Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wiecie może skąd jest taka różnica między [url=http://allegro.pl/item389573434_konwerter_makro_raynox_dcr_250_3l_gw_megabonus.html]Raynox DCR-250[/url] a [url=http://allegro.pl/item382530167_olympus_e_500_e510_e410_e_410_e_510_zestaw_makro.html]Zestawem Makro[/url]. Miał ktoś styczność z jednym albo drugim ?
Rumi: bo te 3 "szkla" to syf... śmierdzi winietą co widać po samplach. Do tego mogę sie zalozyc ze geometrie i ostrość trzyma w centrum i tylko tam :) A Raynox robi w miare dobrej jakosci (wiadomo ze to nie jest caly sloik do makro) ale jak na dokrecany nalesnik jest bardzo dobry. A co do rynox'a to jak juz wspominalem na SB bede musial ruszyc dupsko do Tarnowskich Gór gdzie jest sklep foto co sprzedaje tego DCR-250 i wymacac oraz zoabczyc jak sie to spisuje organoleptycznie :)
Bodzio: widze ze z macania sloika przerodzi sie na picie ze sloika :D
fnmirk: pomijam moja "starcie" z pinkim odonosnie 8bit JPG vs. 12bit RAW, ale ten miks co robisz nie ma prawa być dobry. Zasada jest taka, tak długo jak się tylko da pracujemy na czymś co jest w kompresji bezstratnej. Ostatecznie JPG->JPG. Ale taki mix to jedzie po jakośći, po drugie PDF ma syfna jakosc grafiki. Przekombinowane i to bardzo.
Ja używam LighZone + GIMP (głownie resize bo ma znacznie milszy w uzyciu).
Ostatnio edytowany przez qluk (2008-06-26 16:15:25)
[quote=qluk]Rumi: bo te 3 "szkla" to syf... śmierdzi winietą co widać po samplach. Do tego mogę sie zalozyc ze geometrie i ostrość trzyma w centrum i tylko tam :) A Raynox robi w miare dobrej jakosci (wiadomo ze to nie jest caly sloik do makro) ale jak na dokrecany nalesnik jest bardzo dobry. A co do rynox'a to jak juz wspominalem na SB bede musial ruszyc dupsko do Tarnowskich Gór gdzie jest sklep foto co sprzedaje tego DCR-250 i wymacac oraz zoabczyc jak sie to spisuje organoleptycznie :)[/quote]
no właśnie a ma ktoś moze te soczewke +10 i jakiś przykładzik do pokazania bez kadrowania, bo te pokazane w aukcjach to każde inne nei wiadomo wkońcu jak to te zdjęcia robi
gluk: to nie jest mikst, to jest wykorzystanie PostScriptu. Użyty w końcowym efekcie jpg (tylko pdf) można nazwać ,,bezstratnym'' w przybliżeniu, jest uzyskiwany z formatu eps. Kilku osobom składałem tak prace i efekt zawsze był rewelacyjny. Nawet kolorowe zdjęcia na czarnobiałej laserówce dużo zyskują.
Powiem Ci, że moim zdaniem [url=http://www-cs-staff.stanford.edu/~uno/]profesor Donald Knuth[/url] odrobił kawał wspaniałej roboty tworząc Texa, na bazie którego powstał LaTeX.
Nie sugeruj się właściwościami pdf tworzonymi w innych programach. Jest to mylące. A jak nie *.pdf to zawsze masz do dyspozycji utworzony wcześniej plik *.ps. Do fotografa tego pliku nie zaniesiesz ale do drukarni tak.
troche przekombinowane mi sie to wydaje, chyba nikt poza toba tak nie robi, rozumiem jak sie robi folder w ktorym jest roche zdjec troche textu i jeszcze jakies znaki graficzne, konwersjia tego do pdf ma ses bo sam tak kiedys robilem w oo, ale zeby same zdjecia zapisywac w pdf po to zeby je wydrukowac to to troche bez sensu jest.
bezstratny to chyba tiff by byl.
