Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Wczoraj robiłem dist-upgrade z sarge do sid'a i wystąpił malutki problemik. Dla mnie pierwszy raz dlatego jestem skołowany i nie bardzo wiem jak sobie poradzić. Jeżeli taki temat już był to przepraszam.
Po dist-ugrade przy próbie zainstalowania jakiejkolwiek paczki dostaje taki oto komunikat: np. kernel-headers-2.6.17-1-k7.deb
Hal:/home/mephysto# apt-get install linux-headers-2.6.17-1-k7 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Należy uruchomić `apt-get -f install', aby je naprawić: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: amule: Wymaga: libwxbase2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.1) ale nie zostanie zainstalowany Wymaga: libwxgtk2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.1) ale nie zostanie zainstalowany libprintsys: Wymaga: tdb-dev ale nie zostanie zainstalowany linux-headers-2.6.17-1-k7: Wymaga: linux-headers-2.6.17-1 (= 2.6.17-4) ale nie zostanie zainstalowany Wymaga: linux-kbuild-2.6.17 ale nie zostanie zainstalowany openoffice.org-java-common: Wymaga: openoffice.org-common ale nie zostanie zainstalowany E: Niespełnione zależności. Spróbuj 'apt-get -f install' bez pakietów (lub podaj rozwiązanie). Hal:/home/mephysto#
więc daje
apt-get -f install kernel-headers-2.6.17-1-k7
ale dostaje identyczny komunikat jak wyżej. Kiedy próbuje zainstalować ręcznie wymagane pakiety przez amule i ten 2 pakiet, wyskakują mi klejne zalezności, których apt nie potrafi sam zainstalować.
Czy ktoś ma jakąś dobrą radę?
A nie namieszałes w sources.list albo preferences? Zapodaj je.
Moje sources.list z którego robilem dist-upgrade wygląda w obecnej chwili tak:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free deb http://debian.neo.pl/wfmh/ unstable main contrib non-free deb http://www.debian-multimedia.org/ unstable main deb-src ftp://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free deb-src http://www.debian-multimedia.org/ unstable main
Próbowałęś po prostu:
apt-get -f install
?
Hal:/home/mephysto# apt-get -f install Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Naprawianie zależności... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0 openoffice.org-common Sugerowane pakiety: libgnomeprintui2.2-0 Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0 openoffice.org-common 0 aktualizowanych, 3 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 6 nieaktualizowanych. 2 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0B/30,2MB archiwów. Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 67,1MB miejsca na dysku. Czy chcesz kontynuować [T/n]? t UWAGA: Następujące pakiety nie mogą zostać zweryfikowane! libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0 openoffice.org-common Zainstalować te pakiety bez weryfikacji [t/N]? t debconf: nie udało się zainicjalizować nakładki: Kde debconf: (Unable to load Qt -- is libqt-perl installed?) debconf: powrót do nakładki: Dialog (Odczytywanie bazy danych ... 105367 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie libwxbase2.6-0 (z .../libwxbase2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libwxbase2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deback): próba nadpisania `/usr/lib/libwx_baseu-2.6.so.0.3.1', który istnieje także w pakiecxbase2.6 dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Rozpakowanie libwxgtk2.6-0 (z .../libwxgtk2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libwxgtk2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb ck): próba nadpisania `/usr/lib/libwx_gtk2u_adv-2.6.so.0.3.1', który istnieje także w palibwxgtk2.6 dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Rozpakowanie openoffice.org-common (z .../openoffice.org-common_2.0.3-2_all.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/openoffice.org-common_2.0.3-2_all.dnpack): próba nadpisania `/usr/share/icons/gnome/16x16/apps/openofficeorg-20-writer.png', ktnieje także w pakiecie openoffice.org-debian-menus dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) *** * Updating MIME database in /usr/share/mime... Wrote 466 strings at 20 - 26b4 Wrote aliases at 26b4 - 2868 Wrote parents at 2868 - 2ee8 Wrote literal globs at 2ee8 - 2f44 Wrote suffix globs at 2f44 - 615c Wrote full globs at 615c - 6180 Wrote magic at 6180 - bc58 Wrote namespace list at bc58 - bc68 *** Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/libwxbase2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb /var/cache/apt/archives/libwxgtk2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb /var/cache/apt/archives/openoffice.org-common_2.0.3-2_all.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) Hal:/home/mephysto#
OO i tak upgradujesz, to odinstaluj całe, potenm zainstaluj na nowo. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy. Podobnie z libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0. Ja wiem, że sypną się zależności, ale najprostsza metoda. Ja odinstalowałem całe KDE ( ino jaka różnica, wszak całe miałem upgradować, czyli nic nie traciłem).
