Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hejka, synaptic jest bardzo przyjemny w pracy. Ale ja zazwyczaj używam czystego apta
jak chcę coś zainstalować to:
apt-get update (zawsze, lub przynajmniej 1xdziennie)
apt-get install jakiś_pakiet
jak chce coś odinstalować to:
apt-get remove jakiś pakiet
lub
apt-get remove --purge jakiś_pakiet (w tym przypadku usuwa też pliki konfiguracyjne)
Czyli w Twoim przypadku będzie:
apt-get remove --purge aptitude
Do instalowania i odinstalowania możesz też użyć programu dpkg
Przykład:
dpkg -i synaptic_0.55+cvs20050218-1_i386.deb (dla zainstalowania)
dpkg -r synaptic_0.55+cvs20050218-1_i386.deb (dla odinstalowania)
dpkg remove synaptic_0.55+cvs20050218-1_i386.deb (odinstalowanie z configami)
Zwróć uwagę, że w przypadku apta podajesz tylko nazwę pakietu, natomiast w przypadku dpkg musisz podać całą nazwę łącznie z rozszerzeneim .deb
Czy masz już troszkę jaśniej :))) - pozdrawiam
Hejka, synaptic jest bardzo przyjemny w pracy. Ale ja zazwyczaj używam czystego apta
jak chcę coś zainstalować to:
apt-get update (zawsze, lub przynajmniej 1xdziennie)
apt-get install jakiś_pakiet
jak chce coś odinstalować to:
apt-get remove jakiś pakiet
lub
apt-get remove --purge jakiś_pakiet (w tym przypadku usuwa też pliki konfiguracyjne)
Czyli w Twoim przypadku będzie:
apt-get remove --purge aptitude
Do instalowania i odinstalowania możesz też użyć programu dpkg
Przykład:
dpkg -i synaptic_0.55+cvs20050218-1_i386.deb (dla zainstalowania)
dpkg -r synaptic_0.55+cvs20050218-1_i386.deb (dla odinstalowania)
dpkg remove synaptic_0.55+cvs20050218-1_i386.deb (odinstalowanie z configami)
Zwróć uwagę, że w przypadku apta podajesz tylko nazwę pakietu, natomiast w przypadku dpkg musisz podać całą nazwę łącznie z rozszerzeneim .deb
Czy masz już troszkę jaśniej :))) - pozdrawiam[/quote]
Super!! Naprawdę mnie oświeciłeś. Jeszcze tylko jak byś mi mógł powiedzieć gdzie w linuxie on to wszyskto instaluje, do jakiego katalogu.
Hmmmm, to nie tak :) nie ma kawe na ławę :)
zapomniej o windowsie, az Twojego pytania aż śmierdzi winshitem hehe - tu nie ma katalogu "Prgram Files"
W czasie instalacji plik wykonywalny jest instalowany gdzie indziej, pliki konfiguracyjne gdzie indziej, manualia i pliki pomocy jeszcze gdzie indziej.
Jak coś zainstalujesz to polecam Ci przeglądnąc katalogi
/bin
/sbin
/etc
/usr/bin
/usr/sbin
/usr/local
/usr/share
Jak widzisz to nie tak łatwo :)
Pozdrawiam
Moje stare powiedzonko: jak będziesz wkurwiony na linuxa to znaczy że go zaczynasz poznawać i szanować i po części rozumieć
Moje stare powiedzonko: jak będziesz wkurwiony na linuxa to znaczy że go zaczynasz poznawać i szanować i po części rozumieć[/quote]
I to jest wlasnie piekne w linuxie:] Bo jak Ci sie juz cos uda to satysfakcja jest o wiele wieksza niz to wczesniejsze wkurwienie:]
VUDU - Very Unprofessional Debian User:)
Ja też mam TNT2 i do tego Sound Blastera 64 na ISE, oraz Belinea 10 40 65 (taki sam jak Bab :p ) i w niczym nie przeszkadza, X śmigają, WM wymiata, KDE łazi. Sterowniki od NVIDI brak problemów :D
troszke wysiłku i napewno skonfigurujesz dobrze wszystko
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.113.79' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.113.79', 1732350740) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732350440 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=3946 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=491 ORDER BY posted |
0.00049 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=491 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00125 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=491 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=491 |
Total query time: 0.00544 s |