Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[img]http://img124.imageshack.us/img124/6130/img16242zf0.jpg[/img]
Błeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! d300 podrozal :(
PIEPRZYC KRYZYS WIDELCEM!
A o ironio e-3 z HLD-4 jest taniej o 150 w fotozakupy :P Chyba jednak bede msuial zrezygnowac z nikona na razie i wzgledy ekonomiczne wezma gore :(
hehe :) - Kuba się naumił ramki robić :)
Piękna symetria, brakuje bezdomnego na schodach.
Świetne.
D300 poszedl w gore? jezu... jednak wolalbym D2* jakies, ale ta inflacja nie objela D3?
Właśnie czytam sobie wątki na forum Olympusa. Chłopaki narobili ostatnio zakupów - D300, D700, A900, 5DII i ... narzekają. Na FF, na obiektywy, na ceny.
E-3 to pewnie dobry wybór, ja jednak poczekam na E-30. Trójka dla mnie za duża, [b]qluk[/b] mnie widział to wie jakie mam małe łapki.
no na ceny to sie narzeka :D na przyklad koszt filmu: 16zl, wywoalnie: 5zl, skan 10zl.. (ostatnio sie zlitowali, i dali upust przy dwoch rolkach -5zl, ostatecznie staly klient ich laborka, no i kiepsko zdjecia wyszly, film, fotograf etc, teraz kupno rolki filmu to loteria, moze byc dobrze przechowywany w jakisch Bieszczadach, ISO400 tak ze zdjecia cud miod, albo byc na cieple w jakims Berlinie, w megastore Saturnie, ISO800 na ktorych zdjecia mdle wychodzilo, bo przegrzany musial byc jak lezal u nich)..
Nikony ogolnie poszly w gore. Canony jeszcze jakos w miare stabilnie, olek z paroma zjechal w cenach, ale nie wiem na jak dlugo.
[b]Bodzio[/b]: dla mnie w tym e-30 nie ma nic fajnego, no moze poza korektami dla szkiel. Reszta taka sobie, a no i ma mniejsza podatnosc chwytania przepalow. Wiec do e-3 przydaloby sie dodac z e-30 korekty, poprawic dzialnie swiatlomierza i mozna by w sumie zaadaptowac tarcze trybow, jednak co tarcza to tarcza :)
A skoro mowisz o romziarach puchy, to az tak duzych roznic nie ma.
A Ci co jecza na FF to zazwyczaj pierdola bzdety, ze winieta, ze glebia ostrosci. Tak to jest jak ktos analoga nie mial w lapach i przygody z lustrem zaczyna od APS-S, albo juz nie pamieta analoga i sie przyzwyczail do malej matrycy. Winieta jest czyms normlanym, a to ze mniejsze matryce ukryly istenie tego zjawiska to co innego.
a900 to do HDRprzeca zostala kupiona tam i to ze wzgledu na cene :P.
Kurde a tak mysle czy jednak czasem nie wziac kanonierki 40d (wyjdzie znacnzie taniej, a jakosc matrycy jest bardzo dobra) a do tego calkiem fajnego zestawy stalek nie uzbierac. Jednak Canon ma naprawde sporo fajnych sloikow i to w roznych przedzialach cenowych.
[add]
kutwa noga, juz w fotozakupy cena e-3 + hld4 wrocila do normy, tj. 4150, a przez dwa dni bylo po 3990 :(
A d3 poszlo i to nawet sporo.
Chyba napisze skrypt sobie do zbierania cen ze sklepow ktore mnie interesuja albo cos nawet w PHP i baza zeby mozna bylo sobie analizowac wybrane ceny :]
Ostatnio edytowany przez qluk (2009-02-12 20:10:37)
Też się zastanawiałem nad zmianą systemu, ale...
znam już przypadłości E-systemu
mam dużo szkieł dla E i sprzedawanie ich to czysta strata
Nikon D80 i Canon 40D to tanie i niezłe body. Canon ma jeszcze tę przewagę, że można do niego zakładać M42. Do Nikona musi być przelotka ze szkiełkiem.
I tak sobie myślę, że jak mnie kryzys nie dopadnie, to sobie sprawię dodatkowe body i będę "dwusystemowcem" :P
A E-30 mi się podoba i już :) E-3 ma jeszcze inne wady - we wszystkich modelach niestety - banding na wysokim ISO (od 1600 w górę).
