Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Niedawno zainstalowalem sobie Debiana, zainstalowalem sobie sterowniki do karty graficznej(akceleracja 3d dziala). Jednak jedno mnie denerwuje (no dobra jest kilka rzeczy ale to najbardziej). Mianowicie chodzi o powolne uruchamianie sie aplikacji oraz powolne rozwijanie sie paska aplikacji w kde oraz wolne otwieranie sie katalogu domowego. To samo tyczy sie przewijania tekstu w konsoli czy stron www. Poprostu wszystko muli.Nie wiem co moze byc tego przyczyna. Moj sprzet to laptop Benq p52eg: karta ATI Mobility Radeon x1600, 512 mb ramu, dysk 80 gb sata czyli wszystko powinno smigac. Prosze o pomoc.
To samo miałem na freeBsd 7.0 dział elegencko
Jak zainstalowałem grafe to problem jest idetyczny do twojego
i nie wiem jaka przyczyna tego nawet kilka drajwerów przeinstalowałem i kuku
Problem aktualy dalej
ja bym zrobił aktualizację systemu i jeszcze raz walnął te sterowniki:)
heh
nie wtym kaman
Przecie robiłem instalke bootonly logiczne ze pobierze nóweczki z portów
na weekend zrobie na nowe instalke Bsd 7.0 pożyjemy zobaczymy
sterowniki binarne czy wolne ?
jezeli binarne to sproboj uzyc wolnych (byc moze nie bedzie akceleracji 3d ale moze chodzic lepiej) - niestety wlasnosciowe stery ATI bywaja zwalone (mialem na nich kiedys np. straszne opoznienia z przewijaniem paska adresowego w konquerorze, nie wspominajac juz o ogladaniu TV - od tej pory jade na radeonhd) ... mozesz tez kombinowac z ustawieniai modulow X'ow ...
Może to ci pomoże: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=54644
Powiem ci, że ja tez mam taki problem, że np. tapeta w gnomie ładuje się 2 min, to samo terminal i inne programy.
Może zerknij w /etc/hosts.
Jeśli to ci nie pomoże, to weź przetestuj czy zmieni się coś jak wyłączysz interfejs sieciowy, np. ifdown eth0.
aktualizacje systemu juz robilem.. nawet przeszedlem z lennego na sida i nic.. sterowniki mam zamkniete pobrane ze strony ATI bo mojej karty otwarte nie oblsuguja ... chyba ze cos sie zmienilo jak tak do dajcie znac :)... z reszta zauwazylem cos dziwnego... kiedy pod winda chce zainstalowac najnowsze stery ze strony producenta to podczas instalacji krzyczy ze nie sa one do mojego sprzetu a sciagalem niby dla swojej karty... dodam ze przed instalacja sterownikow jakos szybciej mi smigalo na vesa jednak obraz mnie nie satysakcjonowal...
DZieŃ blobly
ja na swoje pytańie juz sobie odpowiedziałem dla zaintersowanych
http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtopic.php?t=17357&postdays=0&postorder=asc&start=0
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2008-03-05 11:09:26)
hmm znalazlem cos takiego : http://packages.debian.org/sid/xserver-xorg-video-ati
Czy gdybym tylko to zainstalowal mialbym otwarte sterowniki i dzialanie mogloby byc plynniejsze ?? bo nie zalezy mi na grach a na plynnosci dzialania ??
zainteresuj sie paczka xserver-xorg-video-radeonhd - wg opisu powinien obslugiwac Twoja karte ... ja jade na tym sterowniku i jestem zadowolony (szkoda ze nie ma 3d, ale podobno ma byc :-) ) ... po instalacji wpis w xorg.conf [tt]Driver "radeonhd"[/tt]
przez ostatni czas instalowalem rozne dystrybucje ale na kazdej byl ten sam efekt... wiec wrocilem do debiana, polaczylem repo lennego z sida i zainstalowalem ten sterownik radeonhd... aplikacje sie w miare szybko otwieraja ale dalej okna smuza .. denerwuje mnie to bardzo... znalazl ktos moze rozwiazanie takiego problemu ??
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00057 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.56.150' WHERE u.id=1 |
0.00079 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.56.150', 1732328887) |
0.00027 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732328587 |
0.00027 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=85733 |
0.00115 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10779 ORDER BY posted |
0.00031 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10779 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00055 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10779 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00146 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10779 |
Total query time: 0.00557 s |