Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
znowu mam pewne...nazwijmy to wątpliwości, dotyczące dns. Mianowicie nie potrafie przypisac w panelu administracyjnym nazwy domeny do mojego serwera. I teraz czy ja dobrze rozumiem, wszystko wyglada tak :
1. Zamawiamy stale lacze ze stalym ip
2. Zamawiamy domene
3. Konfigurujemy serwer DNS na serwerze ze stalym ip aby obslugiwal domene wykupiona
4. Wpisujemy sobie w panelu administracyjnym domeny nazwe dns (zakladamy, ze to bedzie ns.domena.pl) i powinno smigac, tak?
I tutaj moje watpliwosci: Jakim cudem ma sie dodac DNS nasz (ns.domena.pl) do panelu konfiguracyjnego domeny, jezeli nic go jeszce pod taka nazwa nie widzi? widziany jest z internetu tylko i wylacznie przez adres ip. Czy ja cos zle rozumiem?
Dwa: na serwerze naszym to ma byc serwer typu MASTER, natomiast na serwerach ewentualnych innych )zawartych w pliku strefy) maja to byc serwery slave, tak ? czyli wpisy :
@ IN NS wskazuja tylko na serwery salve? czy tez tutaj ma byc adres naszeg serwer dns ? (ns.domena.pl) ??
[ @ IN NS ns.domena.pl]
nikt do tej pory nie byl w stanie mi odpowiedzeic na te pytania. Prosze o pomoc. z gory dziekuje i pozdrawiam!
1. w przypadku gdy nazwa primary name serwera obslugujacego domene jest w tej domenie ... na serwerze domeny nadrzednej oprocz wpisu NS umieszcza sie wpis A wskazujacy na nazwe domena i ip nameserwera
2. w pliku strefy umieszcza sie wszystkie nameserwery ... obslugujace strefe
hmmm..czyli jednak musze zglosic do dostawcy domeny, aby wpisal moj adres dns do swoich dnsow, tak ? inaczej nie bede w stanie dodac go, poniewaz nie zobaczy og po nazwie....a w moim wypadku (domenynet.pl) nie jestem w stanie dodac mojego dns przez ip.
kolejna rzecz: czy jest ktos utrzymuje swoj wlasny serwer dns? tak abym mogl przetransferowac tam moj plik strefy (nie wiem czy dobrze sie wyrazam, chodzi mi o to, czy ktos bylby chetny aby postawic serwer slave, dla mojej domeny, na moj chlopski rozum, jak domena bedzie jeszcze gdzies, to zacznie sie rozpraszac po necie i w koncu bedzie widziany moj serwer jako ns.domena.pl, tak? czy cos pokrecilem znowu ? )
na serwerze rejestratora musza byc conajmniej dwa wpisy NS oraz wpisy A do kazdego z NS'ow umieszczonych wewnatrz domeny - to co piszesz o slave poza twoja domena by zadzialao ale gdy padlby slave a primary nie mialby A u rejestratora to nie dalo by sie uzyc primary ...
sugerowalbym poprosic o A na twoj primary NS ... nie powinni robic problemow bo to standardowe rozwiazanie ... w NASKu nawet w wysylanym formulzrzu jest stosowne pole aby podac IP gdy nazwa ns wewnatrz domeny ...
darmowe primary i secondary prowadzi m.in. http://freedns.sgh.waw.pl/
czyli mam porposic o wpis
ns.domena.pl IN A adres.ip
u dostwacy internetu czy u dostawcy domeny ? bo juz sie kompletnie zakrecilem... :)
[edit]
po zalogowaniu sie na stronie fns.sgh.waw.pl i dodaniu tam serwera slave dla mojej domeny zaczely sie jazdy...domena jest raz widziana raz nie.
raz 'dig' podaje dobrze, wszystko, raz tylko domena.pl a raz nic w ogole.
czasem moge pingowac ping domena.pl
natomiast nie moge pingowac ping ns.domena.pl ;|
i, co ciekawsze w panelu domenynet.pl udalo mi sie dodac serwery fns1.sgh.waw.pl i fns2, ale nie moge wywalic serwerow ICH, toznaczy ns1.media-g.pl ;| moze to jest przyczyna, ze tak dziwnie sieje nazwa ?
Ostatnio edytowany przez cox (2008-02-02 19:04:11)
mam kolejne pytania na ktore nie moge znalezc odpowiedzi....czy ktos bylby w stanie mi na nie odpowiedziec?
