Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Od pewnego czasu mam problem z używaniem mc, a dokładniej to z jego uruchomieniem. Po wpisaniu
mc
nic się nie wyswielta. Terminal czeka tak jakby mial sie uruchomić, czy coś w podobie. W procesach nie ma mc. Próbowalem róznych sposobów:
Usunąłem konfigurację z /home
Przeinstalowalem rózne wersje, nawet kompilowalem starsze wersje.
Najdziwniejsze ze MC przestał sie uruchamiac, tak po prostu.
[~] mc --version GNU Midnight Commander 4.6.2-pre1 Wirtualny System Plików: tarfs, extfs, cpiofs, ftpfs, fish, smbfs Z wbudowanym edytorem Używanie biblioteki S-Lang zainstalowanej w systemie z bazą danych terminfo Z domyślną obsługą podpowłoki Z możliwością wykonywania zadań w tle Z obsługą myszy w oknie xterma i na konsoli linuksowej Z obsługą wielu języków Z obsługą wielu stron kodowych Data types: char 8 int 32 long 32 void * 32 off_t 64 ecs_char 8
Zamieszczam poglądowy zrzut terminala
[img]http://debian.linux.pl/download.php?id=345[/img]
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez rupek (2008-03-25 13:19:39)
Usuwałeś mc przez aptitude purge czy aptitude remove ? jak usuniesz daj aptitude clean i ponownie zainstaluj mc.
Ale mc co jakiś czas tak ma. Na jednym kompie w robocie odpala się po jakichś 20 minutach - specjalnie zostawiłem aby sprawdzić. Natomiast z roota odpalał się normalnie.
Po upgradzie systemu zazwyczaj wszystko wracało do normy.
Wpadł mi pomysł do głowy pomysł ( nie wiem czy pomoże, ale spróbuj )
dpkg-reconfigure mc
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-03-19 15:49:20)
Cóż, jak jestem zalogowany jako root to mc smiga aż miło, a poprzez sudo nic sie nie dzieje, zero reakcji, jako zwykły użytkownik jest tak samo
[b]Piotr3ks[/b] usuwałem przez aptitude purge
Ostatnio edytowany przez rupek (2008-03-19 17:36:46)
Spróbuj położyć wszystkie interfejsy sieciowe (ifconfig eth0 down...) i wtedy odpal mc. Ciekawe czy coś się zmieni czy nie.
starce mc:
http://wklej.org/id/82461c5f4f
zatrzymuje się i dalej nic
Po uruchomieniu mc, ostatnim poleceniem ktore zostało wykonane w terminalu jest
PROMPT_COMMAND='pwd>&7;kill -STOP $$'
Skąd to się może brać?
Ostatnio edytowany przez rupek (2008-03-19 20:06:57)
PROMPT_COMMAND to zmienna systemowa, u mnie wygląda tak :
:$ echo $PROMPT_COMMAND echo -ne "\033]0;${USER}@${HOSTNAME%%.*}:${PWD/$HOME/~}\007"
u mnie ta zmienna systemowa jest taka sama, tylko skad sie bierze ta zmiana na
PROMPT_COMMAND='pwd>&7;kill -STOP $$'
czyzby sprawka Mc?
Sprawka MC — u mnie w jego wnętrzu zmiena $PROMPT_COMMAND wygląda dokładnie tak samo. Zdaje się zapominacie, że MC oferuje dostęp do powłoki (domyślnie na dole).
Problemu z długim uruchamianiem się brak.
ale dlaczego na koncie root działa jak powinno a na zwykłym to już nie?
ja mam to samo co jakis czas na wersji 4.0 - z czego to wynika nie wiem, ale problem wystepuje...
a jak metoda na chama?
rm -fr ~/.mc
Oj to już lepiej
mv ~/.mc ~/.mc.old
żeby potem nie płakać, jeżeli się okaże że nie w tym rzecz :) .
nic. nadal to samo. Chyba się zaraz załamę :/
wywal wszystko, ściągnij źródełka i skompiluj
nawet skompilowane nie dziala. Co najdziwniejsze jest to na koncie roota wszystko dziala jak powinno a na zwykłym koncie uzytkownika juz nie
stwórz sobie nowego użytkownika, na nim się zaloguj, zobacz, czy działa na nim. Kiedyś tak m iałem z azureusem. Na jednym działał, na drugim nie. Coś było nie tak w plikach konfiguracyjnych, jeno nie azureusa. Nie wiem czego.
Tak na nowym użytkowniku działa ok. Teraz tylko zlokalizować przyczynę dlaczego nie dziala albo ktory plik w tym przeszkadza
A skopiuj katalog .mc z nowego użytkownika do starego . Może chodzi o plik [b]ini[/b] ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.67.228' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.67.228', 1732345077) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732344777 |
0.00089 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='51.81.46.212' |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=85967 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10918 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10918 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00093 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10918 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10918 |
Total query time: 0.0062 s |