Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zlyZwierz, eee MT ma konkurowac z Cisco, Nortelem, czy podobnej klasy sprzetem?[/quote]
... a Ty robiłeś coś , gdzieś , kiedyś w tym kierunku , czy tylko rozumami ruszasz ?
MT nie działa "out of the box" - co mnie do niego z początku zraziło , nie zmienia to faktu , że konkurować może.
[url=http://www.netfix.pro]www.netfix.pro[/url]
MT uzywam dosc czesto w pracy zreszta tak samo jak CISCO, i powaznie MT nawet na starym kompie jest dobra alternatywa na drogi sprzet CISCO. No i do opanowania MT poswiecisz duuuuuuuuuuzo mniej czasu niz na np. PIX-a ;)
Obawiam się, że dziś ruch generowany przez www (port 80) jest znacznie większy niż p2p. Ludzie kochają youtube i tym podobne wynalazki. po co ściągać, jeżeli można obejrzeć online w sieci.
U mnie 60% ruchu to było www właśnie, ale youtube o to nie posądzam tylko peb.pl , rapidshare , megaupload i inne - jak by nie patrzeć "wifi friendly" wynalazki. Ssają sobie grzecznie , malo pps'ów generują , nie to co p2p ;]
zlyZwierz, uzywałem MT i RB i MT to przepłata, RB może cos jeszcze pokazać. Po drugie WiFi to jest jedno wielkie badziewie, używac należy w ostateczności. Po pierwsze stacje klienckie nie widzą sie bezpośrednio i nie wiadomo jaki jest stan w danej chwili AP (Nawet TR wypada lepiej). Kolejna sprawa że Ciwsco to może i droga zabwka, ale sa jeszcze Nortele (które nieraz sprawuja sie lepiej ), czy stare i dobre 3com'y.
Bo nie MT nie działa "out of the box"? A gdzie napisałem że to mi się nie podoba? BSD tym bardziej nie dział Out of the Disc :P. MT jako zwykły AP jest za drogi, spokojnie można użyć Asusa 500 z olegiem lub wrt54GS (lub GL). Jako dobry router ma zasłabą przepustowość, lepiej jest postawic wtedy router na kilkuletnim PC, do tego Intele lub nowsze serie 3com'ów i uzyskujemy wyższy przepust z firewallem, VPn'em, shaperem, DNS'em.
Jest róznica między obsługą przepływu, a statemai. Samo przycięcie nie jest az takie trudne j ak obsługa po ileśset zapytań w ciągu sekundy. A dajmy na to dasz ograniczenia maksymalnej liczny połączeń do 70 no to zapanujesz nad P2P. Ale taki np. Steam działa na tej zasadzie że musi wykonac odzdzielne połączenie do kazdego serwera gry i tym samym jak ktoś gra sobie w CS'a to już za bardzo sobie nie pogra i to nawet jeśli ma ulubione serwery zapisane bo zanim zostanie wypałniona tablica tych serwerów musza one zostac odpytane w ogólny sposób. Można by podawać kupe tego typu przykładów kiedy ograniczenie liczby połączeń na roputerze jest błędem. A teraz mając dobry zarządzalny switch można priorytetować i przycinać ilość połączeń na poziomie przełacznika a więc zanim dotrze do routera. Po drugie nie trzeba się ograniczać tylko do warstwy 1.
Nickleodeon, znam ludzi co mają więcej ludzi na wrtkach 54 gl/gs i wg. nich wszystko ładnie smiga.
Ponowię moje pytanie do Ciebie (i dodam jeszcze kilka) , bo czytam ten Twój bełkot z wplecionymi weń mONdrymi słowami , a nie potrafię doszukać się w nim jakiegoś spójnego przekazu.
Czy Ty robisz "coś , gdzieś , jakoś" w tym kierunku (czy jesteś praktykiem) , czy tylko przelewasz swój strumień świadomości , licząc na pozytywny odbiór (marzysz o byciu praktykiem).
Napisz jeszcze raz , co chciałeś przekazać.
Wifi jest crappy jak piszesz , a ja Ci się nie dziwię , bo dziadujesz wciskając jakieś zabaweczki typu asus - bo MT było za drogie , bo PC chodzi szyciej , bo zupa była za słona ...
Po pierwsze stacje klienckie nie widzą sie bezpośrednio i nie wiadomo jaki jest stan w danej chwili AP (Nawet TR wypada lepiej).
