Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Firma uszczęśliwiła mnie laptopem Dell Latitude D830 razem z Vistą.
Dziwi mnie tylko jedna sprawa: w żadnej rozdzielczości i jakości nie
mogę ustawić innego odświeżania niż 60 Hz. Na kartę graficzną
przeznaczone jest około 300 MB z ogólnej puli RAM 2GB.
Wiem, że powinno się ustawić jak najwyższą częstotliwość, wiem też,
że LCD'ki mają zazwyczaj maksymalnie 75 Hz.
Jaką Wy macie częstotliwość odświeżania?
też mnie to dziwiło ale podobno więcej nie ma na laptopach o ile dobrze pamiętam rozmowa była na http://forum.laptopy.info.pl/
Wyswietlacze cieklokrystaliczne nie wymagaja [ i raczej nie uda ci sie ustawic ] czestotliwosci odswiezania wyzszej od tej ktora masz. Czestotliwosc ta wykorzystywana jest w monitorach CRT a wiadomo... crt'ki migocza [ fachowo odswiezaja ] obraz. W LCD nie ma takiego 'patentu' przez co wzrok sie nie meczy i nie widac tego, ze jest to 60Hz bo nijak sie to ma do tej technologii.
Pozdrawiam
tak jak pisał BlackEvo, LCD nie rysuje obrazu od lini do lini tak jak CRT tylko świeci ciągle
i zmiana częstotliwości odświeżania nic nie zmieni.
65Hz
ściśle rzecz ujmując, te 60Hz w lcd-kach to jest częstotliwość odświerzania PAMIĘCI OBRAZU w monitorze. Czyli prędkość porozumiewania się karty graficznej z monitorem. Monitory LCD jednak nie świecą ciągle. Mają swój specyficzny parametr odświerzania. Różnica polega na tym, że w lcd-ku każdy sub-pixel odświerza się całkowicie niezależnie od innych. Dzieje się to z częstotliwością kilkudziesięciu kHz (czyli tysiąc razy szybciej niż w CRT) i użytkownik nie może tego zmienić. Poza tym w monitorach CRT pixel błyska i gaśnie, natomiast w LCD-kach zmiany jasności świecenia są niewielkie (pomijam stan przełączania koloku).
Podsumowywując: Zapomnijcie o parametrze odświerzania obrazu w LCD-kach. Dziwi mnie, że jeszcze coś takiego istnieje w sterownikach. Monitor LCD rzeczywiście jest łagodniejszy dla oczu od bańki (sprawdzone na oczach piszącego)
Pozdrawiam. Użytkownik monitora CRT :)
w płaszczakach większa częst. odśw. nie ma sensu z powodu dużej bezwładności plamek*, tzn. zapalone plamki gasną bardzo wolno w porównaniu do monitorów kineskopowych, stąd smużenie powstające przy wyświetlaniu ruchomych obiektów i inne niespodzianki.
ja też wolę crt :d
--
*) producenci określają to jako 'czas reakcji matrycy na włączanie/wyłączanie'. czas włączania (rozjaśniania piksela) jest oczywiście dużo mniejszy, niż wyłączania (wygaszania), zatem z powodów marketingowych właśnie on jest umieszczany w opisach technicznych monitorów
Siedzac tyle lat przy komputerach i pracujac zazwyczaj z wyswietlaczami CRT zaczynam zauwazac zdecydowana zmiane w reakcji mojego wzroku na rozne elementy/zdarzenia. Pracujac na laptopie moge sie wpatrywac w ekran 12h/24 i oczy mnie nie bola tak, jak przy CRT-ku po dajmy na to 5h. [ CRT ma min. 85Hz i w zwyz ]. Moze i barwy oraz brak obawy o 'czas reakcji' w CRT'kach sklania niektorych do takiego zakupu ale jesli mialoby sie siedziec kilka[nascie] godzin dziennie przed kompem to zdecydowanie polecam LCD.
P.S.
Tak jestem zapracowany ostatnio ze nie mam czasu zawitac u okulisty... :/ ach....
na rcd bolały mnie oczy na lcd moge siedziec po 24h i oczy nie łzawią i.t.d
Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi i pogłębienie
mojej wiedzy :)
Miałem wątpliwości, ponieważ:
- moja Belinea LCD 19' pracuje na 75 Hz
- zacząłem mieć zawroty i bóle głowy
Hm, teraz zaczynam rozumieć dlaczego na większości dystrybucji
nie mogę ustawić nic wyższego niż 60 Hz.
Jeszcze raz dziękuję.
na rcd bolały mnie oczy na lcd moge siedziec po 24h i oczy nie łzawią i.t.d[/quote]
święte słowa Ryszard wreszcie coś sensownego powiedziałeś ;p
[url=http://przyklej24.pl][b][color=green]ogłoszenia internetowe[/color][/b][/url]
[url=http://l-ka.gorlice.pl/][b][color=blue]nauka jazdy gorlice[/color][/b][/url]
[url=http://ciasny.net][color=#FF0000][b]Katalog stron[/b][/color][/url]
[url=http://www.abc-prawko.pl][b]Baza OSK[/b][/url]
ozesz ty mordko moja(Rychu) dzis nie piłem
Ja na samsungu 770P mam 50Hz.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.128.31.76' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.128.31.76', 1732863145) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732862845 |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.11' |
0.00070 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.206.166' |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.112.23' |
0.00070 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=72638 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9368 ORDER BY posted |
0.00082 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9368 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00143 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9368 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9368 |
Total query time: 0.00842 s |