Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2015-08-07 05:19:43

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Jaki (zwykły) telefon kupić?

Witam!

Potrzeba mi jakiegoś telefonu, który obsługiwałby J2ME (java). Mam kilka aplikacji, które są bardzo przydatne, a przecież nie ma Androidów z normalną klawiaturą. Co możecie polecić?

#2  2015-08-07 08:27:41

mati75 - Psuj

mati75
Psuj
Serwis

Re: Jaki (zwykły) telefon kupić?

Samsung solid

[img]https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png[/img]

#3  2015-08-07 19:55:13

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Potrzeba mi jakiegoś telefonu, który obsługiwałby J2ME (java). Mam kilka aplikacji, które są bardzo przydatne, a przecież nie ma Androidów z normalną klawiaturą. Co możecie polecić?[/quote]
A klawiatura ekranowa na ekranie dotykowym jest nienormalna?

Pytam, bo  w Androfonie  system operacyjny możesz zmienić na inny,
a w jakimś fonie bez możliwości zmiany softu masz zawsze ruską ruletkę, będzie działało, albo nie  będzie. :DDD

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-07 21:32:55)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2015-08-07 21:11:49

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

Samsung Solid to dobry wybór gdy cenisz sobie (jak ja) wytrzymałość i 3 tygodnie na jednym ładowaniu. Nie testowałem jednak jak jest w nim z instalacją i obsługą aplikacji J2ME, ale z tego co pamiętam na Samsungach zawsze było to problematyczne. Dodatkowo Solid ma śmieszne ilości pamięci.

Najcieplej wspominam Sony Ericssony pod tym kątem, szczególnie K550i, K750i, K770i i K800i które były pojemne, programy J2ME instalowało się banalnie (ot wrzuć do pamięci telefonu / na kartę M2 -> wejdź do lokalizacji w komórkowym menedżeże plików -> najedź na plik.jar i wybierz instaluj)

Ostatnio edytowany przez enether (2015-08-07 21:13:43)

#5  2015-08-07 21:15:11

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

[quote=Pavlo950]Witam!

Potrzeba mi jakiegoś telefonu, który obsługiwałby J2ME (java). Mam kilka aplikacji, które są bardzo przydatne, a przecież nie ma Androidów z normalną klawiaturą. Co możecie polecić?[/quote]
Android + Qwerty:

[img]http://cdn03.androidauthority.net/wp-content/uploads/2012/04/HTC-Cha-Cha.jpg[/img]

Jeśli ma to być telefon do rozmów, smsów i w zasadzie z baterią na tydzień czasu to jakaś E72 w dobrym stanie i będziesz pan zadowolony.

[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/ThinkPad_userbar.jpg[/img]
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/Archlinux_userbar.jpg[/img]

#6  2015-08-07 22:57:44

Pavlo950
Serwis

[quote=Jacekalex]

A klawiatura ekranowa na ekranie dotykowym jest nienormalna?

Pytam, bo  w Androfonie  system operacyjny możesz zmienić na inny,
a w jakimś fonie bez możliwości zmiany softu masz zawsze ruską ruletkę, będzie działało, albo nie  będzie. :DDD[/quote]
Jeśli chcesz mieć upaćkany ekran od smaru kurzu i opiłek i w dodatku kiepską baterię to proszę bardzo, Twoja sprawa. Ja nie zamierzam kupować telefonu powyżej 500 zł, który będzie upaćkany i w dodatku po upadku się rozwali.
[quote=enether]Samsung Solid to dobry wybór gdy cenisz sobie (jak ja) wytrzymałość i 3 tygodnie na jednym ładowaniu. Nie testowałem jednak jak jest w nim z instalacją i obsługą aplikacji J2ME, ale z tego co pamiętam na Samsungach zawsze było to problematyczne. Dodatkowo Solid ma śmieszne ilości pamięci.

Najcieplej wspominam Sony Ericssony pod tym kątem, szczególnie K550i, K750i, K770i i K800i które były pojemne, programy J2ME instalowało się banalnie (ot wrzuć do pamięci telefonu / na kartę M2 -> wejdź do lokalizacji w komórkowym menedżeże plików -> najedź na plik.jar i wybierz instaluj)[/quote]
Obecnie korzystam z Sony Ericssona, ale zaczyna się "kaszanić", dlatego pytam o dobry klasyczny fon. Dotykowca jeszcze nie naprawiłem, w dodatku są średnio wygodne i średnio modularne. Jak ktoś zmieniał cokolwiek w Sony Ericssonach, to wie o czym mówię. Kiedyś z trzech rozwalonych złożyłem jeden dobry i używałem, póki płytka główna nie poszła. Jaki jest numer modelu tego Samsunga?
[quote=BlackEvo]Android + Qwerty:

[url]http://cdn03.androidauthority.net/wp-content/uploads/2012/04/HTC-Cha-Cha.jpg[/url]

Jeśli ma to być telefon do rozmów, smsów i w zasadzie z baterią na tydzień czasu to jakaś E72 w dobrym stanie i będziesz pan zadowolony.[/quote]
Wolałbym jednak klasyczną nawigację (jakieś strzałki, albo coś) i normalną klawiaturę. A używek wolałbym uniknąć.

#7  2015-08-07 23:06:14

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

[quote=Pavlo950][quote=enether]Samsung Solid to dobry wybór gdy cenisz sobie (jak ja) wytrzymałość i 3 tygodnie na jednym ładowaniu. Nie testowałem jednak jak jest w nim z instalacją i obsługą aplikacji J2ME, ale z tego co pamiętam na Samsungach zawsze było to problematyczne. Dodatkowo Solid ma śmieszne ilości pamięci.

Najcieplej wspominam Sony Ericssony pod tym kątem, szczególnie K550i, K750i, K770i i K800i które były pojemne, programy J2ME instalowało się banalnie (ot wrzuć do pamięci telefonu / na kartę M2 -> wejdź do lokalizacji w komórkowym menedżeże plików -> najedź na plik.jar i wybierz instaluj)[/quote]
Obecnie korzystam z Sony Ericssona, ale zaczyna się "kaszanić", dlatego pytam o dobry klasyczny fon. Dotykowca jeszcze nie naprawiłem, w dodatku są średnio wygodne i średnio modularne. Jak ktoś zmieniał cokolwiek w Sony Ericssonach, to wie o czym mówię. Kiedyś z trzech rozwalonych złożyłem jeden dobry i używałem, póki płytka główna nie poszła. Jaki jest numer modelu tego Samsunga?[/quote]
GT-E2370
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/gte2370/

To mój służbowy, cenię go sobie za to że robi to czego od niego oczekuję i nic więcej. No i za latarkę xD

Prywatnie mam jeszcze mniejsze wymagania i korzystam z Samsunga GT-E1200
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/gte1200/
(najlepiej wydane 70zł w Saturnie, trzyma się trzeci rok i tylko klawiatura zaczyna siadać)

#8  2015-08-07 23:10:38

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jeśli chcesz mieć upaćkany ekran od smaru kurzu i opiłek i w dodatku kiepską baterię to proszę bardzo, Twoja sprawa. Ja nie zamierzam kupować telefonu powyżej 500 zł, który będzie upaćkany i w dodatku po upadku się rozwali.[/quote]
Klawiatura się nie packa smarem, kurzem i opiłkami?

Jest parę wzmocnionych i pancernych Smartfonów, z tych wzmocnionych Samsung Xcover (można dostać starsze wersji poniżej 500 nawet, nowy Xcover III to wydatek około 700 - 800), są pancerne modele Casio, Cat czy Panansonic, ale przeważnie [url=http://twojepc.pl/news31211/Pancerne-smartfony-od-Panasonica.html]duuużżżoooo droższe[/url].

Poza tym o smarze i opiłkach napisałeś dopiero w odpowiedzi na mój komentarz, wiec nie masz się co indyczyć.

Pozdro

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-07 23:13:20)

#9  2015-08-08 00:27:30

Pavlo950
Serwis

[quote=Jacekalex]

Jeśli chcesz mieć upaćkany ekran od smaru kurzu i opiłek i w dodatku kiepską baterię to proszę bardzo, Twoja sprawa. Ja nie zamierzam kupować telefonu powyżej 500 zł, który będzie upaćkany i w dodatku po upadku się rozwali.[/quote]
Klawiatura się nie packa smarem, kurzem i opiłkami?

Jest parę wzmocnionych i pancernych Smartfonów, z tych wzmocnionych Samsung Xcover (można dostać starsze wersji poniżej 500 nawet, nowy Xcover III to wydatek około 700 - 800), są pancerne modele Casio, Cat czy Panansonic, ale przeważnie [url=http://twojepc.pl/news31211/Pancerne-smartfony-od-Panasonica.html]duuużżżoooo droższe[/url].

Poza tym o smarze i opiłkach napisałeś dopiero w odpowiedzi na mój komentarz, wiec nie masz się co indyczyć.

