Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Założyłem sobie neostrade tylko że nie było już modemów sagem ani thomsona tylko jakieś nowe ZXDSL 852.
Dali niby sterownik ale w xxxx.src.rpm przerobiłem go przez [b]aliena[/b] ale i tak nie pyka.
Ma ktoś pojęcie jak to zrobić bo nie chce jechać w necie tylko na XP.
Może przesłać na serwerek ten plik żeby ktoś, kto się zna na rzeczy to jakoś obadał?albo już ktoś se z tym poradził?
[color=red][u][i][b]POMOCY:([/b][/i][/u][/color]
Dali niby sterownik ale w xxxx.src.rpm przerobiłem go przez [b]aliena[/b] ale i tak nie pyka.
M[/quote]
No i nie ma prawa pykać. .src.rpm zawierają źródła. Masz je teraz w /usr/src/RPM/SOURCES
Skompiluj je wpierw, może to coś da.
born to be root
linux register user #362473
[url]http://www.mka.zagrosze.biz/zte852.zip[/url]
Tu jest do pobrania ster i jak go przerobiłem na deb to nie było w żadnym z tych katalogów jego źródeł.Jakby ktoś mógł to niech to sprawdzi próbowałem jeszcze wedłóg instrucji ale jak robiłem make to wywalało że katalogu nie ma jakiegoś a jak go stwirzyłem to znowu wywaliło że coś nie tak:(
TZN gdzie i kiedy i w jakim to pliku pisz mógłbyś napisać jak po kolei powinienem to robić wedłóg jakich instrukcji bo na płycie też jest instrukcja.
[url]http://www.mka.zagrosze.biz/lin.pdf[/url]
Jeśli to co masz w podpisie jest aktualne to podstawową rzeczą którą MUSISZ zrobić jest aktualizacja jądra systemu.
Czyli kompilacja jądra?
Niekoniecznie. Możesz zainstalować dystrybucyjne.
yrochę dziwaczny ten rpm. starowane źródełka będą w katalogu / pod nazwą: USBNET_E2_Linux_41020b_REL1.11.tar.gz
Który kernel zainstalować testing? bo stable nie ma nowego.
Szukałem na debian.org może wiesz gdzie są jeszcze.Pod jaką nazwą winien być kernel?
[b]kaszak696[/b] w tym xxx.tar.gz jest katalog e2 i nie wiem czy go wypakować w katalogu / czy /usr/local no i jakie instrukcje stosować.
Który kernel zainstalować testing? bo stable nie ma nowego.
Szukałem na debian.org może wiesz gdzie są jeszcze.Pod jaką nazwą winien być kernel?
[b]kaszak696[/b] w tym xxx.tar.gz jest katalog e2 i nie wiem czy go wypakować w katalogu / czy /usr/local no i jakie instrukcje stosować.[/quote]
katalok e2 to źródełka, które kompiluje się poleceniam make (rozpakuj je, gdzie chcesz). co do kernela, polecam [url=http://backports.org]backporty[/url].
[img]http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif[/img]
Linux registered user #423419
Jak wpisuje make wywala mi to
debian:/e2# make make -C /lib/modules/2.6.8-3-386/build SUBDIRS=/e2 modules make: *** /lib/modules/2.6.8-3-386/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. make: *** [default] Bł±d 2
Kombinowałem i stworzyłem katalog co go wołał i tym razem wywaliło to
debian:/e2# make make -C /lib/modules/2.6.8-2-386/build SUBDIRS=/e2 modules make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.8-2-386/build' make[1]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `modules'. Stop. make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.8-2-386/build' make: *** [default] Bł±d 2
:(
Ja rozwiązałem to w ten sposób:
[URL=http://student.icis.pcz.pl/~89573/modem/]http://student.icis.pcz.pl/~89573/modem/[/URL]
Z góry sorry za odgrzewanie starego tematu, ale...
