Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
na fajne zdjęcie makro na deviantart sie natknołem http://troypiggo.deviantart.com/art/dewdrop-fly-90074675 obrobienie obrobieniem ale co to za obiektyw trzeba mieć by takie zdjęcia pstrykać ?
@ Rumi - no co chcesz - pewnie Raynoxem robione :)
informacja dla [b]qluk-a[/b] widok z mojego okna
[img]http://bodzio.dug.net.pl/pliki2/p6290274i.jpg[/img]
i teraz tak - albo będziesz spał w Domu Nauczyciela -> to co pisze Ubezpieczenia, albo w tym pałacyku na wprost, a jak nie będzie miejsc bo stonki ostatnio dużo to u mnie. Z żoną uzgodnione.
Niestety nie mam takich widoków jak azhag :(
Ps. to powyżej to HDR - 3 x co 1 EV
fajny kontraścik wyszedł między zielonym a niebieskim
To już ktoś obadał tego Raynoxa na żywo? Bo też sie zastanawiam, takich ładnych kropelek nie zrobi na zwykłym obiektywie kitowym raczej. Trochę fotek zrobiłem w weekend, np.
[img]http://img388.imageshack.us/img388/105/kwiatmk1.jpg[/img]
Przydałoby sie zrobić jakąś galerie.
[quote=kamikaze]To już ktoś obadał tego Raynoxa na żywo?...[/quote]
jutro będzie w moich łapach to coś napisze
miałem nawet muche złapana na testy ale nei przetrwałą próby czasu :]
Bodzio: hehe pogadamy wieczorem o weekendzie :)
Ja zaraz jade po raynoxa :D
[img]http://bodzio.dug.net.pl/fotki/p6080755i.jpg[/img]
A wiec, tak się zdania nie zaczyna, ale mam już swojego raynoxa i powiem ze fajna zabawka :)
Pierwsze co to pudelko wyglada jak te na targowiskach, taka szta graficzna i napis "SUPER" :D Mocowanie snap-on wyglada ciut tandetnie, ale w miare solidnie, sam dcr jest troche ciezki wiec mam nadzieje ze mi nie zajedzie silnika af 40-150/3.5-4 (starsza wersja ma ostrzeni4e na przedniej soczewce).
Teraz pare mega faktów, mianowicie z 14-42 ogniskowa skrocila sie o okolo 2 razy, ale 40-150 ma ogniskowanie minimalne 1.5m (pro do makro :P ) a z tym duperelkiem i przy 150 mm mamy na oko 10-15cm od soczewki (oczywiscie do matrycy znacznie dalej). AF dziala, ale treba byc swiadomym bardzo malego GO.
Zamieszcze dzis fotki jakies :)
Aaaaaa z zakupów miałem wrocic z samym dcr, a wrocilem z dcr i statywem :D
Bodzio: chcialem wczoraj pogadac ale jak zaczelismy z kumplami z grupy odstresowywac sie po egzaminie z javy to w domu byly kolo północy :D.
[quote=qluk]Bodzio: chcialem wczoraj pogadac ale jak zaczelismy z kumplami z grupy odstresowywac sie po egzaminie z javy to w domu byly kolo północy :D.[/quote]
a to w ogóle trafiłeś do domu ? Ja pamiętam po pierwszym egzaminie z chemii organicznej to zbudziłem się u kumpla ;P
[quote=qluk]Pierwsze co to pudelko wyglada jak te na targowiskach, taka szta graficzna i napis "SUPER" :D[/quote]
też właśnei kurier mi przyniósł :) dodatkowo dali o czym nei wiedziałem soczewkę +4 na 49 mm która do niczego nei będzie mi potrzebna bo nei mam takiego obiektywu a sam reynox ma też +4 więc jak by ktoś był chętny to mogę sprezentować
Bodzio: spokojnie az tak nie swietowalismy :D
Rumi: dcr-250 ma chyba wiecej ;)
BTW. no nie lansowalem sie ejszcze... java na 5 :P
[quote=qluk]Rumi: dcr-250 ma chyba wiecej ;)[/quote]
[b]oprócz[/b] reynoxa dostałem soczewke 49 mm :P
Rumi: ale chodzi mi o to ze raynox ma chyba wiecej niz +4 :P ;] Dobra biore statyw i ide chyba na kwiatki jakies :D
co to za statyw zakupiłeś
trójnożny :P
Co do weekendu to bede sie staral przyjechac w piatek i miec cala sobote na picie...twu robienie zdjec ;) Ale nie wime czy sie uda po drugie cholera pokazli dzis pogode na weekend a tam same deszowe chmurki :|
A firma, model? Też sie rozglądam za statywem, fajnie jakby ktoś coś polecił. No i byście wkleili coś zrobionego z raynoxem.