Rumi: czasem sa sprzedawcy co nie wiedza ze trza przykadrowac i daja full i wtedy widac :) Po drugie tutaj jest wieksza loteria niz przy radzieckich szklach, gdzie albo byl syf, albu cud, miod i maliny :]
Moze bede mial tageo Raynoxa na wyjazd :P
BTW: http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/52865-test-porownawczy-soczewka-raynox-i-odwrocony.htm
I w pelni zgadzam sie z tym co napisane.
fnmirk: to jest przekombinowane. Jak napisal pink, bezstratnie to mozna tiff z kompresja lzw, i do drukarnie tez mozna oddac nawet beda woleli tak. PDF jak kazdy standrad ma swoja specyfikacje, a takze tego w jakiej formie i z jakimi parametrami sa przechowywane grafiki bitmapowe.
No i sam napisales ze jest tez JPG -> PNG-> PDF, ja tutaj widze dwukrtona rekompresje stratna. Już chyba wolalbym miec matryce 4bitowa niz tyle tego robic. Jak nadal nie wiesz ile traci sie na rekompresji to proponuje otworzyc zdjecie JPG w przegladrce windowsowkiej i pare razy dac obrot. Watpie by poprawili blad ale za kazdym obrotem plik jest na nowo zpaisywany, wiec kilka obrotow i dupa zbita.
Ostatnio edytowany przez qluk (2008-06-27 12:23:32)
No i sam napisales ze jest tez JPG -> PNG-> PDF[/quote]
qluk: źle to rozumiesz, bo nie znane są Ci mechanizmy LaTeXa.
Według Twojego schematu ja robię tak JPG->PNG->EPS/PS/DVI->PDF i dwie ostatnie wykorzystuję do drukowania.
Jednak LaTeX pozwala na wstawianie i drukowanie pliku JPG bezpośrednio z aparatu.
Możesz zastosować taki schemat w LaTeXu:
JPG->DVI to jest bezpośrednictwa czegokolwiek. Ograniczeniem jest tylko sprzęt.
>[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/DVI_%28plik_TeX%29]DVI - definicja[/url]<Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-06-27 00:56:10)
fnmirk: To nie jest kwestia mozliwosci wstawienia. Pomijasz kupe rzeczy ktora ma wplyw na jakosc od palety, poprzez sam sposob obchodznie sie z dana bitmapa. I co ma do tego DVI? Przeciez opisuje tylko osadzenie.
Pozwala mnie to wydrukować zdjęcie bez problemów spotykanych przy innych metodach/technikach. Wydruk np.: bezpośrednio z Gimpa, nigdy nie jest zadowalający. Osadzenie jest istotne. Możesz dzięki temu ustawić obrazek na stronie tam gdzie zamierzasz. Nie wiem jak Ty uważasz qluk, ale ja dzięki temu mechanizmowi mogę wstawić skan materiału gazetowego i niewiele tracę. Powiem więcej nawet wielokrotnie udaje się uzyskać zbliżoną czytelność i jakoś. Ogranicza mnie tylko sprzęt, jak wspomniałem. Najlepiej sprawdź, przetestuj. Zobaczysz, że efekty są zaskakujące. Dużo różnych narzędzi przetestowałem. I jak nie pojawi się dosłownie jakaś rewolucyjna technika to już tego nie zmienię. Zyskuje się dzięki temu tylko. Jesteś niezależny od platformy systemowej. Wystarczy do przygotowania materiału edytor tekstowy (dowolny). Najważniejsze, nic to nie kosztuje.
edit:
[url=http://www.immt.pwr.wroc.pl/~myszka/grafika/grafika.pdf]http://www.immt.pwr.wroc.pl/~myszka/grafika/grafika.pdf[/url]
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-06-27 13:32:25)
[quote=qluk]Moze bede mial tageo Raynoxa na wyjazd :P[/quote]
ja pewnei też w poneidziałek zamówie powinno dojść, a jutro trzeba aparacik przetestować jak sie auto wykombinuje to na magurze planuje popstrykać ;P
Rumi: ale ja planuje w poniedzialek ruszyc dupsko osobiscie do sklepu w Tarnoskich Górach, pomacać i kupić :)
O tutaj http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/1236
tak wiem umiem czytać ze zrozumieniem ;)
a nic dzisiaj nie było :)
[img]http://bodzio.dug.net.pl/fotki/p6270253i.jpg[/img]
Rumi: no przeciez wiem, tak tylko sie powtorzylem :P
Bodzio: czy oby nie ciut za duzo zoltego?
