Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
kamikaze: studnię chyba ze złej strony sfotografowałeś -- pod słońce. Przez to cienie trochę psują. No i zawsze lepiej jak słońce oświetla obiekt.
PS. trochę zmodyfikowałem tamten skrypt do miniatur:
#!/bin/sh SERWER="http://bodzio.dug.net.pl/fotki" # bez końcowego ukośnika FOTEKNAWIERSZ=4 # liczba fotek w wierszu FOTKI=($@) LICZNIK=0 for FOTKA in "${FOTKI[@]}"; do convert $FOTKA -thumbnail 150 mini/$FOTKA echo -n "[url=$SERWER/$FOTKA][img]$SERWER/mini/$FOTKA[/img][/url] " LICZNIK=$[LICZNIK+1] if [ $LICZNIK -eq $FOTEKNAWIERSZ ]; then echo "" LICZNIK=0 fi done echo ""
Można określić ile miniatur będzie w jednym wierszu, zamiast wszystkie pod spodem.
@ Kuba:
1. takie widoki to jak jedziesz doliną Popradu - kolej, tunel, rzeka (Polska jest też ładna :) )
2. i Ty mnie krytykujesz :)
[b]Paciocha[/b] masz źle ustawiony monitor. Na monitorze masz zbyt wysoki poziom jaskrawości i dlatego przyciemniłeś zdjęcia.
Przeglądając Wasze zdjęcia to ciągnięcie je, moim zdaniem, zbytnio w kierunku zielonego. Porównajcie jeżeli macie możliwość na monitorze crt z dobrze ustawionym balansem bieli. Nie musi być kalibrowany pod programy graficzne.
Nie dziwię się temu. Na notebooku zdjęcia wyglądają dobrze. Ogólnie lcd przekłamuje kolory.
Nie mnie oceniać ale robicie postępy i to zauważalne. Cel zdjęcia już nie jest przypadkowy tylko zamierzony.
Zdjęcia z Janowa Lubelskiego wyglądają podobnie u mnie na notebooku i na crt. Dobrze. Studnia mnie się podoba.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-07-22 15:34:12)
[quote=Paciocha]hmm inne fotki wyglądają przynajmniej przyzwoicie, a nie zmieniałem monitora :P
kto zechce niech spoglądnie, technicznie żadna rewelacja, ale ładnie tam:
http://www.paciocha.republika.pl/grafika/wyspy/Img_3727_male.jpg
http://www.paciocha.republika.pl/grafika/wyspy/Img_3913_male.jpg[/quote]
kurczaki pieczone...
czy to pierwsze zdjęcie nie jest przypadkiem zrobione na szlaku z Greystones do Bray - nieopodal Dublina...?
bo byłem tam ostatnio i uważam, że są to przepiękne tereny :)
http://picasaweb.google.com/meewosh77/Irlandia/photo#5211776861459667698
to chyba nawet są te same tunele, ale robione moją ręką więc fachury się nie spodziewać ;)
pozdrawiam
miłosz
[b]fnmirk[/b] - niestety ja nie jestem grafikiem tylko "fotografem" i jedyne co tobie (jeśli jest taka potrzeba) to kadrowanie....
90% fotek zamierzonych, czasem z mniejszym efektem niż zamierzony. Nie wyjmuję aparatu dopóki nie wiem jakie zdjęcie chce zrobić. Ja nie z tych, którym zdjęcie wyszło.
[b]Lacer[/b]
na szlaku z Greystones do Bray - nieopodal Dublina...?
Hmm, niestety tak :|
Wiecie co chłopaki wam powiem... tak obserwuję i się zastanawiam, krytycyzm się wkrada wszędzie. Gdzie nie spojrzeć widzi się jedynie "to źle" "tamto niedobrze" dawno nie widziałem pozytywnych ocen/opinii poza "super" czy "mi się podoba". Jakby nikt nie dostrzegał tego co ładne na tych zdjęciach. Już nie wspomnę o tym, że praktycznie każdy chciałby dostać gotową super fotkę - a gdzie odrobina wyobraźni ?? Jeśli twórca podsyła zarys, niech nasz umysł go dopełni :)
Ot takie moje zdanie.
