Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Krótki artykuł (przedruk z Süddeutsche Zeitung) o tym jak pod względem technicznym zmieniła się muzyka w ostatnich czasach (zwłaszcza od "rewolucji cyfrowej"). Wg mnie wart przeczytania.
[url=http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead33&news_cat_id=1466&news_id=247335&layout=18&forum_id=14023&fpage=Threads&page=text]Głośniej się już nie da[/url]
heh, no dobry art, teraz takie pytanie techniczne, dysponuje pewna iloscia plikow mp3, sa to najczesciej utwory nagrywane z oryginalnych tloczonych plyt, czy tez plyt na ktorych dzwiek pochodzil z znanego mi zrodla, gdzie od poczatku wiedzialem ze nie poddawany jest on wiecej razy "przemieszcaniu" niz jest to konieczne; ale w zwiazku z tym artem oraz to ze jednak tego typu kompresja negatywnie wplywa na odsluch, to mam rozumiec ze czeka mnie zmiana kodeka, i prawdopodobnie ponowny ripping wszystkich utworow?
ehh rzeczywiscie problem jest bdb przedstawiony;
edit co do kompresji do mp3 to wykorzystywalem max wartosci bitrate jakie moga byc czyli 320kbps i jeszcze cos tam zwizane z quality oraz VBR
Ostatnio edytowany przez paoolo (2008-03-04 19:27:05)
teraz sluchajac King Crimson to nie wiem czy to taki efekt wytlumienia mieli czy tez taka kiepska kopia; ehh NIE dobrze jest wiedziec, gdy dobrze bylo nie wiedziec, chociaz plyta oryginalka ale nie wiadomo, na oko okladka sie wydaje dziwna ale sam fakt ze remasterowana w 1989 moze troche tlumaczyc czemu jest dziwna,
od siebie: nie lubie glosno sluchac, gdyz psuje to nieco wrazenie, a jak jest cicho (wzglednie) to nawet najmnijesze drgania wydaja sie tak glosne, jesli sie odpowiednio wsluchasz, i jesli jest to dobre nagranie
paoolo: Jeśli chodzi o stratną kompresję, to wg mnie najlepszym wyjściem jest OGG Vorbis. Nawet przy mniejszym bitracie daje lepszą jakość dźwięku niż MP3. Osobiście najczęściej ripuję do OGG Vorbis, w jakości 7-8 (zależnie od nastroju), co daje bitrate 50-500, średnio koło 200-250, i całkiem przystępny rozmiar pliku.
Jeszcze niezłym jest Musepack (mpc), ale jego obsługa w odtwarzaczach, tak sprzętowych jak i programowych, jest kiepska (odtwarzacza sprzętowego w ogóle nie widzialem i pewnie nie zobaczę).
Natomiast jeśli jest jakiś ciekawszy album, to nie ma co się cackać, tylko ripować do bezstratnego FLAC-a. Niestety z odtwarzaczy sprzętowych, to tylko te z bardzo górnej półki obsługują, ale już się pojawiają. Za jakiś czas pewnie będzie standardem, tak jak obecnie oggi.
Co do tego co lepiej brzmi: posiadam kilka płyt na winylach i CD (notabene właśnie zremasterowanych, jak teraz patrzę...) -- np. Dark Side of The Moon*, który aktualnie słucham -- i zdecydowanie wolę je puszczać z winyla. Zupełnie inne brzmienie. Zaryzykuję wręcz stwierdzenie, że album analogowy się nie słucha, tylko przeżywa.
*) oryginał, wydany przez Harvest w '73; już widzę jak zieleniejecie z zazdrości :)
--
Swoją drogą ciekawe z tą pozorną głośnością. Już wiem dlaczego empetrójka o niższym bitracie jest, a właściwie wydaje się, głośniejsza od tej samej, tylko zripowanej w większym jakości. A to z reklamami też niezłe. Jakiś czas temu słyszałem (ale nie rozumiałem o co chodzi), że właśnie owa głośność reklam jest tylko złudzeniem. Teraz wiem na czym to złudzenie polega.
--
Cholera, zapomniałem co chciałem napisać: wg mnie artykuł jest dobrym punktem wyjścia do przemyśleń dla fanów wszelkich wtyczek "poprawiających" jakość dźwięku i amatorów dziwnych zabaw z equalizerami.