[/quote]
Nie muszą się widzieć , HINT -> CTS/RTS , jaki ma to związek z TokenRing (bo chyba to oznacza ten magiczny skrót).
Kolejna sprawa że Ciwsco to może i droga zabwka, ale sa jeszcze Nortele (które nieraz sprawuja sie lepiej ), czy stare i dobre 3com'y.
[/quote]
Są jeszcze [Proxim/Lucent/Avaya] Orinoco i co z tego ?
MT jako zwykły AP jest za drogi, spokojnie można użyć Asusa 500 z olegiem lub wrt54GS (lub GL). Jako dobry router ma zasłabą przepustowość, lepiej jest postawic wtedy router na kilkuletnim PC, do tego Intele lub nowsze serie 3com'ów i uzyskujemy wyższy przepust z firewallem, VPn'em, shaperem, DNS'em.
[/quote]
bla , bla , bla ?
Jest róznica między obsługą przepływu, a statemai.
[/quote]
Co to jest obsługa przepływu , co to jest "statemai" ?
Samo przycięcie nie jest az takie trudne j ak obsługa po ileśset zapytań w ciągu sekundy.
[/quote]
Sprzęt nie widzi żadnych zapytań , powięm więcej .. ma je w dupie, sprzęt widzi pakiety.
Tak samo jak urządzenia pracujące w warstwie drugiej mają w dupie ilość połączeń TCP , tak samo urządzenia pracujące w warstwie 3 mają w dupie "zapytania" , bo widzą tylko pakiety :)
Steam działa na tej zasadzie że musi wykonac odzdzielne połączenie do kazdego serwera gry i tym samym jak ktoś gra sobie w CS'a to już za bardzo sobie nie pogra i to nawet jeśli ma ulubione serwery zapisane bo zanim zostanie wypałniona tablica tych serwerów musza one zostac odpytane w ogólny sposób.
[/quote]
Sramy na steama , jaka mądrość życiowa wypływa z zacytowanego tekstu ?
Można by podawać kupe tego typu przykładów kiedy ograniczenie liczby połączeń na roputerze jest błędem.
[/quote]
Sramy na to , sam pomysł ograniczania liczby połączeń TCP jest głupi z natury i nie warto o nim nawet wspominać.
A teraz mając dobry zarządzalny switch można priorytetować i przycinać ilość połączeń na poziomie przełacznika a więc zanim dotrze do routera. Po drugie nie trzeba się ograniczać tylko do warstwy 1.
[/quote]
Ograniczać .. tylko po co ? Oj oj ;] o warstwie 1 pojęcie ma tylko kabelek ethernetowy i moduły w.cz w urządzeniach sieciowych - bo to warstwa fizyczna - prund czyli ;] , więc warstwy 1 w to nie mieszaj.
Nickleodeon, znam ludzi co mają więcej ludzi na wrtkach 54 gl/gs i wg. nich wszystko ładnie smiga.
[/quote]
Myślę , że w dupie byłeś i gówno widziałeś.
Heh , trochę pojechałem , ale nie mogłem się powstrzymać.
Proszę BiExi o wyrozumiałość ;]
[url=http://www.netfix.pro]www.netfix.pro[/url]Offline
#33 2007-09-13 19:52:03
bobycob - Członek z Ramienia
- bobycob
- Członek z Ramienia
Re: Czy się to opłaca? (doradźcie, czy warto)
Sprzęt nie widzi żadnych zapytań , powięm więcej .. ma je w dupie, sprzęt widzi pakiety.
Tak samo jak urządzenia pracujące w warstwie drugiej mają w dupie ilość połączeń TCP , tak samo urządzenia pracujące w warstwie 3 mają w dupie "zapytania" , bo widzą tylko pakiety :)
[/quote]
Gwoli ścisłości ramki - pakiet jest wartwa wyżej :)
Odnośnie MT - pracuję na tym sofcie od wersji 2.8 -czyli jakieś 3 lata już będzie - na komputerach jak i routerboardach. Nie widzę dla niego żadnej alternatywy, moim zdaniem jest to jedyne godne uwagi rozwiązanie dla sieci bezprzewodowych.
Niby jest Tsunami - ale jest niezarządzalne to tylko mościk, to samo można powiedzieć o OSbridge.