Ostatnio edytowany przez Paciocha (2008-07-22 16:31:24)
[quote=Paciocha]a gdzie odrobina wyobraźni ?? ...[/quote]
... w photoshopie ;)
[quote="Paciocha"]niestety ja nie jestem grafikiem tylko "fotografem" i jedyne co tobie (jeśli jest taka potrzeba) to kadrowanie....[/quote]
To nie kwestia grafika. Ja też nim nie jestem. Wystarczy minimalnie je rozjaśnić.
Nie bierz tego bardzo do siebie. Widoki są ładne i działają na wyobraźnię. Jednak technika nas rozleniwia.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-07-22 17:03:11)
Ja wiedziałem, że lepiej się nie wypowiadać bo zostanę zlinczowany :P
Nikt nikogo nie linczuje, każdy tylko dokłada swoje trzy grosze :-P
fnmirk: A może to Ty masz zle skalibrowany monitor? Czemu uzywasz Wy powiedz więc gdzie tak jest.
Panele w natebookach maja nizsza jasnosc a dodatkowo dominante zazwyczaj niebieskiego (tonacja zimna). Po drugie nie ma profili do tego - wyjatek matryce np. w MacBookach PRO.
Balans bieli nie ma nic wspolnego z kalibracja, ktora robi sie by zgadzal sie z konkretnym profilem barwowym. I co do porownywania z CRT, moge wymienic liste baniek ktore maja dominanty czy tez inne bledy nie mowiac o niezachowanej krzywej gamma dla np. sRGB (gamma 2,2).
Paciocha: No przeciez napisalem ze widoczek z pierwszej fotki super. A przy okazji napisalem co jest zle. I niby to jest czepianie sie, ale z doswiadczenia wiem ze najmniej krytycznie co do malych bledow patrzy sie na swoie zdjecia. Po to tez jest ten temat, zeby dostrzec te bledy, zeby wiedziec jak nastepnym razem do czegos podejsc.
===
a te 3 posty wyzej to skad? To nawet spokojie posta nie mozna napisac ;)
Ostatnio edytowany przez qluk (2008-07-22 17:11:25)
[b]qluk[/b] zgadzam się z tobą. Ale jak wiesz zawsze jest jakieś "ale" :)
Z miłą chęcią rzucam na twój krytycyzm:
http://www.paciocha.republika.pl/grafika/wyspy/Img_6053_B&W.jpg
Bardzo ciekaw jestem co o tym myślisz.
p.s. w sumie zrobione dzisiejszego ranka
Nic się nie martw, nie zostałeś zlinczowany :) Na forum OlympusClub jak misiek wrzucił gniota i dostał oceny na poziomie "fatalnie" "słabo" - to tak się obraził że zrobił pyskówkę i dostał bana na forum i na galerię.
Dowiedziałem się tam jednej ciekawej rzeczy, która mi głęboko zapadła: [b]zdjęcie to obraz światłem malowany[/b] - jeśli ja malując pędzlem maluję sielski wiejski obrazek, to nie namaluję w tle traktora. Dlatego staram się patrzeć w wizjer i wyłapywać rzeczy których w kadrze nie powinno być - vide ten słupek przed autobusem :)
Jeszcze co do koloru - ustawienia monitora to jedno, ale ogólnie mężczyźni źle widzą kolory, a im starszy to gorzej. Ja mam już 53, więc nie ma się co dziwić. Czy na naszych fotkach jest dominanta zieleni - jeśli na wszystkich (qluk, Rumi, kamikaze, ja) to pół biedy - wszyscy jesteśmy chłopy, jeśli tylko ja... hmm, szukać miejsca na nagrobek ?? ;P
[quote=Paciocha]Wiecie co chłopaki wam powiem... tak obserwuję i się zastanawiam, krytycyzm się wkrada wszędzie. Gdzie nie spojrzeć widzi się jedynie "to źle" "tamto niedobrze" dawno nie widziałem pozytywnych ocen/opinii poza "super" czy "mi się podoba". Jakby nikt nie dostrzegał tego co ładne na tych zdjęciach. Już nie wspomnę o tym, że praktycznie każdy chciałby dostać gotową super fotkę - a gdzie odrobina wyobraźni ?? Jeśli twórca podsyła zarys, niech nasz umysł go dopełni :)