No cóż, jakby człowiek miał wiadro kasiory, to by nie było takich problemów.
[b]Smacznego :)[/b]
[img]http://bodzio.dug.net.pl/fotki/p2140679i.jpg[/img]
Hmm akurat d80mi sie nie podoba az tak ;], a co do kanoniera to racja potezny system jesli chodzi o szkla.
Z tym bandingiem to bym nie przesadzal, w sumie on bedzie wystepowal tam gdzie masz do czynienia z suzmami i potem odszumianiem :P
Z news'ów:
- d300 poszedl o kolejne 200 PLN do góry czyli w przeciagu niecalego miesiaca to juz podwyzka o ok. ~400PLN. Tym samym skresla moje przejscie na nikona (chyba ze zakocham sie w fuji s5 ;] )
- e3 z hld4 wciaz trzyma swoja cene, pytanie tylko jak dlugo
- w Canonie nie zauwazylem znacznych zmian, moze z powodu ze jak na razie nie bralem 40d jako nowy zakup.
No to się włączę do dyskusji: kiedyś fotografia była dla mnie wszystkim, zdobyłem uprawnienia czeladnika fotografa, założyłem zakład fotograficzny (na pół etatu, po pracy w zupełnie innym zawodzie).
Cały okres stanu wojennego spędzilem w ciemni i atelier. Ale czasy się zmieniały, a przede wszystkim czynsze. Kilka miesięcy wstecz pozbyłem się moich ostatnich "skarbów": kilkaset kilogramów chemii (metol, hydrochinon, amidol, pirogalol, pirokatechina, fenidon, tiosiarczan sodu, etc, etc) a także analogowych aparatów, obiektywow i osprzętu. Postanowiłem jeszcze uwolnić się od kompa i już mialem zostać wolnym człowiekiem, rowerzystą.
Ale Bodzio założył wątek o fotografii, długo go omijałem, ale niestety nieskutecznie. W przyszły wtorek ma do mnie przyjechać Samsung GX-20! A ja wczoraj uświadomilem sobie, że oprócz Olka, Canona i Nikona jest jeszcze Fuji i zobaczyłem zdjęcia nim robione!
Już się uspokoiłem, bo to sprzęt trochę droższy od Samsunga GX-20, ale trochę wątpliwości pozostało.
Może jednak odmówić tego GX-20? Poradźcie.
Fuji ma niewiarygodna matryce, ale no wlasnie ale czy w zdjeciach sprzet jest najwazniejszy?
Samsung to nie taki az zly wybór, w koncu to rodzina pentaksowa a tam jest pare fajnych szkiel. No i wlasnie te "pare" szkiel moze potem zabolec. Bo co by nie patrzec dobrze jak ma sie wybor dla kazdego milimetrazu w 3 grupach cenowych (canon, u nikona troche kuleje). Widzialem duzo bardzo ladnych zdjec z GX. To nie jest low-endowy model, a wiec teraz bedzie wszystko zalezalo juz od Ciebie.
A jeszcze jedno slowo o Fuji, ergonomia jest dobra w koncu puszka identyko jak w d200, ale ze wzgledu na matryce wymaga innej troche techniki robienia zdjec. Pracuje tutaj sie glownie an niskich ISO, za to masz bagnet F. Jak wiec nie masz mozliwosci "przymiarki" to ciesz sie wyborem GX'a :]
[b]qluk[/b] właśnie na Twój głos liczyłem, dziękuję za opinię.
Uspokoiłem się zupełnie, bo czytając niektóre testy miałem wątpliwości. Dopiero na stronach zachodnich upewniałem się że nie jest z GX tak źle Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu na tyle opanuję tego Samsunga że będę mógł tu pokazać jakieś przyzwoite zdjęcie. A Fuji pozostanie marzeniem które może kiedyś się spełni, wystarczy przecież tylko kilka ślubów. Tylko wejść zpowrotem na rynek....
[b]qluk[/b], przepraszam za błędy i wypatrzenia.
[b]Trin[/b], dziękuję; widzę że nie widzę.
