Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pentium II 233
Ram 96Mb
Ok do tej pory nie instalowałem żadnego środowiska graficznego pod Debianem. Dziewne nie :) No i sokor zrobiłem sobie na Laptopie Debianika i ma byś użytkowany nie tylko przezemnie pasowałoby go jakoś upodobnić do wersji poprzedniej czyli beta unstable win98 ;)
Zacząłem od instalacji apt-get install xserver-xfree86 xbase-clients i jeszcze x window system wszystko ładnie poszło bez problemów, startx działa. Zainstalowałem paczke xfce4 i mam problem bo nie mam pojęcia jak zmienić rozdzielczość, mimo iz doinstalowałem czcionki bizona-iso-8859-2 brak polskich trzcionek a do tego wszystko strasznie wolno działa dokładnie przeciąganie okien itp wygląda dramatycznie. No i co o tym myślicie ??
Na taki sprzet to najwłaściwszy byłby jakis rodzaj boxa np Blackbox.
Ale skoro ma byc to podobne do Windowsa to lepszym rozwiazaniem byłby IceWM.
Szczerze polecam :) prosta, jak budowa cepa, konfiguracja :)
[url]http://icewm.golf-olszewka.pl/images/szoty/windowsxp.jpg[/url]
widziałeś kiedys na takim kompie Winde XP ;)
[url]http://icewm.golf-olszewka.pl/wyglad.php[/url]
A co do rozdzielczości. Musisz napisac jaką masz karte, dokładny typ.
Jeśli to cudo ma np. 2 MB ramu to tylko 800x600 w 16 bitach i nie ma bata więcej.
Troche to dziwnie zabrzmi ja instalowalem pelen wypas kde a xfce4 zintegrowalo mi sie i mialem full wypas w jezyku polsikm instalowalem aspell-pl woplish i kde-i18n-pl na xvce4 wszystkie ogony polskie swiecily
Ok dzięki za wskazówki sprawdze tego IceWM. Teraz jestem w domu jak wróce do Krk jutro to zaczne się dalej bawić :)
Co do karty to "NeoMagic card w/ 2 MB" ale dlaczego na win98 wyciągało rozdziałke 1024x768 ???
IceWM no wlasnie fajnie sie integruje z kde ale jak moge dokonac na tym srodowisku i jak mam to zrobic
zeby byl katalog domowy.Bo nie mam pojecia zielonego,stralem sie jak najwiecej i nie wychodzi mi to ani wlewo i w prawo jak ten katalog domowy zrobic.
katalog domowy nie jest zależny od śrrodowiska on po prostu sobie leży na dysku i tyle
tobie chodzi chyba o to jak zrobić ikony na pulpicie i tu jest problem
można korzystać z konquerora lub nautilus wtedy będziesz miał fizyczny desktop na pulpicie czyli to co znajduje się w ~/Desktop tylko że te programy są ramożerne
albo z roxa jest lekki tylko że tworzy wirtualny desktop
jest jeszcze thunar lekki z wirtualnym środowiskiem ale nie wiem jak spisuje się na innych środowiskach niż xfce
Ok dzieki pyszna odpowiedz rozumiem a jak mozna zrobic wiryualny pulpit z czym sie to je co bednde potrzebowal do takiej instalacji np IceWM crystal
KDE ma menedzera plików Konquerora i aktywny Pulpit, natomiast lżejsze środowiska graficzne takich rzeczy nie maja. Najczęsciej przy starcie włącza się dodatkowe programiki ktore spełniają te role. Menedzer plików w IceWM to najczęsciej Rox (są tez inne) a ikonki na pulpicie robi się Idesk'iem.
Co do karty to "NeoMagic card w/ 2 MB" ale dlaczego na win98 wyciągało rozdziałke 1024x768 ???[/quote]
Ja nie powiedziałem że tego sie nie da zrobić. Ja tylko ostrzegam przed znaczną stratą wydajności takiego kompa przy wyzszych rozdzielczosciach.
[url=https://www.youtube.com/watch?v=rNg2Dh6gPkw]Nemo sailing home...[/url]
Co do karty.
Dla hiColor (16b=2B) i 1024x768
1024*768*2B=1572864B=1536kB=1.5MB
Przy tym trybie masz na 2megowej karcie tylko 512kB na pozostałe operacje. Czyli roździelczość kosztrem wydajności.
oki co do tej rozdzielczosci rozumiem :)
Walcze z polskimi literkami w icewm i przegrywam :( pomocy :( zainstalowalem czcionki biznet nawet probowalem opisu z tad http://lucas.eggs.pl/manual/praterm-howto/icewm.html i narazie stoje w miejscu.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00111 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.187.210' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.187.210', 1733000295) |
0.00140 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732999995 |
0.00077 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=34280 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4308 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4308 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00141 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4308 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4308 |
Total query time: 0.00722 s |