Ot takie moje zdanie.[/quote]
Heh, jakby to powiedzieć, to taka chyba polska mentalność. Co moje to super, co czyjeś to badziewie. Wystarczy popatrzeć na zagraniczne strony, nikt nas nie zjedzie choćby nasz twór był do bani. Zwykle coś w stylu, całkiem nieźle, podoba mi się to czy tamto, ale musisz jeszcze popracować nad tym, myślę że jak poprawisz to to wyjdzie o wiele lepiej. A tu proste wypunktowanie, źle jest to, to i to, właściwie wszystko do dupy, nic nie jest dobrze. Pozostaje olać i nic nie wklejać. Podobnie z blokadą na uwagi negatywne, też uważam fotę Bodzia ze nieco mdłą i nie wiem na ilu monitorach trzeba to zobaczyć żeby to stwierdzić. Ale fajny efekt, zdjęcie wygląda jak stare zdjęcia sprzed lat. Bodzio mógłbyś opisać jakich operacji dokonałeś by to uzyskać, bo fajny efekt wyszedł. Na koniec to trzeba pamiętać, że gust rzecz osobista i nie każdy tu jest profesjonalnym fotografem. Ja właściwie nawet nie staram się zachowywać jakichś tam reguł, nie znam się, nie modyfikuje zdjęć, nie potrafię, pewnie sporo czasu minie jak się za to wezmę i nauczę nieco o fotografii. Chyba ciężko wymagać cudów od kogoś kto pstryka okazyjnie i nie przejmuje się walorami artystycznymi, do tego ma lustrzankę od kilku tygodni. No i moglibyście wskazując złe strony jakiejś foty pisać też co wam sie podoba, no chyba że nic sie nie podoba, bo czasem można odnieść takie wrażenie.
Paciocha: niezle, choc trudno mi powiedziec czy obciecie gory łba konia bylo dobre (nie wiem jak wyglada :] ). Ale zmien ta ramke, taki niby 3D poprzez przyciemnienie, zamiast tego dodaj winiete. Ładnie podkresli centrum kadru :)
Bodzio: jutro odpale wszystkie monitory w robocie i sprawdze ta dominante, no rozumie jak by sie trafila na 2-3 zdjeciach (blad przy obrabianiu, zmeczenie, whatever).
====
kamikaze: jak fota bedzie zwalona to napisze, a jak kadr jest ciekway ale ma bledy to powiem co mi sie nie podoba w nim. Bo chwalenie i krytykowanie rownoczensie to troche schizofreniczne.
Co do zdjeć Bodzia, niektore maja lekka dominnate czerwonego przy nizszej saturacji tla (norma w taki dzien gdy byly robione). Calosc wiec daje efekt zdjec kolorowych z lat 70-80. Czyli cieple kolory troche wyprane :).
Ostatnio edytowany przez qluk (2008-07-22 17:33:12)
Napisałem Wy ponieważ tak odbieram większość zdjęć tu prezentowanych, w tonacji lekko zielonej. Nie wszystkie. Jest ich już tak dużo, że nie można nadążyć z ich indywidualną oceną.
Nikt nie zauważył mojej pozytywnej wypowiedzi, że uważam Wasze zdjęcia za coraz lepsze. I że mnie się podobają.
Mogę czegoś nie wiedzieć jak to nazwać. Chyba nie w tym jest rzecz jak to nazwiemy. Ważne jest jak to się odbiera. Ja nie patrzę na zdjęcie z punktu danego profilu. Tylko tak jak to widzę. Doskonale wiem, że każdy z nas odbiera inaczej barwy (odcienie). Balans bieli może mieć i ma znaczenie kiedy wprowadzamy ręczną korektę zdjęcia. [b]qluk[/b] nie napisałem nigdzie, że mam skalibrowany monitor. Mam w nim tylko poprawnie ustawiony balans bieli.
Na notebooku niema dominacji zielonego. Ale przeglądam na nim zdjęcia, które mam wywołane na papierze fotograficznym i stąd moja uwaga do koloru zielonego, że lekko dominuje.