[quote=qluk]Co do weekendu to bede sie staral przyjechac w piatek i miec cala sobote na picie...twu robienie zdjec ;) Ale nie wime czy sie uda po drugie cholera pokazli dzis pogode na weekend a tam same deszowe chmurki :|[/quote]
ale z ciebie panikar[b]a[/b] ;) co do soboty to pić i zdjęcia można jednocześnie jakaś magura + jakieś piweczka a wieczorem na dobicie coś publicznie ;) ja widze tylko problem jak dojechać na te magure nei sprawdzałem jeszcze co i kiedy tam jeździ Bodzio coś raz reflektował że ma pojazd silnikowy ale wtedy nie mógłby sie napić a tak o słuchym pysku to niewygodnie.
Co do reynoxa jeszcze go nei testowałem bo nie chce męczyć za bardzo baterii przed weckendem bo to jej 1 ładowanie i musze ja na 0 a nie chce żeby mi gdzieś w krzakach padła w połowie wycieczki, ten uchwyt mocujący ma strasznie mocne te sprężynki ni e chce uszkodzić obręczy obiektywu nei wiem czy je troche nie "ponaciskać" żeby troche mniej ją rozpierało qluk zakładałeś ją już ?
napisz też o której godzinie byś w ten piątek przyjechał i niech ten Wodzu coś napisze gdzie by wartało sie wybrać
Kamikaze: przeglądałem raz allegro pod tym kontem i to najciekawsze mi sie wydawało ale drogie troche :] http://allegro.pl/item386101686_wysoki_prof_stalowy_statyw_gl_3d_wysylka_gratis.html i troche duży po złożeniu prawie 60 cm
eee nie boje sie o siebie bo jak pada to i pic mozna ale nie mam np. e-3 i uszczelnionych sloikow ;] Po drugie gorsza pogoda wymagalaby wziecia troche innych ciuszkow, bo jka slonce to wystarczy nawt jakis szalik przewiazac co by nie gadali ze na golasa sie biega :D
No to postram sie jechac w piatek, jutro potwierdze dokladnie.
Hehe po piwku to ladne "miękkie" fotki wychodza ;]
Tak zakladalem i mam pewne uwagi co do oglnego montazu, ale to obgadamy bo cholera nie bedzie potem tematow do picia :P
Musze jeszcze na lapku tez sobie lightzona wrzucic co by bylo w czym podglad zrobic fotek :)
kamikaze, opisze dokladnie po weekendzie zobaczymy jak sie sprawdzi, przy okazji jakies dokladniejsze testu dcr'ki :] Ale juz mowie ze spodziewalem sie wiekszego userfriendly, co nie znaczy zle ale wymaga pocwiczenia i raczej statywu.
ale statyw kupiłęś na fotozakupy więc na stornei jest zdjecie i opis nei bądz taki skromny tylko się pochwal ;)
Dobra, auto ja mieć, na Magurę możemy pojechać. Bez picia do wieczora wytrzymam. Ale będziemy zajebiście wyglądać jak trzech debili z aparatami i statywami wysiądzie z samochodu :)
Ludzie ja koniecznie muszę kupić [url=http://www.sigma-sklep.pl/70-200-28-apo]ten obiektyw[/url]
Na stronie sigmy już jest podany z mocowaniem 4/3 ale nigdzie go nie ma. Oceny na fotopolis to 5/5
mój statyw to akurat mieści się w kieszeni i ma ok 12 cm :] ... bez skojarzeń takie coś dołożyli do raynoxa :/
Rumi - daj numer komórki na PW
bateria na starcie powinna być sformatowana (3 razy rozładowana i naładowana na max) bo nic o tym nie ma w instrukcji co mnie zdziwiło :/ i nei wiem czy bawić sie nim przed weckendem a nei wiem czy dam rady ją rozładować czy też nei ruszać i zostawić w stanie obecnym (jakieś 2h pstrykania było) nei chce sie na tej magurze stresować :]
http://www.kenrockwell.com/nikon/d700.htm
o Ku***!
Hmmm no to d300 stanieje, a co za tym idzie bedzie sie zblizac zmiana systemu..... No chyba ze ze w koncu doczekamy sie canona 5d mkII to ten poleci z cena (chyba), czas kupic swinke skarbonke :P
Rumi: ja pierdziele a gdzie Ci o tym powiedzieli w salonie typu SuperFon? To są ogniwa Li-Ion, a co za tym idzie nie maja efektu pamieciowego nie ma takiego gowna jak formatowanie a co ciekawsze powtarzajace sie cykle przyspieszaja ich smierc :D Takie aku rozladowuje sie raz na jakis czas zeby zapewnic "reset" wewnetrznego licznika pojemnosci co by sie nie okazalo ze sie zawiesil lub cos.
Na 90% bede w piatek, choc ostatecznie dowiem sie czy mam wolny piatek jutro rano :)
-----
hmmm ciup http://www.kenrockwell.com/canon/1d-mk-iii.htm ta fota na iso 6400 wymiata O_O hmmm gdyby jeszcze nie ceny canona ;(
Ostatnio edytowany przez qluk (2008-07-02 22:15:13)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.36.4' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.36.4', 1735943089) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1735942789 |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00405 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 375,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.00856 s |