Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Emulacja SCSI
wpis w lilo:
#append "hdc=ide-scsi
no sie wściekam dlaczeo emulacja nie działa, jądro przeglądnięte - dalej nie działa :(
wniosek - odhaszowane działa lepiej
[color=red]kurcze jak się będziecie śmiać to zabije[/color]
Moja wpadka byla 5 lat temu i ma na imie Tomasz :) lol
Kiedyś wyciągnołem kompa, zamontowałem co trzeba wsadzam z powrotem pod biurko wtykam kable, ale jeden cholerny z monitora nie chce wejść, chyba ponad 5 minut kombinuje (mało miejsca pod biurkiem, kable krótkie by wyciągnąć) wsadzam i wsadzam i nie idzie. "A może na odwrót ma być ta wtyczka?" pada zdanie no i żeczywiście tak było. Uparciuch zemnie ;)
No ty sie smiej, w firmie w ktorej pracowalam, byly takie monitory co mialy takie wtyczki ktore sie dalo wpiac na odwrut dla zorientowanych to sa monitory klasy zultek...
Sam mam takiego monochroma, a dokładnie ARCUS - w którym wtyczki da się podpiąc i tak i siak. I zawsze dziwiło mnie dlaczego on raz działał a raz nie działał - problemy zawsze miałem po przeprowadzkach z tym kompem :)) Stukałem, pukałem w ten monitor, raz go nawet rozkręciłem - a później jakims cudem zadziałał bo miałem 50% szans na to że go dobrze podepnę - No ale później wykminiłem o co chodzi . lol :)
Jeszcze coś - miałem do czynienia z kompem który miał zintegrowana muze na płycie i aktualisowałem w nim bios'a , którego trzeba było później zresetowac zworą. A że nie miałem instrukcji od płyty to nie wiedziałem którą, no i tak mieszałem tymi zworkami aż załadował się nowy bios i było ok, ale przypadkiem jakies inne zworki mi sie popieprzyły i na stałe wyłączyłem przez to sprzętowo zintegrowaną kartę muzyczną o niczym nie wiedząc. kompa w tym stanie odłożyłem na jakies 2 tygodnie zadowolony że jest nowy bios. -Ale gdy po tym czasie wreszcie chciałem postawić system to kur.......em ! Karta w biosie włączona, stery zainstalowane , a w głośniczkach cisza. Gdzies po tygodniu zajarzyłem że uprzednio mieszałem zworkami no i udało mi sie metodą prób i błędów odzyskać muzę - ale zanim to nastąpił to nie zlicze ile razy reinstalowałem shita :)
Niom wadam do pewnej biblioteki.. o panie mowia o cos na tych 2 kompach nie dziala net... to ja siadam i walcze z windowsem (feee) po jakiejs 30 minutach walki z protokolami w windowsie... poszlam osbie zrobic kawe... przechodze przez pomieszczeni gdzie lezal switch do ktorego byly wpiete te 2 kompy, i patsze ze cus sie nie swieci... okazalo sie ze komuus bylo potrzebne miejsce wacarze na czajnik bezprzewodowy...
Wniosek siec dziala sprawniej jak switcha sie do pradu wepnie...
moja wpadka byla jakies pol roku temu wybralem slacka zamiast debiana ale juz sie nawrocilem :P a tak na powaznie to poczatkujacy maja duzo wpadek - np kiedys pod jeszcze fedora odpalilem moja drukarke hp3325 i sie dziwilem czemu nie dziala, wsio bylo ok drukowala ladnie znaczy sie brala kartki niby bylo ok ale na kartkach nie bylo wydruku. Powod banalnie prosty i smieje sie z niego do dzis to ustrojstwo co ma kde do drukowania "defaultowo" korzysta z kolorowego kartridga a ja uzywalem czarnego ktory byl w slocie obok wiec wystarczylo w parametrach przestawic ale sie usmialem jak to odkrylem :P
Mam sobie w domu neo
Siedze sobie wczoraj na kompie i chcę z tego neo sie zalogować na serwera. No to wklepuje:
ssh bodzio@10.10.10.1
i czekam, czekam, czekam........czekam
Dzwonie do Biexi czy serwera nie wyłączyła. Dobrze że jej komórka nie odpowiadała, bo bym sie spalił ze wstydu - łączyć się z zewnątrz po wewnętrznym IP-ku....