Jako że udzło mi się zainstalować ten modem pod sarg'em, bez żadnych zmian jądra itd opisze jak to zrobić step by step:
-po pierwsze odłącz modem - jest to bardzo ważny krok inaczej go nie zainstalujesz - wiem jak to brzmi ale zaufajcie mi
-po drugie wpisz takie coś w konsoli jako root:
apt-get install rpm build-essential kernel-headers-$(uname -r)
-rozpakowujemy sterownik od tpsa (ten pod lina oczywiście)
-z paczki rpm wyciągamy kod źródłowy (czytaj rozpakowujemy pczke
-przechodzimy do folderu e2
-wklepujemy make (być może bedziemy musieli to zrobić jako root)
po skompilowaniu paczki (kompilacja powinna przebiec bezproblemowo - choć wyskoczy kilka ostrzeżeń - zignorujcie je) instalujemy ją wg tego co było w pliczku rpm czyli:
install -D -m 644 -o 0 -g 0 ./version /usr/local/e2/version install -D -m 644 -o 0 -g 0 ./e2.o /usr/local/e2/e2.o install -D -m 644 -o 0 -g 0 ./e2.ko /usr/local/e2/e2.ko install -D -m 744 -o 0 -g 0 ./cnxthsb /usr/local/e2/cnxthsb install -m 755 -o 0 -g 0 ./cnxthsb /etc/init.d/cnxthsb ln -sf /etc/init.d/cnxthsb /etc/rc3.d/S38cnxthsb ln -sf /etc/init.d/cnxthsb /etc/rc4.d/S38cnxthsb ln -sf /etc/init.d/cnxthsb /etc/rc5.d/S38cnxthsb install -D -m 644 -o 0 -g 0 ./E2Setup.txt /usr/local/e2/E2Setup.txt install -D -m 644 -o 0 -g 0 ./cnxe2fw.bin /usr/local/e2/cnxe2fw.bin install -m 644 -o 0 -g 0 ./cnxe2fw.bin /etc/CnxE2Fw.bin install -D -m 755 -o 0 -g 0 ./dhcpcd /usr/local/e2/dhcpcd
Teraz ładujemy moduł czyli:
insmod /usr/locale/e2/e2.ko
(W razie jakich problemów wchodzimy do folderu ze sterownikiem i tam dajemy insmod e2.ko)
Dopiero teraz podpinamy modem - po chwili dioda adsl powinna się zaświecić - co oznacza że firmware został wgrany. Od tej pory możemy skonfigurować połączenie poprzez przegladarke wpisując w pole adresu:
http://10.0.0.2/ (lub poprostu 10.0.0.2)
resztę robimy jest w podręczniku na płycie czyli:
logujemy sie na 10.0.0.2:
user-admin
password-epicrouter
W sekcji quick start wpisujemy swoją nazwe użytkownika (neostrady) i hasło, oraz zaznaczamy always on - dajemy Save.
Przechodzimy do zakładki WAN i zmieniamy:
-ENCAPSULATION na PPPoA VC-MUX
-VPI dajemy na 0
-VCI dajemy na 35
Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy wpisujemy tu swoją nazwe użytkownika i hasło (neostrady), oraz zaznaczamy "Automatic Reconection"
Dajemy submit, oraz Save configuration, a w następnym oknie Save & reboot. Modem (nie komp :) ) zostanie ponownie uruchomiony i od tej pory powinien działać net - jeżeli modem zacznei się dziwnie zachowywać zrestartujcie kompa - po tym powinno wszystko wrócić do normy.
Ten temat odświezyłem z myślą o tych którym nie chce się kompilować nowego jądra tylko po to żeby zrobić sobie net, jak widać instalacja modemu ZXDSL 852 może być równie prosta (jeśli nie prostrza) jak instalacja innych popularniejszych modemów
Pozdrawiam.
P.S.
Sposób ten na bank nie zadziałą na Debianie unstable - ten sterownik jest z nim nie kompatybilny, nie wiem jak z Debian testing - ale podejrzewam że raczej też nie zadziałą - do nowszysch dystrybucji jest dostępny inny sterownik - opis instalacji modemu zxdsl 852 na nowszysch dystrybucjach możecie znaleźć np na forum.ubuntu.pl
Mam pytanie: czy powższy opis dotyczy starej czy nowej wersji modemu ZXDSL 852?
Przecież to powinno zależeć od jądra, a nie od dystrybucji. Jeśli sterownik jest prawidłowy,to musi zadziałać. Ueagle-atm jest w jajku + dobry sterownik i musi działać
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00057 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.159.196' WHERE u.id=1 |
0.00105 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.159.196', 1732360560) |
0.00023 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732360260 |
0.00038 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=40597 |
0.00024 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5177 ORDER BY posted |
0.00032 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5177 AND t.moved_to IS NULL |
0.00022 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00068 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5177 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5177 |
Total query time: 0.00461 s |