Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Etch + Fluxbox. Da się jakoś ustawić, żeby na każdym pulpicie była inna tapeta? (mam ich całe 3, bo tyle jest w sam raz dla mnie ;P) Gdzieś znalazłem screeny linuxa z różnymi tapetami, jednak nie jestem pewien, czy to przypadkiem nie było w XGLu ;) Xorg 7.0 mam.
Bo jakoś mi się nie za bardzo podoba. Za dużo opcji, okienek z menu różnymi... No i wolniejsze od fluxa ;P Flux po wpisaniu logina w KDM od razu śmiga, nie czekam dłużej niż sekundę. Ale może się pobawię tym KDE.... Kiedyś :D Na razie to z Amigą walczę ;P I udało mi się nawet IE na niej odpalić, hyhy ;)
aptitude install kde:
Do pobrania 255MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 612MB.
Eh...
To pewnie było w KDE. A takie pytanie, dlaczego jeszcze nie testowałeś KDE?[/quote]Właśnie. KDE to na razie najlepsze środowisko graficzne, jakie testowałem. Z tych nie testowanych został mi jeszcze AfterStep i E17.
[img]http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif[/img]
Linux registered user #423419
Tylko wiecie, KDE to cały desktop + manadżer okien. A flux to tylko manadźer ;) Zresztą post wyżej - ponad 600MB! Toć to całego linucha z fluxem można w tym zmieścić. A tu samo środowisko.
Tylko wiecie, KDE to cały desktop + manadżer okien. A flux to tylko manadźer ;) Zresztą post wyżej - ponad 600MB! Toć to całego linucha z fluxem można w tym zmieścić. A tu samo środowisko.[/quote]
Wiesz, mam proca Sempron 2500+, 512 mb RAMu i 80GB dysku więc nie będę oszczędzał.
No ja mam Pentium M 1.6 (coś na poziomie P4 2.6GHz ;P), 768 ram i dysk 20GB (pozostałe 20 na winde) (ale gafe mam, bo tylko 4.3GB na /, reszta na home - da się jakoś resize'ować?)
EDIT
AgayKhan - już 15MB pobiera (36MB na hdd) - właśnie zasysam. Tylko czy cokolwiek w tym będzie czy tylko goła belka i jakieś ikonki pojedyncze?
misio: da się to zrobić - gdzieś o tym czytałem. Jak znajdę to dam ci znać.
Co do logowania - polecam odstawienie KDM - flux chodzi jeszcze szybciej jeżeli logujesz się np. tekstowo (logując się przez KDM masz załadowanych pare śmieci do pamięci). W FAQ jest skrypt czadmana do automatycznego odpalania X-ów.
Już śmigam z KDE. Tylko:
1. Nie ma polskich literek - zaraz po faq poszperam i pewno znajdę jak to naprawić).
2. Jakieś takie mało ostre mam czcionki w FF :/ Jakby rozmyte lekko. Pod FB ładniej było i ostrzej.
Oka, czcionki zmieniłem na dejavu, antyaliasing dałem jakis inny ordzaj i jest wsio ok. Do tego te różne tapety na pulpitach też są w centrum sterowania, tam gdzie się tapetę ustawia - wybieram pulpit i ustawiam tapetę tylko dla niego :D
EDIT
Pobawię się tym, ale chyba wrócę do fluxa ;) Pod fb pamięć przy FF, thunderbirdzie, konsoli i kilku pierdołach jak conky max 200MB używane. W kde na gołym zaraz po starcie już 200mb wciąga ;P
Masz 4.3 GB na / i ci źle :|.
Ja mam 2.5 i jeszcze 650MB wolnego ;-). A jest kilka kobył zainstalowanych jak kde, czy open office.
Resize dobrze robić przez jakies livecd i gparted'em, ale dobrym pomysłem jestwczesniejszy backup.
Dzięki za radę. Zaraz sprawdzę czy na dysku ratunkowym Bodzia jest ten gparted. A backupa mi nie trza, niec tu nie mam cennego ;P Poza debianem skonfigowanym oczywiście.
Dzięki za radę. Zaraz sprawdzę czy na dysku ratunkowym Bodzia jest ten gparted. A backupa mi nie trza, niec tu nie mam cennego ;P Poza debianem skonfigowanym oczywiście.[/quote]
Moze wypal na RW to distro:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=gparted
Ano chyba wpalę ;) Dobrze, że już mam k3b i nawet coś raz w nim nagrałem :D Swoją drogą sporo tych cd się nazbiera jak każde takie coś na osobnym cd będę miał. Nie ma jakiegoś zbiorczego?
Jest qtparted, odpalasz poleceniem:
run_qtparted
Dobra - fajny ten twój rescue cd Bodzio. Dzięki raz jeszcze za niego :D
Na razie zostawię i tak jak jest. Jak mi kilkaset mega zostanie to dodam więcej ;P Teraz czas na zabawy z KDE. Jakaś dobra stronka jak to wybajerować na maxa? Na razie zapodałem sobie KXDocker, ale jakoś nie umiem mu dodać innych ikonek :( A ładnie wygląda. Może jeszcze polecicie jakieś bajery do KDE?
Dobra - fajny ten twój rescue cd Bodzio. Dzięki raz jeszcze za niego :D
Na razie zostawię i tak jak jest. Jak mi kilkaset mega zostanie to dodam więcej ;P Teraz czas na zabawy z KDE. Jakaś dobra stronka jak to wybajerować na maxa? Na razie zapodałem sobie KXDocker, ale jakoś nie umiem mu dodać innych ikonek :( A ładnie wygląda. Może jeszcze polecicie jakieś bajery do KDE?[/quote][url]http://kde-look.org[/url] - właśnie przerabiam swój pulpit i wszystko biorę stąd.
Kolejny problem - pod fb działało wyśmienicie - hotkeys
Jako, że mam w laptopie przycisk Fn i pod F7/8/9 obsługę dźwięku (ciszej, głośniej, mute) to korzystam - i chciałbym również pod KDE to mieć. Pod fb nawet śliczne OSD wyskakiwało - jak w telewizorze ;P
Ale ja pustak jestem - trzeba pod KDE odpalić ręcznie demona spod konsoli ;P
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00150 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.14.135.82' WHERE u.id=1 |
0.00117 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.14.135.82', 1732999658) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732999358 |
0.00096 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.188.205.95' |
0.00100 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=34174 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4314 ORDER BY posted |
0.00133 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4314 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00438 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4314 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00347 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4314 |
Total query time: 0.01469 s |