Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
ostatnio coś złego mi się dzieje z Iceweasel-em. Pochłania mi np. ponad 50% mocy procesora.
1000 4175 58.1 12.6 181632 65328 ? Sl 07:17 128:15 /usr/lib/iceweasel/firefox-bin -a firefox
Co można na to poradzić? Może zminić na Swiftfox?
Ostatnio edytowany przez davidoski (2008-01-20 11:09:09)
to nie musi być wina przeglądarki jako takiej, ale np. jakiegoś pluginu
A czy przypadkiem nie pochłania tyle mocy jak masz w Iceweasel'u odpaloną stronę z Flashem lub Javą ?
No właśnie nie - świeżo uruchomiony i wyświetlona tylko strona startowa (google.com). A z dodatków tylko Flashblock i Adblock Plus.
Może jednak zamienić na Swiftfoxa - co o nim sądzicie?
u mnie to samo- i 60 MB ramu
od wersji 2.0.0.3 firefox stracił jakość
masa poprawek, nie maja czasu testować czy co?
u mnie odpierdalał takie rzeczy że przesiadłem się na Operę...
dlatego czas zacząć używać opery :)
epiphany-browser
Wygląda na to , że pewnie błąd przyszedł z którąś aktualizacją.
Wlasnie mialem o tym pisac, ze pozera prawie caly procek a w zakladkach nie ma strony z flashami i java. Cos musi byc nie tak z 2.0.0.11
@davidoski
A wiesz skad pobrac Swiftfoxa ale wersje 2 bo w repo i na stronie jest 3 w prawie wszystkie wtyczki jakie mam nie dzialaja z ta wersja?
dlatego czas zacząć używać opery :)[/quote]
Juz probowalem 2 razy ale ciagle wracam bo za duzo rzeczy mi w operze brakuje (importu hasel, adblocka, bbcode..)
Pozdrawiam,
[url=http://banasiak.me]bns[/url]
[quote=bns]@davidoski
A wiesz skad pobrac Swiftfoxa ale wersje 2 bo w repo i na stronie jest 3 w prawie wszystkie wtyczki jakie mam nie dzialaja z ta wersja?[/quote]
Tutaj coś jest:
http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/zenwalk/people/jcoghill/swiftfox-2.0.0.6/
Ostatnio edytowany przez davidoski (2008-01-20 14:58:00)
mam wersję 2.0.0.11 - chodzi perfekcyjnie - to nie to. Procek - od 0 do 4%
[quote=Bodzio]mam wersję 2.0.0.11 - chodzi perfekcyjnie - to nie to. Procek - od 0 do 4%[/quote]
Rownierz nie narzekam. Wszystko hula jak burza. Oczywiscie wraz z iloscia flash'ow na stronce % uzycia CPU nie jest juz taki sam.
Od zawsze na Ffox'ie, probowalem opery, flock'a ale.... uwazam ze Mozilla to jednak klasa.
EDIT:
Sorki, zagalopowalem sie.Sprubuj tak jak ja to kiedys zrobilem. Nie wiem szczerze mowiac co moze byc/bylo powodem ale kiedys na 2.0.0.1 (lub ..0.4 ) mialem ten sam problem,( ale tylko na lapie - na PC bylo ok. ) zreszta nie tylko ja jeden bo na jakims forum padaly takie pytania. Nie bawilem sie w jakies usuwanie wtyczek itp tylko po prostu zapisalem sobie zakladki i wywalilem iceweasel'a przez aptitude + jego katalog [ recznie ]. Potem poszlo update, upgrade i.... ponowna instalacja. Po tym zabiegu bylo ok. [ Nie robilem dist-upgrade zaraz po wywaleniu ] Oczyw. dzialo sie to na Lenny'm. [ Obecnie rownierz Lenny ]
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2008-01-20 16:16:02)
[quote=BlackEvo]Rownierz nie narzekam. Wszystko hula jak burza.[/quote]
Niestety nie przybliża nas to ani na jotę do rozwiązania problemu.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2008-01-20 15:33:05)
Również nie stwierdziłem w/w problemów działa łokej
Trzeba spróbować poprzez przeinstalowanie Iceweasel
[quote=bns][...] bo za duzo rzeczy mi w operze brakuje (importu hasel, [b]adblocka[/b], bbcode..)[/quote]
przecież Opera ma to w sobie ot tak o od dłuższego juz czasu... (mówimy o blokowaniu czegoś tak o sobie...)
a jak chcesz flasze blokować to prosze bardzo:
http://graffi.jogger.pl/2007/10/29/opera-flashblock/
Zrobiłem dziś dist-upgrade (Etch) i był jakiś update związany z xorg. Chyba coś pomogło, bo mam teraz zużycie poniżej 10%.