Pozdro[/quote]
Czy Cat jest warty swojej ceny?

#10  2015-08-08 00:57:20

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Poszukaj opinii na necie, Cat smartfon widziałem kiedyś bardzo solidny,
za to  telefon zwykły Cat wygląda bardziej, jak zabawka dla dzieci, leży w pobliskim markecie.

Na forach budowlańców, elektryków i mechaników, czy np na elektrodzie powinieneś trafić jakieś lepsze informacje o tych telefonach.
Np tutaj:
http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,wytrzyma%C5%82y-telefon-wodo.html
Przy czym żadnego fona nie udało mi się z Giewontu spuścić do doliny Strążyskiej, także nie mam doświadczenia w takich gratach.

Poza tym pojęcie "wart swojej ceny" jest pojęciem subiektywnym, a cena sklepowa jest problemem sprzedawcy - z ceną rynkową często nie ma zbyt wiele wspólnego.

Np zupełnie Ci nieodpowiadający LG Spirit LTE na Allegro można sprzedać za 420 - 500 - w porywach  do  600, a sklepach chcą za niego od 639 do 900.

PS:
Jak w jednym salonie zapytałem, jaki smartfon może czasami  chwilowo zastąpić krążek do hokeja :D, to laskom z obsługi mało oczy nie wyszły z orbit. :DDD

Pozdro

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-08-08 01:05:10)

#11  2015-08-09 13:10:03

Hepita - Użytkownik

Hepita
Użytkownik

Z androidów z qwerty to chyba Szajsung Galaxy Chat był, ale nie pamiętam dokładnie.
Z pancernych smartfonów jak szukałem to ludzie polecali mi jeszcze MyPhone Hammer. Chyba "zwykłe" telefony też mają ale jak Jacekalex napisał to jest ruska ruletka.

Arch Linux + KDE Plasma 5.12@Core i5 4460 + GTX 750 Ti + 4 GB RAM

#12  2015-08-09 13:39:18

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

2127

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:21:55)

#13  2015-08-09 14:39:19

Pavlo950
Serwis

[quote=uzytkownikubunt]Ja używałem i mam ciągle w szufladzie dumb phone'a Samsung Solid B2100. Przez pierwszy rok mógł działać przez nawet do 3 tygodni bez ładowania. Po 5 latach około jakieś 7-10 dni. Oczywiście w mniej aktywnym okresie użytkowania (krótkie wymiany zdań, albo trochę sms-ów) + przy dobrym zasięgu. Jak pojechałem na wycieczkę w góry to, gdybym się nie zorientował i nie wyłączył, nie wytrzymałby 3 dni.[/quote]
Te 3 dni to było zaraz na początku użytkowania telefonu, czy po 5 latach?

#14  2015-08-09 15:29:40

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

2129

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:21:58)

#15  2015-08-09 16:06:01

Pavlo950
Serwis

[quote=uzytkownikubunt]Spory kawałek wtedy przeszliśmy i w wielu miejscach nie było zasięgu w ogóle, w innych był, ale słaby. Na wycieczkę w góry lepiej więc zabrać ładowarkę ;)[/quote]
Ładowarkę często noszę przy sobie mimo wszystko. Pamiętam jak kiedyś (jak do technikum jeszcze chodziłem) poszedłem do chłodni, żeby trochę grosze zarobić. Telefon (zwykły Sony Ericsson) padł po 2 - 3 godzinach. Po pierwsze, zimno. Po drugie, szukał cały czas zasięgu (przed budynkiem był pełny). Potem już tryb samolotowy włączałem i przestał nagle "siadać".
_____

OK, [b]dzięki[/b] za info. Chyba jednak zdecyduję się na Samsunga Solid (jaki model będzie, taki wezmę).

#16  2015-08-09 16:20:45

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

[quote=Pavlo950]Pamiętam jak kiedyś (jak do technikum jeszcze chodziłem) poszedłem do chłodni, żeby trochę grosze zarobić. Telefon (zwykły Sony Ericsson) padł po 2 - 3 godzinach. Po pierwsze, zimno. Po drugie, szukał cały czas zasięgu (przed budynkiem był pełny). Potem już tryb samolotowy włączałem i przestał nagle "siadać".[/quote]
Akumulatory w niskich temperaturach działają trochę inaczej. Dłużej pokazują wyższy poziom naładowania niż w rzeczywistości by potem nagle oznajmić, że jest już rozładowany.
Dlatego na przykład w niektórym sprzęcie ratowniczym, używanym przy niskich temperaturach stosuje się standardowe baterie.

Stopka forum