[quote=fnmirk]Nikt nie zauważył mojej pozytywnej wypowiedzi, że uważam Wasze zdjęcia za coraz lepsze. I że mnie się podobają.[/quote]
Ależ zauważył :) - jak człowieku pozytywnej opinii można nie zauważyć :) każdy ma swoje EGO, a jego połechtanie procentuje pozytywną ilością endorfin, hehe.
fnmirk: musisz przywyknac ze tutaj po cichu przyjmujemy pochwaly, a klepiemy caly czsa o tym co jest zle i o dupie marynie ;D
A co do monitora to mam na tyle szczescia ze w robocie mam tyko takie co sa skalibrowane i na dodatek pracuja w kilku profilach w stym sRGB (wszystkie to panele LCD). Korketa odcienie nie jest czyms wielkim jak ktos uwaza ze zazielono, zaniebiesko czy zaczerwono. Nikt tutaj tez (tak mysle) nie chce zostac autmatame i pstrykac fotki super idealnie technicznie. Byloby to dretwe i sztampowe. Bo po co wtedy robic zdjecia jak kazdy by mogl takie zrobic? Lekki przepal? Kij z nim wazne ze ladnie wyglada i sie podoba, a nastepnym razem postara sie zrobic bez tego. Niedokadrowanie? Jesli sie teraz podoba to nastepnym razem bedzie lepiej. A moze dzieki tym i jeszcze innym wadą dane zdjęcie nabiera uroku, niespotykalnosci i magii?
Bodzio: gdzie link z porownaniem fl-50 i metza 58 ? :>
[b]qluk[/b] przecież doskonale wiesz, że żartowałem :D
ok,bede pierwszą niezrzędzącą istotką na tym forum.
Ekhm,wiec tak chlopaki.Mi sie fotki b.podobały.najbardziej jak widzialam 3 muszkieterów;-)
1 mógłby troche brzucha zrzucić no ale sie nie czepiam bo ładnym kwiatkiem mi zasunął.
a tak na serio,po fotkach Bodzia widac że wypad był chyba udany,wiec,czego wy chcecie?
To tylko fotki,utrwalone wspomnienia panowie,ma sie milo patrzec a nie krytykować.
A wy jak nie o chmurkach to o jakości...no panowie.
jak sie wkurze to zasune moimi fotkami z wakacji,pstrykanymi byle jak.Wtedy bedziecie zrzedzic.
pozdrawiam.
//edit
naprawde zaczniecie zrzedzic,ze swiatlo nie tak,ze krzywo,ze horyzont wychylony na 30 stopni,ze czarno biale niektóre.
i wtedy dostrzeżecie tę wyższość ich fot nad moimi:P
Ostatnio edytowany przez Trin (2008-07-22 19:53:13)
Czarnobiale akurat sa wporzo. A jak fota leci to leci nie ma bata nawet gdyby Trin biegała na nich jak ją tylko stworzono ;)
Foto to nie tylko wspomnienia to pasja itede itepe ;) A no i zloty czy jak kto woli picie ;]
masz porównanie na pocztę dug-ową wysłane
cycu,co ty sie tak tej biednej trin doczepiles;p
dzisiaj po pracy w ramach relaksu poszedłem na wiewiórki :) Oczywiście jak z qlukiem rozmawiałem, dzisiaj po raz pierwszy wziąłem krótki obiektyw. No i jest łup :) - tuż przed deszczem. Przesłona w granicach 1,8 - 2,2; czas 1/100 s; ISO 125 i 200.
Azhag, dzięki za skrypt :)
[url=http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p7221037i.jpg][img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/mini/p7221037i.jpg[/img][/url] [url=http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p7221063i.jpg][img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/mini/p7221063i.jpg[/img][/url] [url=http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p7221084i.jpg][img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/mini/p7221084i.jpg[/img][/url] [url=http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p7221104i.jpg][img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/mini/p7221104i.jpg[/img][/url]
dobrze maja te wiewiórki z Tobą niedługo będą leżeć na drodze z brzuchami do góry
tak patrzę na tych waszych zdjęciuchach to sama dobrą pogode trafiacie. a u mnie ciągle pada kurde, dlatego foty wyszły jak wyszły. ten tutaj to Nastojcziwyj (610), a dalej nasz wspaniały Kościuszko (273). nieostry, ale za to w pełnej gali:
[img]http://rychu.dug.net.pl/foto/dscf1384a.jpg[/img]
[img]http://rychu.dug.net.pl/foto/dscf1386a.jpg[/img]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00186 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.32.252' WHERE u.id=1 |
0.00114 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.32.252', 1736339062) |
0.00070 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1736338762 |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.03140 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 550,25 |
0.00160 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.03766 s |