Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wstyt się przyznać, ale ostatnio używam czasami łindołsa xp pod qemu. To nie z mojej winy bo projekty muszę oddawać na uczelnie pewnym ograniczonym osobnikom pod tym tfu...tfu systemem.
Ale do rzeczy zaistalowałem qemu 0.8.2-5 i kqemu1.3.0pre11 niby wszystko ładnie pięknie, ale xp się wysypuje dość często przy starcie. Najpierw wogóle nie chciał ruszyć, potem tylko w trybie awaryjnym, a teraz lubi się wywalić podczas działania, no i trzeba trochę się poginnastykować, żeby znowu go przywrócić do życia. Wiem, że ten typ tak ma, ale to chyba też wina qemu.
Maszyne wirtualną uruchamiam poleceniem:
qemu-system-x86_64 -hda ~/images/windows.xp -m 512 -soundhw all -usb -kernel-kqemu
Może coś poradzicie. Ktoś spotkał się z podobnymi problemami?
Pomożecie?
proponuje virtualbox. pzdr
proponuje virtualbox. pzdr[/quote]
Mówiąc delikatnie nie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Poza tym siarka wersja virtualbox istnieje zdaje się jedynie na platformę x86.
moze jakies logi albo pliki konfiguracyjne. nie miałem nigdy z tym do czynienia ale jak cos zapodasz to moze ktos ci pomoze
Sytuacja nie jest prosta. Ponieważ qemu domyślnie nie loguje do żadnego pliku. Dziwne? Też mi się tak wydawało, ale teraz już wiem czemu. Po włączeniu jednej opcji.
-d int
gdzie według helpa.
int show interrupts/exceptions in short format
Wygenerował się plik 56,4MB.
Opcji logowania jest kilka. Nie wiem co z tego logu byłoby przydatne. ???
Poza tym problem przestaje się chyba ujawniać. Kilka ostatnich uruchomień nie przyspożyło żadnych problemów.
Dla mnie ta sytuacja jest naprawdę dziwna. Raz się wywala, a później nie. Nie wiem kompletnie jak do tego podejść. Jeśli problem będzie powracał to dam jeszcze znać.
Mimo wszystko dzięki za pomoc.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.37.43' WHERE u.id=1 |
0.00072 | UPDATE punbb_online SET logged=1732877149 WHERE ident='3.138.37.43' |
0.00070 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732876849 |
0.00089 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.125.240' |
0.00068 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.219.153' |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.7.187' |
0.00073 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.198' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=56575 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7445 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7445 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7445 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7445 |
Total query time: 0.00841 s |