Dla mnie MT to jedyna naprawdę uniwersalna platforma.Offline
#34 2007-09-13 21:04:44
zlyZwierz - Moderator
[/quote]
Gwoli ścisłości ramki - pakiet jest wartwa wyżej :)[/quote]
Gwoli ścisłości sprzęt pracujący w L2 widzi ramki :) - nigdzie nie napisałem że tak nie jest :P
A pakiety to właśnie L3 i L4 chyba ;]
Ja się jakiś czas temu przestałem gniewać z MT , może dlatego , że wreszcie zaczął działać :)
[url=http://www.netfix.pro]www.netfix.pro[/url]Offline
#35 2007-09-13 22:04:31
bobycob - Członek z Ramienia
- bobycob
- Członek z Ramienia
Działający jest od dłuższego czasu, tylko na wczesnych wersjach trudno pracować. Przykładowo linia 2.9 dla mnia użyteczna zaczęła być w okolicach 2.9.13. Linia 2.8 nie miała już jakichś dokuczliwych błędów w okolicach 2.8.26 :). Teraz wychodzi 3.0 i pewnie będzie podobnie, rodzi się w bólach od roku i wersje rc są "stabilnie niestabilne" ;). Choć nowy RB333 na klonie procesora PowerPC, na którym działa tylko 3.0 robi wrażenie wydajnością :) naprawdę sprzet wart uwagi.
#36 2007-09-14 00:01:22
BiExi - matka przelozona
z MT mialam do czynienia jak jeszcze zajmowalam sie sieciami bezprzewodowymi i calkiem fajnie to dzialo....
jesli chodzi o inwetycje czasmi lepiej jest wydac te pare zlotych wiecej niz puzniej latac i wymieniac sprzet bo sie nie sprawdza zgadzam sie RB nie jest tani ale wart swej ceny
P.S.
Zlyzwerz jestem wyrozumiala bo dobrze piszesz :]
[url=http://dug.net.pl][b]DUG[/b][/url]Offline
#37 2007-09-14 14:07:51
Szczur[R] - Użytkownik
- Szczur[R]
- Użytkownik
Nickleodeon, no może jako pojedyńcze AP Mt byłby dobry, ale ja się zawiodłem na tym troche, RB nawet niezłe i da się na tym postawic główny router do małej sieci np. na m0n0wall'u.
[/quote]
polecam lekture odnosnie wydajnosci http://www.mikrotik.org.pl/news.php?i=80
fakt: na glowny serwer w 1k sieci bym go nie postawil, natomiast ap, mosty, koncentratory do autoryzacji, jakies mniejsze routery, no i wreszcie apc - jest niezastapiony ALL-IN -ONE
Ponowię moje pytanie do Ciebie (i dodam jeszcze kilka) , bo czytam ten Twój bełkot z wplecionymi weń mONdrymi słowami , a nie potrafię doszukać się w nim jakiegoś spójnego przekazu.
[/quote]
wszyscy chyba chetnie bysmy sie dowiedzieli o czym Ty wogole do nas piszesz....
zwarzywszy ze troche nie na temat - przeczytaj jeszcze raz czego dotyczy watek, przedstaw swoj konkretny punkt widzenia, jakis projekt ?
jak narazie to jest cos w stylu: babcia wchodzi po drabinie bo dziadek tez ma trampki :]
pozdr
[url=http://dziecineo.prv.pl][img]http://sopot.i365.pl/neo/i/us4.jpg[/img][/url]Offline
#38 2007-09-14 14:25:54
zlyZwierz - Moderator
#39 2007-09-14 14:52:26
Szczur[R] - Użytkownik
- Szczur[R]
- Użytkownik
No ja wlasnie do niego kierowalem swoje slowa, te pod drugim cyctatem rownierz :]
Widac po wypowiedzi ze gosc jakas wiedze posiada, tylko nie bardzo umie to przekazac tak zeby przecietny urzyszkodnik forum mogl go zrozumiec :P
Ad. mikrotika - tu akurat troche bladzi i to dosc grubo.
pozdr
[url=http://dziecineo.prv.pl][img]http://sopot.i365.pl/neo/i/us4.jpg[/img][/url]Offline
Informacje debugowania
Time (s) Query 0.00009 SET CHARSET latin2 0.00005 SET NAMES latin2 0.00128 SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.192.64' WHERE u.id=1 0.00063 REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.192.64', 1732385196) 0.00074 SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732384896 0.00572 SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=70069 0.00022 SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8965 ORDER BY posted 0.00139 SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8965 AND t.moved_to IS NULL 0.00050 SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring 0.01018 SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8965 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 0.00060 UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8965 Total query time: 0.0214 s