Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Dzięki składni
ls -all | grep test | awk '{print $8}'
uzyskam godzinę utworzenia pliku test w formacie np. 07:18
zaś ja potrzebuję dodatkowo ją cofnąć o 5 min by móc przypisać jakieś zmiennej wartość 07:03
Czy ktoś wie jak to zrobić ?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez qwor (2018-04-06 17:35:09)
Jeśli nie byłby to problem to raczej nie prosił bym o pomoc.
To nie jest czas utworzenia, a modyfikacji.
Prośba o wypowiedzi wyłącznie od osób które znają się na temacie i w temacie czyli jak rozwiązać przedstawiony problem.
Pozdrawiam.
Ja to wykombinowalem tak:
ls -all | grep test | awk '{print $8}' | sed 's/:/: /' | awk -v delay=5 '{print $1 $2-delay}'
Takie rozwiązanie nie będzie funkcjonować prawidłowo.
Ja proponuje skorzystać z polecenia date:
date -r test +%s
gdzie:
-r, --reference=PLIK
wyświetla czas ostatniej modyfikacji PLIKU
%s liczba sekund od 00:00:00, 1 stycznia 1970 UTC[/quote]
W wyniku otrzymujesz liczbę od której możesz sobie odejmować taką liczbę sekund jaką chcesz.
Potem konwertujesz w drugą stronę:Kod:
date -d @wynik_operacji-d, --date=ŁAŃCUCH
wyświetla czas podany w ŁAŃCUCHU, nie aktualny[/quote]Ostatnio edytowany przez arecki (2018-04-06 17:11:32)
Dzięki wikingagressor. Niestety, ale to nie zadziała. Natomiast arecki może zamiast "przemądrzania" się wniesiesz coś konstruktywnego do tematu czyli rozwiązanie problemu.
Przecież podałem na tacy krok po kroku :D
Dziękuję areki oto właśnie chodził.
Ps. Nie trzeba było tak od razu.
Ja widziałem Twoją odpowiedź jedynie jako:
Takie rozwiązanie nie będzie funkcjonować prawidłowo.[/quote]
reszty czyli "mięsa" już nie było. Teraz dopiero widzę.Ostatnio edytowany przez qwor (2018-04-06 17:30:08)
Przepraszam, następnym razem podjadę i "wklepię" do komputera co by kolegi nie przemęczać :D
Zapraszam, ba zaś jeśli szukasz pracy i masz więcej podobnych umiejętności to możesz się "zasiedzieć" dłuższą chwilę ;-)
Raczej Cię nie stać :D
Nie wiem jak wy to przeklejacie, specjalnie sprawdzalem i dziala bez problemow i przestawia date o 5 minut.
[quote=wikingagressor]Nie wiem jak wy to przeklejacie, specjalnie sprawdzalem i dziala bez problemow i przestawia date o 5 minut.[/quote]
Parę przykładów:
echo 12:18 | sed 's/:/: /' | awk -v delay=5 '{print $1 $2-delay}' 12:13 echo 12:08 | sed 's/:/: /' | awk -v delay=5 '{print $1 $2-delay}' 12:3 echo 12:00 | sed 's/:/: /' | awk -v delay=5 '{print $1 $2-delay}' 12:-5
Ups, racja dziwne liczby wychodza.
Uzywajac date doszedlem do tego momentu:
date -r test +%s| awk '{ print "@"$1 -300}'
jak to zaprzac do wynikowego polecenia?
Moze tak:
[i]date -d $1[/i]
Bash potrafi wykonywać operacje arytmetyczne.
echo $(($(date -r test +%s)-300))
Skoro zgłębiasz ten temat to zostawiam już Tobie rozwinięcie/skorygowanie tej formuły o resztę.
Tok myślenia masz dobry.
Ostatnio edytowany przez arecki (2018-04-06 20:41:27)
a znacie polecenie touch ?
[quote=rulezdc]a znacie polecenie touch ?[/quote]
[quote=qwor]może zamiast "przemądrzania" się wniesiesz coś konstruktywnego do tematu czyli rozwiązanie problemu.[/quote]
Trzymaj poziom :P
[quote=qwor]Zapraszam, ba zaś jeśli szukasz pracy i masz więcej podobnych umiejętności to możesz się "zasiedzieć" dłuższą chwilę ;-)[/quote]
Lol, jak z takich problemów ma skadać się ta praca to rzucam obecne korpo i jadę :D
[quote=lis6502][quote=qwor]Zapraszam, ba zaś jeśli szukasz pracy i masz więcej podobnych umiejętności to możesz się "zasiedzieć" dłuższą chwilę ;-)[/quote]
Lol, jak z takich problemów ma skadać się ta praca to rzucam obecne korpo i jadę :D[/quote]
Obawiam się, że wynagrodzenie by było adekwatne do poziomu podejścia do tematu przez autora, poniżej minimalnej krajowej :P
Ostatnio edytowany przez arecki (2018-04-07 13:51:38)
Teraz jak dasz marchewkę, to trzeba i dać cały obiad. Kawa na ławe po co czytać man poszukać w google lub innej przeglądarce (ale moze parzy i zbieraz a dużo informacji o nas).
I jeszcze pretensję, że nic konstruktywnego.
Zmień lepiej system lub zawód, bo daleko nie zajedziesz z takim podejściem.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.138.129' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.138.129', 1732219017) |
0.00066 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732218717 |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=318987 |
0.00110 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30403 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30403 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00115 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30403 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30403 |
Total query time: 0.00767 s |