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-03-04 21:07:46)
no mnie to intersuje 8 marca jade na Metalmanaie
A tak ogółem to bardzo dobry art
muza od pradawnych czsów była grana głośno
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2008-03-04 20:57:36)
[quote=azhag]Natomiast jeśli jest jakiś ciekawszy album, to nie ma co się cackać, tylko ripować do bezstratnego FLAC-a.[/quote]
Do tego dochodzi fakt, że na zintegrowanej karcie dźwiękowej i głośnikach z supermarketu (w cenie poniżej 100 PLN) praktycznie i tak nie słychać różnicy* pomiędzy MP3 192 kbps a Ogg V o tej samej gęstości bitowej (nie wiem jakie to Q; [i]grip[/i] do tej pory posługiwał się przełącznikiem [i]-b[/i] w [i]oggenc[/i]). Ergo mierzcie cele przez możliwości.
* — różnica jest, jednak bardzo subtelna. W sytuacji, gdy muzyka towarzyszy innym czynnościom (czyli nie poświęca się jej całej uwagi), jest praktycznie nieodczuwalna.
[quote=azhag]*) oryginał, wydany przez Harvest w '73; już widzę jak zieleniejecie z zazdrości :)[/quote]
azhag, daj swój adres, gdzie trzymasz płytę i kiedy nie ma ciebie w domu.
The Dark Side, pierwsze spotaknie rok temu wraz z albumem Pulse tylko ze w wersji DVD, straszna kompresja w DD, brak dynamizmu w Us And Them, ale oglnie koncert jest zajefajny, zwlaszcza gdy juz po czesci promujacej The Division Bell oraz calym albumie Dark Side z pewnymi dodatkami np w Money mala solowka wiciszajaca w 5minucie czy 6min. albo nieco dluzsza wersja Breathe, jest czas na kawalki top PF czyli Wish... z podwojnym wejsciem oraz C' Numb z niesamowitym polaczeniem efektow swietlnych z gra Gilmour'a oraz cudownie wydluzony kawalek z jego solowka, gdzie w jednym momencie dochodzi do "totalnej euforii" gitary elektrycznej; oraz ta kula nad widownia (taka jak na dawanych disco, ale jej obecnosc nad publicznoscia byla calkiem inna, oraz byla znacznie znacznie wiekszaaa) ktora w momencie tej "euforii" zaczela sie otwierac niczym hmm butterfly i jeszcze bardziej rozswietlac widoanie ,a juz nie mowiac co sie dziala na scenie, w trasach Gilmoura czesto w tylniej czesci sceny pojawiala sie slynne kolo/ekran, wiec niczym jakies ufo zaczelo sie znizac i pochylac ku widowni takze w pewnym momecie znajdowalo ise centralnie nad pochylonym, grajacym w transie Gilmourem, wsord juz dosc mocno rozpylonnych "gazoow"
ehh ale i tak kompresja stratna ze trzeba sie posilkowac jakims lekkim procesem wzmacniajacym albo pozostawic w trybie straight (mowie o wzmaniaczu nie kompie)
a co do odsluchu z mego kompa, to w sumie nie wyczuje rozni bo glosniki (a arczej kolumny) maja troche lat (chyba tyle co ja, czyli duzoo) no i karta muzyczna troche tez oslabia (tzn zaszumia) bo nie jest to jakas cuud sound blaster;
a winyly nie puszcze bo mam rozregulowany obrotomierz, tak wiec nie moge ustawic dokladnie ilosci obrotow (tak ze w niektorych przypadkach jest za wolno)
ehh ale inne kawalki, np Echoes z trasy Davida Gilmoura (wiem utwor PF, ale prezentowal go na tej trasie On An Island) z koncertu w Londonie; hmm ajkbym tylko znal ow muzyke rok przed nie zastanawilabym sie czy kupowac bilety na koncert jego w Gdansku, ale pierwsze spotkanie nastapilo po nim, i tak teraz (uhhmm) czekam, az (niczym Led Zeppelin) powroca z czyms (chociaz to malo prawdopodobne, ale przeciez w koncu moga sie zgadac poownie Gilmour oraz Waters, takie tam marzenia)
[url=http://www.idg.pl/news/142664/Audiofile...zamiast.markowych.kabli.za.250.zl.uzyjcie.zwyklego.drutu..html]wieszak tak samo dobry jak markowy kabel?[/url] :)
heeeee kiedyś kabel antenowy lutowałem do jacka do gitary elektrycznej
jakość brzmieńia z orginałami była całkim inna
Wole kable orginalne jacki pozłacane i Basta
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00135 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.44.156' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.44.156', 1732884901) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732884601 |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.106.23' |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.108.233' |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=84756 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10778 ORDER BY posted |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10778 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00187 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10778 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10778 |
Total query time: 0.00797 s |