Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Domenę morfitronik jeszcze trzymasz?
Można by choćby na DUG ją skierować i ustawić 301 na nowy adres domenowy strony.
Albo w strefie domeny morfitronik zrobić jako alias na nowy adres domenowy (choć takich gimnastyk z domeną główną jeszcze nie próbowałem, ale to pewnie wykonalne).
Dowód rzeczowy:
morfikov.github.io. 3154 IN CNAME sni.github.map.fastly.net.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-05-15 15:07:53)
[quote=morfik]Ja domenę już skasowałem w tamtym roku.[/quote]
whois morfitronik.pl
twierdzi co innego, mianowicie:
DOMAIN NAME: morfitronik.pl registrant type: individual nameservers: dns107.ovh.net. ns107.ovh.net. created: 2016.07.21 16:47:53 last modified: 2017.06.21 14:04:38 renewal date: 2018.07.21 16:47:53
[quote=Jacekalex]Domenę morfitronik jeszcze trzymasz?
Można by choćby na DUG ją skierować i ustawić 301 na nowy adres domenowy strony.
Albo w strefie domeny morfitronik zrobić jako alias na nowy adres domenowy (choć takich gimnastyk z domeną główną jeszcze nie próbowałem, ale to pewnie wykonalne).
Dowód rzeczowy:
morfikov.github.io. 3154 IN CNAME sni.github.map.fastly.net.
[/quote]
Ja zadam takie "glupie" pytanie: czy tworzac strone nie powinno sie robic to relatywnie do glownego adresu domenowego i wtedy po zmianie domeny nie ma problemow z linkami, itd. ? Sorry jesli to jest idiotyczne, jestem po prostu zielony z punktu widzenia tworzenia stron internetowych i zarzadzania nimi. Wlasnie sa gdzies jakos przystepne podstawy z tego zagadnienia, ktore mozna poczytac?
Ja zadam takie "glupie" pytanie: czy tworzac strone nie powinno sie robic to relatywnie do glownego adresu domenowego i wtedy po zmianie domeny nie ma problemow z linkami, itd. ? Sorry jesli to jest idiotyczne, jestem po prostu zielony z punktu widzenia tworzenia stron internetowych i zarzadzania nimi. Wlasnie sa gdzies jakos przystepne podstawy z tego zagadnienia, ktore mozna poczytac?[/quote]
Słowa kluczowe:
Domena lub subdoemena w DNS.
Virtualhost w serwerze WWW (Apache, Nginx, Lighttpd).
Certyfikat SSL lub SSL-wildcard.
Praktycznie wszystko masz w FAQ/Howto, czasem trzeba troszkę poszukać na forum.
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Na WordPress w bazie trzeba określić adres strony. Zwykle jest to robione z automatu przy tworzeniu nowego bloga. Później jak przenosisz stronę, to w ustawieniach WordPress'a trzeba zmienić adress ale to i tak tylko część roboty, bo np. dodane obrazki czy też linki do swoich postów, mają starą domenę. I jak chcesz się przenieść ze starej domeny na nową [url=https://morfikov.github.io/wordpress-zmiana-serwera-nazwy-bloga/#zmiana-nazwy-bloga-domeny]to trzeba się trochę pobawić[/url]. W przypadku Jekyll, to tutaj jest zmienna [b]{{ site.baseurl }}[/b], i można ją podpiąć pod każdy link — posty, obrazki, itp. I wtedy jak zmieniasz domenę, to nic nie trzeba edytować, a linki wyglądają tak: ![]({{ site.baseurl }}/obrazki/obrazek.png) — i ten link zawsze będzie działał bez względu na to gdzie ta strona się znajduje. xD
@up
Na WordPress w bazie trzeba określić adres strony. Zwykle jest to robione z automatu przy tworzeniu nowego bloga. Później jak przenosisz stronę, to w ustawieniach WordPress'a trzeba zmienić adress ale to i tak tylko część roboty,[/quote]
Zależy kto i jak tego WP konfiguruje.Kod:
define('FORCE_SSL_LOGIN', true); define('FORCE_SSL_ADMIN', true); define ('WPLANG', 'pl_PL'); define('DISABLE_WP_CRON', true); define('WP_SITEURL', 'https://' . $_SERVER['HTTP_HOST']); define('WP_HOME', 'https://' . $_SERVER['HTTP_HOST']); define( 'WP_CONTENT_URL', 'https://img.domena.tld/wp-content' ); define( 'UPLOADS', 'media/' );Jak na razie działa.
Jeśli z wp-content po przenosinach (adresy bezwzględne w db zamiast względnych) masz problemy, to robisz rekord CNAME, jak w [url=https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=319490#p319490]poście #59[/url], i gotowe.
Tak skonfigurowanego WP przenosi się między serwerami i domenami w kilka minut,
bez żadnych czarów w DB. xD
PozdroOstatnio edytowany przez Jacekalex (2018-05-16 05:36:27)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Zakładając, że masz dostęp do tej domeny. Bo tam we wpisie to ja przenosiłem z domeny .lh (localhost) na .pl xD Ten wp-cli jest o wiele bardziej życiowy i bez problemu jest w stanie poradzić sobie w każdej sytuacji.
Dzieki za odpowiedz, poziom mojej wiedzy w tym zakresie sie znacznie podniosl i jest teraz na rowni z Żuławami Wiślanymi. ;)
Widze ze musze jeszcze duuuzo poczytac zeby cos ogarnac w tych tematach. Do tej pory unikalem tego jak ognia i staralem sie ogarniac zagadnienia informatyczne zwiazane z indywidualnymi komputerami ( instalacja systemu, programowanie itp.)
Szczytem mojej wiedzy w zakresie sieciowym jest skonfigurowanie LANu i Samby, takie rzeczy jak stawianie serwerow i konfiguracja roznych uslug jeszcze przede mna do nauki.
Fajnie, ze strona działa. Kilka ciekawych artów zawsze się przyda.
[b]morfik[/b] dziękować fajnie, że Morfitronik znów bangla :)
https://morfikov.github.io/
Ostatnio edytowany przez hi (2018-05-19 10:57:12)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00130 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.15.217.86' WHERE u.id=1 |
0.00100 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.15.217.86', 1732192668) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732192368 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=319518 |
0.00350 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30232 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30232 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00148 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30232 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00126 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30232 |
Total query time: 0.01071 s |