Kurde mam teraz dylemat czy Raynox czy moze kupic jakies szklo od srednioformatowki i zrobic sobie "lensbabies".
qluk, ja na początku przyszłego tygodnia będę miał okazję porównać Ray'a z ZD 35mm macro.
Jak chcesz mogę Ci potem wysłać "próbki". Generalnie w przypadku e-510 i 40-150 na początku jest mocne winietowanie. Musisz zwiększyć ogniskową co drastycznie zmniejsza GO. POnoć paradoksalnie upierdliwością zd 35mm jest właśnie mała ogniskowa zmuszająca do znacznego zbliżenia się do celu, co może spowodować jego odstraszenie w przypadku ważek itp. Ray ostrość łapie z około 12cm - na tak zwanego "dochodzonego". Oczywiście możesz dokadrować ze sporymi stratami pikseli, ale jak pewnie wiesz, do 10x15cm odbitki to spokojnie 3MP (czyli mniej niż 1/3 kadru) wystarczą spokojnie.
Rumi daruj sobie soczewki. Raynox to firma, a nie jakaś firma krzak.
Przy okazji mam pytanie: Jak jest z tą "bitowością" na monitorach. Rozumiem, że zwykle są 8bitowe. Na allegro wyczaiłem (niestety ponad 1k kosztują) monitory 10bitowe... 12 bitowych już niestety (patrz RAW e-510) nie... Powiedz mi czy są 12bitowe monitory i czy gra jest warta kilkukrotnej przebitki cenowej między 8 a 10 dla obróbki?
iwo: monitory z przetwornikami 10bitowymi to ceny kosmiczne. Do tego Wspierane przez Matroxy i Karty Quadro nowe oraz chyba Fire ATI (o ile wciaz sie tak nazywaja, malo w ati siedze). Taniej kupisz dobry panel na S-IPS lub MVA/PVA, np EIZO mozna miec za okolo 2300 calkiem przyzwoite 20.1" z Pivotem (super sprawa) predefinowanym profilem sRGB i spora mozliwoscia kalibracji (oczywiscie dobrze jest miec kalibrator np. Spidera, czasem mozna wypozyczec od zakladow DTP czy podobnych). Ogolnie jesli nie zajmujesz sie fotografia na naprawde wysokim poziomie tzn. nie zyjesz z tego i nie wygrwasz w konkursach prestizowych to nie warto na razie inwestowac w 10bitowe matryce. A co do roznicy to tak zobaczysz, najlepiej na gradientach to widac lub na spektrum wyswietlonym.
A co by nie bylo ze tutal lobbuje Eizo, to jeszcze calkiem niezle monitory robi NEC (seria SpectraView), sa tez tansze na S-IPS ale wtedy mamy "glare" co jednak nie jest takie dobre przy obrobce zdjec. Warto poczekac na rozwiniecie sie technologi podswietlenia LED, sleketywna zmiana podswietlenia niweluje w znaczym stopniu wady matryc a dokladnie dithering.
Reasumujac jakosciowo jest wart, ale jesli ktos nie ma lokaty z milionem i nie zyje z odsetek to nie ma co sie pchac teraz, warto poczekac 2-3 lata (wchodza tez nowe technologie takie jak SED a one przy precyzyjnym sterownia napieciowym spokojnie nawet 16bit pociagna). A obecnie warto zainwestowac w dobry panel LCD (1500-2500 zl i zalatwic sobie klaibrator, szkoda tylko ze one pod winda chodza glownie).
12bitowe matryce olek cyba z cale seria evoltow stosuje czyli e-300, e-330, e-1, e-3, e-400, e-410, e-420, e-500, e-510, e-520.
