Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Instaluje sterowniki nvidii pasek postępu dochodzi do 100% i wywala się to
ERROR: Unable to load the kernel module 'nvidia.o'. This is most likely
because the kernel module was built using the wrong kernel source files.
Please make sure you have installed the kernel source files for your
kernel; on Red Hat Linux systems, for example, be sure you have the
'kernel-source' rpm installed. If you know the correct kernel source
files are installed, you may specify the kernel source path with the
'--kernel-source-path' commandline option.
instalowałem kernel-headers i kernel-source odpowiednie do kernela
wszyscy kochają nvidię ;)
instalowałem kernel-headers i kernel-source odpowiednie do kernela[/quote]a rozpakowałeś te źródła? zobacz w /usr/src, jeśli tam jest tylko paczka .tar.bz2, to guzik. musisz to rozpakować i najlepiej użyć :) a dopiero potem gówniany instalator nvidii raczy zainstalowac ci stery.
linux regd. user #248790
Zawsze wqurzała mnie zabawa z kernel-headers i kernel-source, ja tam zadnych problemow nie mam, z kernel.org zasysam jajko , w /usr/src/linux robie dowiazanie do rozpakowanych zrodelek , i dziala :).
Faktem jednak jest, ze instalator steownikow Nvidii jest kapryśny, po załataniu jajka do 2.6.10-mm3 juz mi nie dziala :(. Teraz mam wybór: reiser4 z mm3, ale bez nvidia.o , albo brak reiser4 i granie w UT :).
hmmm... mówisz że ze sterami nvidi mozna pograc pod linuchem w ut? no no, może jednak zainstaluję z powrotem to badziewie, hehe
spróbuje rozpakować :) zobaczymy co bedzie ;-)
Szkoda że my nie po kablu bo byśmy pograli :)
rumi - rozmywasz :)))
jestem niekumaty rozpakowałem to dałem na koncu
--kernel-source-path /usr/src/kernel-source-2.4.27
i coś takiego
ERROR: If you are using a Linux 2.4 kernel, please make sure
you either have configured kernel sources matching your
kernel or the correct set of kernel headers installed
on your system.
If you are using a Linux 2.6 kernel, please make sure
you have configured kernel sources matching your kernel
installed on your system. If you specified a separate
output directory using either the "KBUILD_OUTPUT" or
the "O" KBUILD parameter, make sure to specify this
directory with the SYSOUT environment variable or with
the appropriate nvidia-installer command line option.
jak trzeba skonfigurować to kernel-source ??
kernel-headers mam :)
Po prostu wejdź do środka katalogu i daj samo "make"
to wystarczy
próbowałem make ale po setnym y enter znudziło mnie to jest jakis inny sposób??
to ściągnij paczkę kernel-source wersja najbardziej zbliżona do twojej, zainstaluj, a katalogu /usr/src utworzy ci się katalog kernel-source-coś-tam, zmień mu nazwę na linux, wejdź do środka i jak powyżej - samo make
u mnie tak działa :)
adamos no nie odpowiadaj 'y' na wszystko, no co ty.
pewnie ze jest inny sposób, polecam 'make menuconfig'
jeśli nie możesz żyć bez iksów, to 'make xconfig'
Zainstalowałem kernela-2.6.8-2-686. Na nim nvidia zainstalowała się bardzo ładnie, w prównaniu do starego kernela 2.4.27. w
Wyedytowałem /etc/X11/CF86Config-4 jak należy. Ciesze się nvidia działa ale po restarciew, włązona nvidia uniemożliwiała włączyć x'y co jest ??
IMO wystarczyloby dopisac "nvidia" do /etc/modules i powinna ładnie działac przy starcie :)
BTW .. dlaczego "pie..." sie z tymi debianowymi paczkami z kernelem (zrodlami) ? Ja od zawsze uzywam vanilla kernel ze strony producenta ;) i jest ok.
pozdro
Czekajcie, kupiłem Radeona i we wtorek rozpoczynam walkę. To dopiero będą jaja :))
Stary komp jedzie do Justyny do Krakowa, a na nowym będzie full wypas :)
Ps.
Kumplowi, któremu instlowałem Debiana dzisiaj spaliły się dwa kompy. W jednym to aż wypadła dziura w płycie głównej, ale kupił sobie wcześniej królika - może to drugi Binladen ?? :D
zlyZwierz - kernela sie kompiluje poto by system zoptymalizowac zrobic sobie jako pod wlasny procesor i pod wlasna plyte[/quote]
aii .. ja nie o tym :) ... generalnie chodzi mi o sposób "zdobywania" zrodelek - nie kapuje po co paprac sie z kernel-source i kernel-headers , lub instalowac binarną paczke ? ja robie na odwrót :) tzn posysam zrodla z kernel.org ... to tego patche z www.web100.org i reiser4 z namesys.com ... i make-kpkg kernel-image i mam swoj niepowtarzalny kernel, ktory mode (prawie) wszedzie zapodac :)
pozdro
[url=http://www.netfix.pro]www.netfix.pro[/url]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00133 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.143.203.129' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.143.203.129', 1732371199) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732370899 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=3702 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=437 ORDER BY posted |
0.00029 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=437 AND t.moved_to IS NULL |
0.00024 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00156 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=437 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=437 |
Total query time: 0.00615 s |