kill -9 -1
wpisalem sobie w konsoli, zeby w koncu sprawdzic, jak naprawde to dziala..
wszystko byloby "si" gdyby nie to, ze na jednej z konsol bylem zalogowany na serwer firmowy..
no i to byla TA konsola...
tlumaczylem sie potem jakimis zakloceniami w zasilaniu..
ech...:)
Pewnego dnia prowadzilam kurs linux'a ktory konczyl sie o godzinie 20.... wszystko ladnie bylo a wiec zamykam system na swoim kompie pisze
shutdown -h 0
wlaczylam monitor i poszlam zamykac firme....
na dugi dzien sie zdziwilam dlaczego nie ma netu.. nie ma to jak zdawnowac serwer firmowy....
Przygoda zaczęła się gdy musiałem machnąć jakiś teownik czy coś tkiego w kadzie. Morduje sie z tym jak głupi bo klawiature miałem pożyczoną i co chwile zacinał się jakiś klawisz. Nerwa dodawał mi kabel od kejborda bo wisiał mi luzem miedzy nogami i cały czas się w niego zaplątywałem... Aż w końcu nie wytrzymałem i na siłe wydarłem nogi z plątaniny kabli. Rysuje se w miare uspokojony dalej aż tu nagle muszę skorzystać z klawiatury. Stukam, pukam, wale, już nawet miałem sięgnąć po młotek, z minute sie tak mordowałem aż mi się przypomniało że darłem nogami na siłę. I sie q... okazało że wydarłem kilka kabli miedzy innymi od klawiatury.
Dalej się nie wypowiadam bo następnym razem wywale szmelc przez okno (mieszkam przez zime na 4 piętrze w jakimś przedpotopowym bloku)
na laborce z cyfrówki zdejmuję charakterystyki z bramki nand. połączyłem wszystkie druty, wpiąłem mierniki i zasilacz. no i... nic. pewnie któryś kabelek nie gra, no to omomierz w garść i zasuwam po drutach. ha! znalazł się taki jeden, to go od razu w kibel i daję nowy. dalej nic. myślę, myślę, myślę. nic. sonda w łapę i sprawdzam scalaka. wygląda dobrze. nic. sprawdzam mierniki. są gicior. zaraz mnie szlag trafi! myślę i myślę. nic.
wniosek: wszystko działa lepiej, gdy włączymy zasilanie :D
Jest sobie pewnien server....
zrobilam na nim aktualizacji no wypada co jakis czas robic aktualizacje....
kazalam gosciowi wlozyc nowa karte sieciowa a wiec to zrobil....
po uruchomieniu maszyny patsze w logi a tam....
.......getty[12494]: /dev/tty2: cannot open as standard input: No such device .......getty[23689]: /dev/tty3: cannot open as standard input: No such device .......getty[21866]: /dev/tty1: cannot open as standard input: No such device .......getty[11648]: /dev/tty4: cannot open as standard input: No such device .......getty[16406]: /dev/tty5: cannot open as standard input: No such device .......getty[9185]: /dev/tty6: cannot open as standard input: No such device
a wiec zaczynam sprawdzac system i patzec czy aktualizacja czy os innego moglo zaszkodzic temu kompowi.... szukam szukam i nic...
mowie sobie a na dzis z tym spokuj czas skonfigurowac nowa karte siecia
a wiec w tym celu sprawdzam co to za karta wpisuje polecenie
lspci
i patsze ze jest karta sieciowa..... ale nie ma karty graficznej... hmmmm... wysunela sie z slotu czy sie spalila.. nie gosciu wyjol grafike a wlozyl sieciowke..... a ja sie z tematem szarpalam....