No logiczne ze masz winiete nawet na cropie bo przeciez raynox ma mniejsza srednice niz 40-150 :P
heh. Ray ma dokładnie 49mm. No ładnie. Znalazłem na allegro z ciekawości:
Monitor LCD 19" EIZO S1921-SH (numer 388804274), kontrast 1:1000, D-SUB, DVI, technologia PVA, oraz 10bitowa korekcja krzywej gamma, tłumaczy ją tak:
Układy elektroniczne wbudowane w monitor konwertują 8-bitowy sygnał z komputera do postaci 10-bitowej, dokonują jego obróbki, a następnie ponownej konwersji do 8-bitowej informacji z idealnie odwzorowaną krzywą gamma. Pozwala to na uzyskanie idealnych przejść tonalnych pomiędzy kolorami.[/quote]
Czyli rozumiem, że jest to 8bitowy monitor "podrabiający" 10bitowy...? Monitor stoi za 1200zł.
Twoja seria spectraview reprezentowana przez modele 1990 i 2090 kosztuje już trzy koła (19').
Poszukam, może w jakimś CHIPie są jakieś testy tanich monitorów LCD.
Powiedz mi jaką wartość kontrastu i jasności nalezy uznać za [b]już[/b] przywoitą dla naszych zastosowań?Ostatnio edytowany przez iwo (2008-06-28 11:21:54)
Iwo - Linux user numer #457448
czytam sobie właśnie instrukcje obsługi i pisze tu ze zdjęć panoramicznych nie da się zapisać w aparacie jeśli nei ma w nim karty olympus xD-Picture :] zdzieranie kasy cf są szybsze tańsze i większe więc większość kupuje je zamiast te xd a tu zonk trzeba do kieszeni sięgnąć :/
a jak ten olympus robi te panoramy czasem nie obcina kadru od gory i od dolu??
Rumi, nie musisz mieć xd do panoramy - wystarczy cf, tylko wtedy trzeba użyć programu zewnętrznego do sklejenia fotek.
@ pink - nie wiem - z forum Olympusa wynika że nie obcina
no to fajnei czyli cs3 który czyta też te orf'y będzie ... cs2 podobno nei otwierał tych plików
Bodzio gdzi ejeszcze chodzisz pstrykać poza tą bielanką i parkiem ?
Magura, Bystra, Cmentarz wojskowy, Góra Parkowa - ech, tam gdzie dziko i krzaki i mało ludzi. W parku łatwo bo wiewióry oswojone
dla mnie to jakas sciema jest bo jak nie obcina to musi miec matryce panoramiczna, a jak nie no musi robic dwa zdjecia a potem je laczyc do kupy wiec cos mi sie widzi ze sciema.
http://www.rugift.com/photocameras/horizon_202_panoramic_camera.htm
pink: nie, nie, to jest klasyczna panorama wieloujeciowa (ale gowno napisalem, ale mialo byc tez for n00bs wieloekspozycyjna czy tez wielokadrowa ;) ), dokladniej jest to funkcja ypu idiotkamera ;] ktore po zgraniu tego OlympusStudio (czy jak sie totam zwie) jest automatycznie posklejana i przedstawiona do korekcji. Tak kolejny program tematyczny czyli o dupe rozbic ;]
Rumi: pierdol to, bo musialbys kupic karte XD Olympusa, na niej jest nanisiony kod do porgramu oraz ma tam jakis magiczny bit :)
iwo: zapraszam wiec do dzialu hardware, bo nie ma sesnu tutaj zasmiecac, ale powiem Ci ze to co dane jest w opisie to bzdura korekcja krzywej gamma to co innego (a dodatkowo bardzo wazny parametr).
Ostatnio edytowany przez qluk (2008-06-29 00:48:42)
poeta z ciebie qluk, poprawilem to zdjecie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00066 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.142.101' WHERE u.id=1 |
0.00120 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.142.101', 1735693805) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1735693505 |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00461 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 350,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.00868 s |