Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mialam praktykantow u siebie w pracy a wiec musialmam im kazac cos robic no i przygotowalam im takie materialy mam nadizeje ze kmus sie ejszcze one przydadza
http://admin.atm.pl/praktyka/
buejstre z buch pisane w lekkim pospiechu ale mysle ze choc troche tresci sie z nich przyda...
:]
Dobre Dobre Szacunek!!:)
Czadowe BieXi - podoba mi się .A ja zawsze się zastanawiam co dać praktykantom do roboty a niech się uczą na pamięć :)
Tylko niechcąco złapałem jeden błąd ortogreaficzny w słowie "użądzeń" w doc3 - nic bym nie mówił bo sam czasami byka walne ale to jakby nie było praktykanty i zaraz haka będą na ciebie mieli.
Ostatnio edytowany przez guzzi (2007-12-04 21:38:59)
hehe ja mam praktyki dopiero w Maju ale tak lecąc po kolej to te wszystkie tematy w trzeciej klasie przerobiłem na przedmiocie Systemy i Sieci komputerowe. Opis spoko świetnie nadaje się do nauki od podstaw. A to sami chłopcy byli:P?? ten kabel jest na samym końcu ciekawy:D
Kabel wymiata! ( przyjemne z pożytecznym )
Początkującym na pewno się przyda.
He jpg z kabelem to był mój pierwszy post przed pamietna awarią :)
goscie wogule linuxa na oczy nie widzieli... wiec dlatego taka forma, ja sie zastawiam czy nie zrobic takiego cyklu dla poczatkujacych zeby poznac podstawy obslugi linuxa... bo to jest przedewszystkim problem rozpoczac prace z tym systemem....
nom najgorsze jest jak koleś zainstaluje "gołego" Linuxa bez środowiska graficznego to daje temu systemowi godzinę na pozostanie na dysku...:)
A może warto to wrzucić gdzieś na głównej stronie?
[quote=tgR][quote=LongeR]nom najgorsze jest jak koleś zainstaluje "gołego" Linuxa bez środowiska graficznego to daje temu systemowi godzinę na pozostanie na dysku...:)[/quote]
nie mierz wszystkich swoja miara ...[/quote]
Ale czy tak nie jest? Nie twierdzę tego o wszystkich gdyż są wyjątki ale taka prawda że masę ludzi nie daje sobie rady... I dlatego takie poradniki są bardzo potrzebne nie pisałem tego złośliwie ale wiem to z własnego doświadczenia:)
[quote=LongeR][quote=tgR][quote=LongeR]nom najgorsze jest jak koleś zainstaluje "gołego" Linuxa bez środowiska graficznego to daje temu systemowi godzinę na pozostanie na dysku...:)[/quote]
nie mierz wszystkich swoja miara ...[/quote]
Ale czy tak nie jest? Nie twierdzę tego o wszystkich gdyż są wyjątki ale taka prawda że masę ludzi nie daje sobie rady... I dlatego takie poradniki są bardzo potrzebne nie pisałem tego złośliwie ale wiem to z własnego doświadczenia:)[/quote]
Ktoś kiedyś napisał taką ciekawą sentencję, która brzmiała +/- tak : "Linux to nie jest system, którego uczy sie po instalacji tylko przed" ... jeśli ktoś pierwszy raz ma kontakt z linuksem, a wcześniej nic na ten temat się nie dowiedział to może mieć problem nawet z instalacją...
Krótko mówiąc, jeśli ktoś będzie trzymał się dokumentacji to z systemem nie powinno się nic stać.
pzdr.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.192.64' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.192.64', 1732868898) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732868598 |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=77426 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9941 ORDER BY posted |
0.00070 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9941 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00130 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9941 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9941 |
Total query time: 0.00569 s |