ale dałem dupy <):O)
chello, które raczy udostępniać mi sieć, co jakiś czas - z niewiadomych powodów, nie wnikam - co parę miesięcy zmienia userom w sieci adresy. sensowne wydaje się postawienie klienta dhcp i miec to w dupie, ja jednak jestem pod tym względem nyeco staroświecki i strzeliłem se skonfigurację statyczną.
no i dziś jest ten dzień wymiany adresów. mówię - co tam, pies drapał dhcp, podejrzę co trzeba w moim shicie do gier i przepiszę. no to zapisałem sobie na karteczku: 83.144.114.117 i lecę do debiana. a ten się marszczy, wybrzydza i nie chce. przesiedziałem godzinę, wygrzebałem na światło dzienne chyba wszystkie pliki konfiguracyjne. i dupa.
no i co? po godzinie odpalam shita, zupełnie zrezygnowany sprawdzam jeszcze raz...
to nie było 83.144.114.117 tylko 83.144.114.177. ale zwała.
Rychu tak to jest jak sie wgłowie tylko picie i baby ;)Puść sobie na fuul Makarene wpadną sąsiedzi i będzie git hiehiehei pobędziesz w towarzystwie oczyścisz umysł i takei tam bzdety (no chyba że jesteś zaawansowany wiekowo i masz córke w moim wieku;) i głośna muzyka zakłuca prace twojego serca) to puść Macarene nieco ciszej i poszalej na dywanie, a mi daj gg swojej pociechy :)
no co ty, mam 26 lat. dopiero ślub planuję, a ty z córkami wyjeżdżasz. :) a głośną muzę uwielbiam, tylko nie makaronę a coś metalowego raczej. oczyszcza umysł i zbawia duszę, hehehe ;D
No właśnie dlatego z tą makareną wypadłem wiesz jaki stres czy sąsiedzi nei słyszą :D mocno odstresowujące!!!
26 ?? ty gówniarzu :)
a ile ty masz lat, stary pierdzielu? zamiast makareny to różaniec w garść i do kościoła zmówić ze trzy zdrowaśki, gazetę politycznie poprawną czytać, wnuki bujać. hehe. no nie, Rumi nie wyobrażam sobie ciebie, dziadka z brodą podrygującego w rytmie makareny ;D
ano bródka jest bo sie mi maszynka rozlazła a co do wieku to mam 20 ale jeszcze "rosne" :)
chyba rozmyliśmy znowu temat
[color=red]!!!!!!!STOP!!!!!!!
ROZMYWACZĄ[/color]
to się pisze 'rozmywaczom'. ale kit, możemy wrócić do tematu
kurwa, zgubiłem kartę egzaminacyjną....
to się pisze 'rozmywaczom'. ale kit, możemy wrócić do tematu
kurwa, zgubiłem kartę egzaminacyjną....[/quote]
To jest najgorsza wpadka - powinna awansować ma pierwsze miejsce. Moja Justyna jak to przeczytała to aż ją zmroziło.....br
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
Też zgubiłem karte egzminacyjną, ile problemów z wydaniem nowej, tłumaczeniem jak do tego doszło, pisanie podań ....ble ble ble
Na szczeście ja zgubiłem na samym początku sesji i tylko za jednym wpisem musiałem latać po Kato. Ale i tak najgorsze było to, że jak dostałem nową karte, to w ten sam dzień wieczorem znalazłe starą wsadzoną do Linux Magazine by się nie pogniotła, ehh
Przekładam kartę SIM ze starego telefonu do nowego. Wszystko pięknie złożone, włączam..... nic, jeszcze raz..... nic. Wkurzony bo to nowy telefon i już nawalony, na dokładkę sobota, więc reklamacja dopiero w poniedziałek. Rzuciłem to wszystko na półke i poszedłem na narty.
Po powrocie patrze, a bateria od nowego telefonu leży sobie na stole :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00175 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.170.67' WHERE u.id=1 |
0.00102 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.170.67', 1732193418) |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732193118 |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.116.43.109' |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=2932 |
0.00010 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=225 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=225 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00109 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=225 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=225 |
Total query time: 0.00756 s |