Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie. Po dokładnym przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, Opiekunowie odpowiedzialni za [i]Debian Multimedia[/i], zdecydowali się na zmianę [tt]libav[/tt] na rzecz [tt]FFmpeg[/tt] jako dostawca dla bibliotek multimedialnych. Główne argumenty za przejściem na [tt]FFmpeg[/tt] można znaleźć na stronie wiki[b]*[/b], natomiast pełne omówienie ww. zagadnienia znajduje się na liście malingowej: pkg-multimedia-maintainers[b]**[/b].
[tt]FFmpeg[/tt] został wybrany z kilku powodów: względy bezpieczeństwa — [tt]FFmpeg[/tt] jest wyraźnie lepszy w tej kwestii, ponieważ większość zgłoszeń CVE jest naprawiane, znacznie wcześniej, aniżeli ma to miejsce w przypadku [tt]Libav[/tt]. Na przykład, zagadnienie znane jako [i]an out of bounds read[/i] w dekoderze Bink zostało naprawione trzy lata temu (02.06.2012), podczas gdy Deweloperzy odpowiedzialni za [tt]Libav[/tt], wciąż nie rozwiązali tego problemu (02.06.2015). [tt]Libav[/tt] zaprzestał również wsparcia dla wersji 0.8, która używana była w wydaniu Wheezy/7.
Jako plusy, a więc argumenty przemawiające za wybraniem [tt]FFmpeg[/tt], można wymienić chociażby fakt posiadania większej ilości funkcji w porównaniu do [tt]Libav[/tt] — [tt]FFmpeg[/tt] obsługuje więcej formatów, kodeków, filtrów etc. Co ważniejsze, [tt]FFmpeg[/tt] zapewnia dodatkowe API nie występujące w [tt]Libav[/tt]. Również liczniejsza oraz aktywniejsza społeczność zarówno użytkowników oraz Deweloperów, wydaje się być jednym z ważniejszych powodów dla zmiany. Społeczność skupiona wokół [tt]Libav[/tt] jest, po prostu mniejsza. Z tego powodu [tt]FFmpeg[/tt], może publikować główne wydania częściej, co wydaje się dosyć istotne. Dodatkowym argumentem jest fakt, że wiele Dystrybucji Linuksa, takich jak np. Arch Linux, Mageia, czy Slackware korzysta z tej platformy multimedialnej.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez remi (2015-07-21 14:12:58)
Proponuje dodać na portal nie tutaj ;)
Drugą stroną medalu jest to, że ktoś wpadł na pomysł dodania mplayer do repozytorium, bez zgody kogokolwiek z Multimedia Team:
http://lists.alioth.debian.org/pipermail/pkg-multimedia-maintainers/2015-July/045855.html
[quote=mati75]Proponuje dodać na portal nie tutaj ;)[/quote]
+1
Pocieszni Ci Developerzy Debiana.
Najpierw wywalają FFmpeg bo jest LibAV, wywalają też Mplayera bo jest Mplayer2, a potem wracają do FFmpeg, i pewnie też wrócą do Mplayera (MPV nie gada z Smplayerem).
Krótko pisząc, wraca koza do woza. ;)
Dla porównania w Gentusiu jest FFmpeg, LibAV, Mplayer, MPV, Smplayer, (był też Mplayer2, póki miał wsparcie Developerów) i jakoś każdy pacjent sam decyduje, co chce używać, nikt nie umarł na razie od nadmiernego wyboru. :D
Zawsze mi się zdawało, ze na jednego Deva Gentoo przypada co najmniej 3-4 Devóv z Debiana....
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-07-18 01:56:02)
Czemu mpv ma nie gadać z smplayerem? Ja tego używam już sporo czasu, nie mam w systemie ani mplayera ani mplayera2, jedynie mpv i splayer i mi każdy film bez problemu się odtwarza, xD Na ffmpeg też jadę cały czas i nie zauważyłem problemów.
@up
Która wersja Smplayera używa MPV? Smplayer czy Smplayer2?
Definiowałeś polecenie do MPV ręcznie, czy może Smplayer sam załapał,
o co chodzi, względnie dowiązanie mpv -> mplayer?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-07-18 07:23:47)
Ja nic tu nie ruszałem. Jedynie:
# apt-cache policy smplayer smplayer: Installed: 14.9.0.6994-1~vivid1 Candidate: 14.9.0.6994-1~vivid1 Package pin: 14.9.0.6994-1~vivid1 Version table: *** 14.9.0.6994-1~vivid1 995 120 http://ppa.launchpad.net/rvm/smplayer/ubuntu/ vivid/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status 14.9.0~ds0-1 995 500 http://ftp.de.debian.org/debian/ sid/main amd64 Packages
To jest oficjalne repo smplayera i tam już dawno temu był news, że zaimplementowali obsługę mpv.
Do mnie jeszcze chyba nie dotarł:
[i] media-video/smplayer Available versions: 14.3.0{tbz2} 14.9.0-r1{tbz2} ~14.9.0.6690-r3 ~14.9.0.6966-r2 {autoshutdown bidi debug mpris (+)qt4 qt5 streaming ...} Installed versions: 14.9.0-r1{tbz2}(06:17:51 12.03.2015)(autoshutdown -bidi -debug...}
Ale co ma wisieć, nie utonie ;)
Nie mam czasu przysiąść i zaktualizować do końca smplayer. Na gicie leży na razie:
http://anonscm.debian.org/cgit/pkg-multimedia/smplayer.git
Serwus. W porządku, być może owy temat winien znaleźć się na portalu, ale myślę, że również jako [b]Ogłoszenie[/b] nie traci na ważności :- [i])[/i] Wiesz, [b]Jacekalex[/b], zakładając ten temat zastanawiałem się, czy napisać o tym, że Gentoo oferuje zarówno [tt]FFmpeg[/tt] oraz [tt]LibAV[/tt] (vide miejsce w którym wymienione zostało kilka Dystrybucji, korzystających z [tt]FFmpeg[/tt]). Doszedłem jednak do wniosku, że jeżeli weźmiesz udział w tej, nazwijmy to dyskusji, to wspomnisz o tym. Jak widać, nie myliłem się :- [i])[/i]
Pozdrawiam serdecznie.
[quote=Jacekalex]Dla porównania w Gentusiu jest FFmpeg, LibAV, Mplayer, MPV, Smplayer, (był też Mplayer2, póki miał wsparcie Developerów) i jakoś każdy pacjent sam decyduje, co chce używać, nikt nie umarł na razie od nadmiernego wyboru. :D[/quote]
To zupełnie tak jak od dawna w Debianie.
FFmpeg jest od ponad roku w oficjalnym repozytorium Debiana. Są też LibAV, Mplayer2, MPV, Smplayer i z tego powodu chyba nikt nie podnieca się tak Debianem na forach Gentoo ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00022 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00253 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.114.90' WHERE u.id=1 |
0.00115 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.114.90', 1738361135) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738360835 |
0.00116 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=289068 |
0.00174 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27571 ORDER BY posted |
0.00094 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27571 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00245 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27571 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00119 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27571 |
Total query time: 0.01208 s |