1000 4186 9.9 8.2 132552 42692 ? Sl 18:49 0:22 /usr/lib/iceweasel/firefox-bin -a firefox
Ostatnio edytowany przez davidoski (2008-01-20 18:57:33)
Ten update xorg u mnie rozwiazał też parę problemów... ktore pojawily się przedwczoraj nie wiadomo skąd. Widocznie w etch wydali jakas łatkę która cos popsuła a potem to naprawili :D
Witajcie. Mnie też wkurza straszliwie zapychanie procka.
1) Mam często taką sytuację, że proporcjonalnie do czasu siedzenia na sieci zwalnia mi komputer.
Używam raczej polskich stron, typu DUG, WP, grono czy bash, więc nie sądzę, by coś knociły mi w kompie specjalnie.
Za to jak się przesiądę na Youtube by obejrzeć filmik, to często muszę odpalić jeszcze raz FF, bo mimo w miarę szybkiego kompa, nie wyrabia procek. Bo ponownym odpaleniu jest OK.
Nie wiem co mu zrobić, żeby się uspokoił, bo czasami jak używam np. sześciu zakładek, to potrafi się wręcz zawiesić.
Wolałbym nie odinstalowywać, bo nie chce mi się tracić wszytkich zakładek, haseł, ustawień adblocka itd.
2) Wiecie może kiedy FF 3.0 ma wejść na Testing i czy jest nadzieja, że się poprawi ww. materii?
[quote=iwo]1) Mam często taką sytuację, że proporcjonalnie do czasu siedzenia na sieci zwalnia mi komputer.[/quote]
Ja z tego powodu przesiadłem się na Operę :) Ale jak wolisz Iceweasela, to jak zacznie się zwieszać daj mu killa, uruchom ponownie i wybierz przywrócenie sesji - powinno pomóc :)
A jaką macie wersję systemu?
Bo u mnie w Etchu po tamtym upgrade-ie już jest w porządku. Krótko po włączeniu pobór mocy procka jest ok. 23% i potem regularnie zmniejsza się i po ok. 5 minutach jest poniżej 3% (dwie otwarte zakładki w przeglądarce, procek to Duron 1.2 GHz).
Mam 2.0.0.12 i... żre 20% procka (2x20% bo na obu rdzeniach) ale troche za duzo ramu mi zre.... czas zmienic przegladarke :/
Chcociaz... juz sie poprawia, bo bral 50% na obu i znacznie wiecej w 2.0.0.11
Ostatnio edytowany przez Mafioss (2008-03-02 21:29:31)
Jeli chodzi o obciążenie proca to dużo zależy od strony jaką się otwiera. Polecam otworzyć np. runningmap.com w firefoksie, a następnie np. w konquerorze, niestety w operze strona nie chciała się otworzyć, mimo, że plugin flash jest wykryty i pluginy włączone. Zajętoś proca będzie podobna. Używam na codzień firefoksa 3 i nie odnotowywuję jakichś specjalnych obciążeń systemu. Jeśli chodzi o renderowanie stron to firefox 3 jest dużo lepszy niż wersja 2.
Przy 5 otwartych zakładkach zajętoś proca to ok 1% do 15% przy szybkim przewijaniu strony.
oo , widze ze nie tylko ja mam taki problem, u mnie tez zdarza sie zwiecha iceweasela :/ i mnie to strasznie drazni :/ , graffi jak zaimportowac hasla do stron www w operze ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.212.119' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.212.119', 1732381057) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732380757 |
0.00034 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=81619 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10401 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10401 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00102 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10401 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10401 |
Total query time: 0.00527 s |