1. Czy mozliwe jest istnienie dwoch serwerow typu MASTER dla jednej domeny ? i, jezeli tak, to czy one pobieraja od siebie nawzajem pliki strefy, tak jakto robi serwer SLAVE ?
2. Czy jezeli bede mial serwer typu SLAVE, ktory jest widoczny z internetu po nazwie (mysle tutaj o fns1.sgh.waw.pl) i on bedzie importowal plik strefy z mojego serwera DNS (dns.mojadomena.pl), bedzie mial aktualne wpisy. Ale czy on przesle ten plik strefy dalej? do swoich serwerow SLAVE ? (albo do MASTER?)
3. narzedzie dig @ip.moj.dns mojadomena.pl zwraca dobrze skonfigurowane wszystko, tak samo dig @fns1.sgh.waw.pl mojadomena.pl takze wszystko ok. Ale po wydaniu samego dig mojadomena.pl sa problemy, to znaczy nie pokazuje np. poczta.mojadomena.pl i innych, ale tylko mojadomena.pl (nie wiem czy precyzyjnie sie wyrazam...)
czekam z niecierpliwoscia na jakakolwiek odpowiedz.
p.s czy zna ktos jakas dobra ksiazke o BIND / DNS ? chcialbym zrozumiec to calkowicie, ale chyba brak mi literatury....
pozdrawiam!
[quote=cox]czyli mam porposic o wpis
ns.domena.pl IN A adres.ip
u dostwacy internetu czy u dostawcy domeny[/quote]
tak, u dostawcy domeny
[quote=cox]3. narzedzie dig @ip.moj.dns mojadomena.pl zwraca dobrze skonfigurowane wszystko, tak samo dig @fns1.sgh.waw.pl mojadomena.pl takze wszystko ok. Ale po wydaniu samego dig mojadomena.pl sa problemy, to znaczy nie pokazuje np. poczta.mojadomena.pl i innych, ale tylko mojadomena.pl (nie wiem czy precyzyjnie sie wyrazam...)[/quote]
zgaduje ze poczta.mojadomena.pl jest domena swiezo utworzona ... generalnie musisz poczekac az informacja o zmianie w pliku strefy rozejdzie sie po innych dns'ach
wczesniej pisales ze dalej sa ns1.media-g.pl (czy sa one master czy slave ?) - jezeli master to moga byc dziwne rzeczy - bo master bedzie uznawal i wysylal raczej swoje pliki stefy niz pliki z innych serwerow (on ich nawet nie odpytuje)
wlasnie o to chodzilo. Czyli tak : jeden serwer MASTER (ten moj) a reszta to tylko serwery SLAVE.
Teraz jedna rzecz: z tego co mi sie wydaje panel administracyjny nie pozwala na przypisanie serwerow typu SLAVE do ....panelu.. :) nawet nie wiem do czego on to to dopisuje....
[edit]
dopytuje sie tak, dlatego, ze zadna ksiazka nie wyjasnila mi podstaw...wiem jak zbudowac plik sterny, wiem, jak wyglada plik konfiguracyjny, jestem w stanie zrozumiec dzialanie wszystkiego, lae takich podstaw typu: serwer master jest tylko jeden - Twoj, albo: serwery MASTER nie pobieraja od siebie danych, i takie tam zadna ksiazka nie wyjasnia....
Bardzo dziekuje za wyrozumialosc
(w jednej ksiazce napisali, ze dnsy przewaznie sa konfigurowane przez GURU, ktory przychodzi raz, konfiguruje, nikt nie wie o co chodzi i potem ten GURU staje sie legenda...a ja wlasnie chce zrozumiec jak to to dziala, od poczatku do konca :) )
pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez cox (2008-02-03 17:33:20)
[quote=cox]Teraz jedna rzecz: z tego co mi sie wydaje panel administracyjny nie pozwala na przypisanie serwerow typu SLAVE do ....panelu.. :) nawet nie wiem do czego on to to dopisuje....[/quote]
tu juz nie pomoge ... bo to zalezy od tego jaki to panel itd
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00135 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.31.82' WHERE u.id=1 |
0.00079 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.31.82', 1732370265) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732369965 |
0.00024 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=82509 |
0.00024 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10503 ORDER BY posted |
0.00028 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10503 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00056 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10503 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00122 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10503 |
Total query time: 0.00553 s |