Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Montuje sobie faty tak:
/dev/sda1 /mnt/c vfat iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 1 0
Lecz foldery tzw systemowe takie jak "Moje Dokumenty" (ogolnie takie z dodtkowym jakims badziewiem graficznym na ikonce folderu)
Jak sie tego pozbyć.
Czy moge spod debiana poprostu narzucić odpowiedniego chmoda czy tez windzie moze sie to nie spodobać ?
Montuje sobie faty tak:
/dev/sda1 /mnt/c vfat iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,[color=red]uid=0,gid=0[/color] 1 0[/quote]
ja bym się zainteresował tym kawałkiem :P
linux regd. user #248790
Usuń sobie z tego wpisu gid=0 a zamiast uid=0 wpisz uid=1000 bądź też uid="nazwa usera". Powinno pomóc.
Skasowaloby sie winde gdyby nie schorowane studia.
Rychu to co z tym zrobić ? Z tego co w manie wyczytalem to nie jest od chmoda.
Edit:
Usuń sobie z tego wpisu gid=0 a zamiast uid=0 wpisz uid=1000 bądź też uid="nazwa usera". Powinno pomóc.[/quote]
To nic nie daje
Pozdrawiam
ja mam tak
/dev/hda1 /mnt/dysk_c vfat rw,users,gid=1000,uid=1000,dmask=0002,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid,quiet 0 0
i wszytsko smiga dobrze
polecam taki zestaw opcji:
[b]rw,uid=1000,gid=1000,umask=0,iocharset=iso8859-2,codepage=852,auto,quiet,showexec[/b]
--
EDIT: a właściwie to co ty chcesz z tymi folderami zrobić? wyjebać je czy co?
Zaden z powyzszych sposobow nie daje rady takie program files tez ma r-xr-xr-x co za syf.
No w moich dokumentach czasmi cos musze zapisac.
Musi sie jakos dac.
Hmm dziwne, na necie czytałem że ten problem występował tylko na wczesnych kernelach 2.2. Spróbuj dać chmod +w na ten katalog, może pomoże.
No wlasnie tak chcialem zrobić la enie wiem czy tak można zeby wida nie zaczela sie pluc bo ją codopiero przeinstalwoalem :-/
a spróbuj tak:
[b]mattrib -r -/ /mnt/dysk_c/Program Files[/b]
to wywali atrybut read-only z wszystkich plików w tym katalogu
Rychu jestes pewien ze to poleceni nic nie sknoci?
Co ono właściwie zrobi? Bo jak zmienia prawa do stępu to rownie dobrze moe chmoda zarzucić.
Co ono właściwie zrobi?[/quote]
to samo co jakbyś w shicie pstryknął katalog Program Files i w jego właściwościach odznaczył read-only. wszystkie pliki w tym katalogu stracą ten atrybut i będzie je można do woli modyfikować/wypierdalać
linux regd. user #248790
Przeklęty badziew, zprobowalem najpierw w windzie odhaczyc tylko do odczytu ale po potwierdzneiu OK i przy ponowny sprawdzeniu nadal jest zahaczone :-/////////
A po poleceniu
# mattrib -r -/ /mnt/c/Program Files Can't open /dev/fd0: No such device or address Cannot initialize 'A:'
chyba cos nie teges
Walnalem jednak odpowiedniego chmoda i zaraz sprawdze co winda na to.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.82.128' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.82.128', 1732361473) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732361173 |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=36535 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4588 ORDER BY posted |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4588 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00223 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4588 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4588 |
Total query time: 0.0068 s |