Ostatnio edytowany przez wolfvilk (2009-02-15 17:16:22)
wolfvilk: i już masz ochrzan pt : "Gdzie w moim nicku widzisz dużą litere" , bankowo ;)
//edit:
W dodatku G, karygodny błąd :D
Ostatnio edytowany przez Trin (2009-02-14 23:37:19)
[b]Trin[/b]: az tak jestem przewidywalny, osz Ty moja adwokatko :* :)
Ile razy mi się oberwało za "G" :]
Takie były początki,znam Cię jak własną kieszeń :*
Adwokat diabła :]
Ostatnio edytowany przez Trin (2009-02-15 00:21:56)
[b]@ wolfvilk[/b] - qluk jakby mi z ust wyjął. Fuji ma rewelacyjne matryce, ale przez to są powolne. Czyli, jeśli do fotografii sportowej to niestety nie. O Samsungu mało czytałem.
No i czekamy na zdjęcia :)
Cztery fotki z serii. Wiewiór przygotowuje się do kąpieli :) Mech był mokry jak gąbka i maluch się normalnie wyturlał w tej wodzie. Dwa środkowe trochę rozmyte, ale czasu na przestawienie parametrów nie było. Wszystko trwało moment.
[img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p2070555i.jpg[/img]
[img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p2070556i.jpg[/img]
[img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p2070557i.jpg[/img]
[img]http://bodzio.dug.net.pl/wiewior/p2070558i.jpg[/img]
wielce mi panorama :p
musiałem wleźć po schodach na 9 piętro do maszynowni windy i strzelić resetem sterownik, bo się powiesił. no to zrobiłem przy okazji
[url=http://img8.imageshack.us/img8/6487/panorh2.jpg][img]http://img8.imageshack.us/img8/6487/panorh2.jpg[/img][/url]
Ale masz pogodę. U mnie śniegu nawaliło w niektórych miejscach ponad metr.
rychu: ciekawe na jakim to ze systemie dzialal ten sterownik? zartuje
fotki bodzia, miodzio, zwlaszcza ze wreszcie masz ujecia zwierzatek w ruchu.. a co do paronamy, ciekawy kontrast na pierwszym lewym planie, zas gdyby chmury przybraly nieco bardziej dramatyczny wyraz, to by to genialnia sie laczylo z industrialnym wyrazem tego miejsca, tak czy inaczej boskie.
elektrycy mówią "sterownik" na małe komputery przemysłowe. ten tutaj po prostu sypie się ze starości
zachmurzenie było tylko częściowe i lewy plan był lepiej oświetlony
Kilka linków do galerii robionych E-systemem
http://www.flickr.com/photos/daniefotos/sets/72157603449177022/
http://www.flickr.com/photos/daniefotos/collections/
http://www.flickr.com/groups/zuikodigital/discuss/72157603448610442/
http://www.flickr.com/photos/ajun64/with/2505564858/
Garść newsów cenowych:
-d300 znow drozeje, co prawda tym razem ~100 ale w skali miesiaca deje nam to prawie ~500 zlotowa podwyzke
-e-3 skoczyl w góre, zestaw z hld-4 poszedl w ciagu jednego dnia o 400 PLN, a brakowalo mi tylko 600zl teraz juz 1k :( - na podstawie ceny z fotozakupy.pl
-canon 40d trzyma cene, ale co prawda od niedawna patrze na niego jako potencjalny nabytek i niskie suzmy nawet na ISO 3200 zaczynaja do mnie przemawiac podobnie jak bogata oferta stalek canonowskich, szkoda ze nie ma zdalnego wyzwalania lampy
-nikon d3 od dluzszego czasu trzyma cene, widocznie podwyzki dotycza lakomego kaska rynku, czyli zaawansowanych amatorow i tzw. semi-pro
-canon 5d mk.II wciaz wymiata ;]
Z informacji gospodarczych, zlotowka znow traci do euro (buuu choc nie tlumaczy mi to skoku ceny e-3 i d300), a frank szwajcarki najdrozszy w swojej historii, ha trzeba bylo brac mieszkania na kredyt? A mozna bylo zainwestowac w aparat dla qluk'a :)
Tym samym koniec wiadomosci na dzis,
Dobranoc.
Ostatnio edytowany przez qluk (2009-02-17 08:11:55)
[b]qluk[/b]'u dziekowal za niusy na temat Nikona :) a co do frankow, pojde sprzedac swoje znalezione kiedys tam 70frankow :D bo trzymam jej od kilku lat, w czasie ktorych frank kosztowal nawet ponizej 2zlotych :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.33.239' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.33.239', 1736635840) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1736635540 |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.02212 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 1375,25 |
0.00110 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.026 s |