Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Padl mi dysk twardy (juz drugi na tym komputerze !)
Wiem ze uzywacie roznych dystrybucji live CD.
Moja ulubiona to Damn Small Linux.
Niestety brak mi w niej mozliwosci zapisywania sobie doinstalowywnych programow , dodanych zakladek w przegladarkach itp...
Za kazdym uruchomieniem komputera z plyty musze na nowo dostosowywac sobie ten "jednorazowy" system.
Jak wy sobie razdzicie? Czego uzywacie do noszenia z soba i odpalania w kazdej chwili ?
Moze mozna by takiego Debiana zbudowac ?
Ostatnio edytowany przez morys (2008-07-22 22:32:20)
nie wiem jak DSL, ale grml może zamontować home'a na dowolnym dysku (np. kluczu USB)
kiedy na skutek fanaberii kompa przez jakiś czas byłem pozbawiony dysku, to radziłem sobie właśnie w ten sposób
a najlepszą metodą, o ile kompy pozwalają na boot z USB, jest instalacja live'a na pendrive'ie
A mozna dogrywac /home na CD przed zamknieciem sesji na Grml ?
Próbowaem kiedys tego grml ale odnosilem wrazenie ze caly czas jestem root-em (w necie tez) i mialem cykora o komputer i jego dane.
Teraz i tak wszystko diabli wzieli bo dysk zabral (do grobu) wszystkie skarby i tajemnice :)
[quote=morys]A mozna dogrywac /home na CD przed zamknieciem sesji na Grml ?[/quote]
nie, technologicznie to nie jest możliwe (chyba, że na DVD-RAM)
[quote=morys]Próbowaem kiedys tego grml ale odnosilem wrazenie ze caly czas jestem root-em (w necie tez) i mialem cykora o komputer i jego dane.[/quote]
Konsole 1-3 lub 1-4 to root, reszta to użytkownik. X jest uruchamiany jak użytkownik również.
Dziekuje azhag
Kupie sobie pendriva chyba rownolegle z nowym dyskiem twardym.
Damn Small Linux dlatego ze jego .iso to zaledwie 50 MB i tyle tez zajmuje miejsca na nosniku po instalacji.
Czytajac troche na googlach jak ludzie radza sobie z instalacja przenosnych systemow znalazlem cos takiego
http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=5395584
Bardzo pouczajace :)
Ostatnio edytowany przez morys (2008-07-22 23:08:18)
[quote=morys]Czytajac troche na googlach jak ludzie radza sobie z instalacja przenosnych systemow znalazlem cos takiego
http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=5395584
Bardzo pouczajace :)[/quote]
lol
dobrze, że mu nie poradzili złożyć ofiarę z czarnego koguta podczas pełni :D
Zawsze przy sobie noszę :
- Knoppix'a
- grml
- Backtrack - taki scyzoryk na bazie slax'a - masa narzędzi do "diagnozowania stanu sieci" i nie tylko :)
Ja zawsze mam przy sobie telefon :P a w nim Debianka ze środowiskiem graficznym i wszystkimi ważniejszymi narzędziami :)
Nie raz już mi się przydał ;)
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00174 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.239.95' WHERE u.id=1 |
0.00114 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.239.95', 1738278260) |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738277960 |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=95140 |
0.00104 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11897 ORDER BY posted |
0.00080 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11897 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00100 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11897 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11897 |
Total query time: 0.00828 s |