić samo:
own_window_type = 'desktop',
if own_window is yes, you may specify type normal, desktop, dock, panel or override (default: normal). Desktop windows are special windows that have no window decorations; are always visible on your desktop; do not appear in your pager or taskbar; and are sticky across all workspaces[/quote]
No i porównaj sobie to z:Kod:
own_window_hints = 'undecorated,below,skip_taskbar,sticky,skip_pager',I ja to sprawdziłem u siebie, i u mnie conky bez problemu działa tak jak działał, nawet po wykomentowaniu tego parametru całkowicie. Także ja nie wiem jak to działa u ciebie, bo na dobrą sprawę nic się nie zmieniło w konfiguracji. xD
Ja tez nie mam pojęcia jak i dlaczego :)
Poprostu zmienilem config na inny , pozniej wrociłem do swojego , dodałem te linijki i działa:)
Robiłem tez dzisiaj aktualizacje systemu , ale nic tam nie bylo o conky.
....nie jestem biegły w linux :) Mam 50 lat i radze sobie jak umiem , a jak nie umiem to pytam:):):)
Dzieki bardzo za zainteresowanie.
Pozdrawiam:)
conky (1.10.0-1) unstable; urgency=medium
Conky 1.10.0 introduces a new Lua-based configuration format, which
supersedes the older free-form text format. An example can be found in
/usr/share/doc/conky-{std,cli,all}/conky.conf, and documented at [1][2].
You may attempt to convert your old conkyrc by using a Lua script that can
be found at /usr/share/doc/conky-{std,cli,all}/convert.lua.
Support for the older pre-1.10.0 conkyrc format will continue to be
enabled in the Debian packages for as long as it is supported and
maintained upstream.
[1] https://github.com/brndnmtthws/conky/wiki/Configuration-Settings
[2] https://github.com/brndnmtthws/conky/wiki/Configuration-Variables
— Vincent Cheng <vcheng@debian.org> Tue, 30 Jun 2015 21:35:43 -0700[/quote]
Hehe, z nieba mi spadłeś z tym info :D U mnie Conky po upgrade nie wyświetlał przezroczystości (tzn. wyświetlał, ale trzeba go było wpierw ukatrupić i odpalić ponownie - pojęcia nie mam, czemu) Jakby ktoś jeszcze miał taki problem, to u mnie starczyło potraktować ~/.conkyrc tym skryptem convert.lua i przezroczystość wróciła na swoje dawne miejsce :)
Pomyśleć, że już miałem zawracać gitarę na bbs.archlinux.org :P Na szczęście okazało się to zbędne.
Sygnatura to tekst lub obrazek który może być dołączany do każdego posta. Możesz w niej wpisać co tylko chcesz. W sygnaturce działa BBCode, a włączone/wyłączone opcje będą pokazane przy jej edycji.
No przyznam bez bicia, że u mnie (Arch) nie uświadczyłem czegoś w ten deseń (OK, mogłem przeoczyć jakieś ostrzeżenie), pewnie bym jeszcze jakiś czas żył w błogiej nieświadomości, gdyby mnie coś nie podkusiło, aby wejść tutaj :P
Ostatnio edytowany przez KONSOR (2015-07-13 09:09:57)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.93.22' WHERE u.id=1 |
0.00102 | UPDATE punbb_online SET logged=1732528665 WHERE ident='18.226.93.22' |
0.00022 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732528365 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=288849 |
0.00026 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27537 ORDER BY posted |
0.00035 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27537 AND t.moved_to IS NULL |
0.00022 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27537 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27537 |
Total query time: 0.00595 s |