jak mi sie tak sypal to ta jedna paczke sciagalem ze stronki i recznie mu instalowalem (ta ktorej wedle niego nie da sie zainstalowac ) i potem znow apt-get -f install i juz pociagnal do konca..
deb http://debian.neo.pl/wfmh/ unstable main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
A ja mysle tak ze to ci tu sypie
Za podaj cos normalneg moze pomorze tobie
deb ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
ok już sobie poradziłem. Nasiłe usunęłem paczki sprawiajace problem i jak narazie nie zgłasza problemów. Zobaczymy jak będzie dalej.
Żeby nie tworzyć nowego tematu ( nie jestem zwolennikiem statystyk ) zadam malutkie pytanie.
potrzebuje aby komenda
echo "et.x86 0 0 disable" > /proc/asound/card0/pcm0c/oss
ładowała mi się przy starcie systemu i żebym nie musiał jej za każdym razem w konsoli wklepywać. da się coś takiego zrobic?
chyba w jakiś rc*.d ? albo do init.d tylko nie bardzo wiem jak powinna wyglądac składnia żeby się debian nie wysypał?
Jakos tak to szlo ale nie jestem pewien glowy nie dam
Kod:
Do pliku /etc/rc.local dodalj te znane juz linijki
echo "et.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0p/oss
echo "et.x86 0 0 disable" > /proc/asound/card0/pcm1c/oss
reset kompa i dzwiek jest
deb http://debian.neo.pl/wfmh/ unstable main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
A ja mysle tak ze to ci tu sypie[/quote]
Ryszardzie szanowny, to jest repo ze stylami do KDE. Nie zaś z OO czy linux-headers czy czymś innym.
born to be root
linux register user #362473
Kod:
reset kompa i dzwiek jest[/quote]Tego bym raczej nie polecał, gdyż Debian nie kożysta z tego mechanizmu. Stwórz pliczek o nazwie np. "etsound" w /etc/init.d i podlinkuj go dp /etc/rc2.d pod nazwą "S99etsound" (nazwa linka jest ważna) i będzie trybić.
[img]http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif[/img]
Linux registered user #423419
Kod:
reset kompa i dzwiek jest[/quote]Tego bym raczej nie polecał, gdyż Debian nie kożysta z tego mechanizmu. Stwórz pliczek o nazwie np. "etsound" w /etc/init.d i podlinkuj go dp /etc/rc2.d pod nazwą "S99etsound" (nazwa linka jest ważna) i będzie trybić.[/quote]
Zrobiłem jak radziłeś. Stworzyłem etsound (skąd wiedziałeś ocb?) w /etc/init.d i utworzyłem dowiązanie symboliczne (wybacz nie bardzo wiem co miałeś na myśli pisząc "podlinkuj") w /etc/rc2.d pod nazwą S99etsound. Jednak to nie rusza. Po restarcie dźwięku nie ma w ET.
[img]http://img156.echo.cx/img156/8995/dajcierzyc1go.gif[/img]Offline
http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?p=17467
Zrobiłem jak radziłeś. Stworzyłem etsound (skąd wiedziałeś ocb?) w /etc/init.d i utworzyłem dowiązanie symboliczne (wybacz nie bardzo wiem co miałeś na myśli pisząc "podlinkuj") w /etc/rc2.d pod nazwą S99etsound. Jednak to nie rusza. Po restarcie dźwięku nie ma w ET.[/quote]A nadałeś temu plikowi prawa wykonywalności? Sorki za trochę niezrozumiały teksz, ale ten typ (ja) tak ma :>
[img]http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif[/img]
Linux registered user #423419
hehe oczywiście, że nadałem prawa wykonywalności. Problem był gdzie indziej:
podałem wam komende
i taką też wpisałem w pliku etsound. Jednak to miało być:
echo "et.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0c/oss
Podmieniłem i wszystko już gra jak powinno :)
jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Dzięki za pomoc. Będę częsciej pisał :P
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.135.201' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.135.201', 1732381838) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732381538 |
0.00067 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=36949 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4637 ORDER BY posted |
0.00092 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4637 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01400 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4637 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00198 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4637 |
Total query time: 0.01996 s |