Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem właśnie Debiana uruchomiłem startx
i wywala mi błąd z dzwiękiem pewnie trza go zainstalować /
tylko jak...
Debian to mój pierwszy Linux i za bardzo nie wiem o co chodzi jak ktoś mógłby to w łatwy sposób wytłumaczyć to byłbym wdzięczny
[img]http://justinsomnia.org/images/i_will_use_google_before_asking_dumb_questions.jpg[/img]
spróbuj tak:
zaloguj się jako root na konsoli i wydaj polecenie:
modprobe cmpci
modprobe cmpci
nic nie daje pisze że can't open...
przy uruchamianiu startx jak sie ładuje wyskakuje mi
Sound server information message Error while initializing the sound driver: device /dev/dsp can't be open (No such device)
Od zainstalowania Debiana i konfiguracji mniejwięcej X nic nie instalowałem, żadnych starowników... Teraz poszukałem na google i ze strony
http://ftp.tpnet.pl/vol/d1/sterowniki/dzwiek/c-media/CMI8x38/Linux/
ściągnełem i rozpakowałem na dysk sterowniki c-media CMI8x38 Linux...
Tylko jak to teraz zainstalować i czy wogole pójdą na Debianie ?[/url]
modprobe cmpci
nic nie daje pisze że can't open...
przy uruchamianiu startx jak sie ładuje wyskakuje mi
Sound server information message Error while initializing the sound driver: device /dev/dsp can't be open (No such device)
Od zainstalowania Debiana i konfiguracji mniejwięcej X nic nie instalowałem, żadnych starowników... Teraz poszukałem na google i ze strony
ściągnełem i rozpakowałem na dysk sterowniki c-media CMI8x38 Linux...
Tylko jak to teraz zainstalować i czy wogole pójdą na Debianie ?
no bo właśnie to jest Woody .....jeszcze
jako root wpisz:
addgroup user audio (zamiast user wpisz co masz)
dobra zrobiłem jak pisałeś czyli
addgroup user audio
Coś tam pisało że dodało Audio i Done...
ale dzwięku jak nie było tak nie ma ;/
bedzie po restarcie
I nie ma ;/
Nie no jak pisałem najpierw musze zainstalować stery a potem robić to co piszecie...
Potrzebuje jakiegoś krótkiego poradnika instalacji strowników w Debianie... bo nawet nie wiem jak to sie robi
Stery do C-Medii pobrałem z
i rozpakowałem do /
no i nie wiem co teraz z tym mam zrobić ??
Bierzesz jądro 2.6, doinstalowujesz paczki z alsą, odpalasz alsaconfig. On wykrywa sprzęt i ładuje odpowiednie moduly, i dźwięk powinien działać, jeśli nei słychać to ożesz mieć wyciszone, wtedy korzystasz z alsamixer. Sam mam c-media ac97 zintegrowaną na płycie głównej i działa.
Ta alsa to na jakiejś płycie z Debianem jest czy musze ściągnąć ?
ehh no podaczas instalacji nie chciało mi sie wpychać wszytskich 7 płyt po koleji i nie mam wszystkich tych paczek, tylko chyba z CD1...
Jakby ktoś wiedział na której to płycie
albo jak zrobić update dselect żeby jeszcze raz mógł powkładać płytki do CD
No zrobiłem tak i wkładałem płytki potem
apt-get install alsa
i pisze że nie ma ;/
Nie wiem, zobacze może jeszcze coś pomyśle ... nd tym
nie ma czegos takiego ze nie ma ;P musi dac jakis komunikat =P To nei widows - tu nie ma komunikatow w stylu - nie dziala bo nie =P[/quote]
Dlatego właśnie zainstalowałem Debiana, ale na początku to twardy orzech do zgryzienia ;/
a poKod:
apt-get install alsawyskakuje takie coś
Kod:
Reading Package List... Done Building Dependency Tree... Done E: Couldn't find package alsalipa tym bardziej że po
Kod:
apt-setupi włożeniu wszytskich płytek wcale nie mam więcej tych paczek ;/
Coś dziwnego... Mam też zainstalowane 2 uszkodzone, nie działające paczki... Ten od modemu bo niby nie ten kernel i jakaś jeszcze może to przez to nie chce sie instalować??
Zresztą jak chce coś instalnąć i daje select zaznaczam coś jakąś paczke i później daje install to nie pojawia sie nic że mam włożyć CD tylko wcisnąć Enter a i tak sie nie instaluje...
No ale już zKod:
apt-get installidzie dziwna sprawa
"Polska: kraj, w którym żyję, tfu - gniję.
W telewizji wciąż te same zakazane ryje."
pamietem przed laty mialam kompa z dzwiekowka na ukladach cemi i dzialal aczkolwiek trzeba bylo ladowac moduly w odpowiedniej kolejnosci....
Oj chyba czegoś nie jarze co ja mam updatować tym
apt-get update
??
no wpisałem jako root
apt-get update
Zrobił sie update paczek i nic... dalej nie ma tam alsy
Jak ktoś wie skąd to można sciągnać pod C-Medie to byłbym wdzięczy, bo jak wchodze na strone alsy i zaznaczam swoją karte to tam mi pisze żemym sciągnał cmpci ale to raczej nie dla debiana jest ;/
chyba szybciej bedzie jak wparujesz na http://packages.debian.org i z tamtąd sciągniesz se ALSA ;)
>edit
hmmm a moze to powinno byc
apt-get install alsa-base
sorrki za klopot ;D
A wiesz że mi sie też tak wydaje, ehh teraz przeszukałem Cd i są tu jakieś Alsy kilka to dam wszytskie i może coś z tego bedzie
Dobra instalnełem najpierw alsa-base a potem alsaconf no i jakoś poszło
Potem włanczam
alsaconf
No i masaqre mam co ja mam za karte wybrać ?? wogóle / dobra wybrałem jaką taką zwyczajną chyba, no niestety nie ma tam nigdzie C-Media ;/
i po tym jak ją skonfigurowałem pisze mi
No ALSA driver installed Strating ALSA sound driver (version none) modeprobe: Can't locate module snd failed. Setting the PCM Volumne 100% and Master output Volumne 50% No ALSA driver installed Could not initialize the mixer, the card was probably not detected correctly
No i co ja mam z tym zrobić nie wiem może jeszcze ściągnać alsa-driver ?? A może tylko poprawnie skofigurować karte ??
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.104.175' WHERE u.id=1 |
0.00134 | UPDATE punbb_online SET logged=1738279551 WHERE ident='3.144.104.175' |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738279251 |
0.00070 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1008 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00129 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1008 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1008 |
Total query time: 0.00593 s |