Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[img]http://bodzio.dug.net.pl/zlot/p8223077.jpg[/img]
:/
No dobra dołączę się do tematu, a co :P (to wszystko wina Bodzia i qluka :P). Obaj wymienieni panowie widzieli moje "cacko". Na razie zabrałem się za "przebiegi na sucho". Ostrość nawet, nawet ustawię mimo, że mam krzywe oczy ;]. Teraz pytanko, a właściwie seria pytań :P
1) Mam film o czułości ISO 200. Na regulatorze w aparacie mogę ustawić czułość filmu i wtedy pokazuje mi w przybliżeniu czas naświetlania dla danej przesłony. Jest tylko małe "ale" (i nie chodzi mi o piwo ;]). Skala przedstawia się następująco: 20-40-80-160-320 i między każdą wartością są 2 pośrednie kreseczki. Którą kreseczkę ustawić na skali? :P
2) Czy ktoś z zajmujących się fotkami dysponuje przejściówką z gwintu M42 na M39. Tzn chciałbym wkręcić obiektyw z gwintem M42 (z Zenita i innych) do swojego "cuda", które ma gwint M39. Na alledrogo jest kupa obiektywów ale M42. Przejściówki czy jak to się tam zwie tez znalazłem ale w odwrotną stronę. A chciałbym się pobawić w makro albo snajpera ;]
3) Jaką lustrzankę proponujecie dla totalnego amatora? Przyzwoita (czytaj super niska :P) cena i przyzwoita jakość zdjęć - zanim się nauczę robić fotki to na filmach zbankrutuję....
Dla wszystkich niewtajemniczonych moje "cacko" to stara radziecka konstrukcja FED 4 xD
ASA = ISO [url=http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-7.html]tu masz tabelkę[/url], która to pokazuje i przelicza jeszcze na ruskie jednostki GOST.
Ustawiaj najbliżej wymaganej wartości, film ma dużą tolerancję i się wyrobi
Napisz jaką kasą dysponujesz, wtedy się coś dobierze. Pamiętaj, każda jest dobra przy współczesnej technice. Zdjęcie robi to urządzenie między uszami. :)
o lustrzanke dla amatora było stronę czy dwie temu .. ja mogę jedynie polecić to czym robiłem czyli e-510 którą używana można dostać za około tysiaka .. przykładowe zdjęcia nią robione na mojej stronie http://rumi.dug.net.pl/
skalę mam podaną w ASA tylko ten cholerny rozrzut na niej mnie denerwuje ;] Co do lustrzanek stronę czy dwie wcześniej to właśnie zacząłem czytać wątek od początku - jakoś przebrnę przez te 86 stron technicznego bełkotu :P Co do kasy - chwilowo nie wiem ;] czekam na info od przyszłego pracodawcy ;] Wtedy się określę. Ale w sumie może i zostałbym przy analogu tylko przejścióweczkę na gwint... Obiektywy M42 na allegro nie są jakieś kosmicznie drogie....
Bodzio co sądzisz o czymś takim: [url=http://allegro.pl/item718134573_pierscienie_do_macrofotografii_m39.html]Macro M39[/url] I jak się to obsługuje ?? ;P
P.S.
Proszę nie wieszać psów na mnie czytam, czytam i jeszcze raz czytam ale niektóre określenia są dla mnie kosmosem ;] np: małpka o.O
[quote=winnetou]Bodzio co sądzisz o czymś takim: [url=http://allegro.pl/item718134573_pierscienie_do_macrofotografii_m39.html]Macro M39[/url] I jak się to obsługuje ?? ;P
P.S.
Proszę nie wieszać psów na mnie czytam, czytam i jeszcze raz czytam ale niektóre określenia są dla mnie kosmosem ;] np: małpka o.O[/quote]
Pierścionki ? - mam i używam i jestem zadowolony.
Małpka to kompakt - na zasadzie że tym to i małpa zrobi fote :P
No to jeśli chodzi o małpki to jeżeli to jest dokładnie to o czym myślę to posiadam takie cudo ale analogi ;]
A co do pierścionków to jak to stosować? ;> Między body a obiektyw czy jak? ;))
Ale macie ubaw czytają to xD
[quote=winnetou]A co do pierścionków to jak to stosować? ;> Między body a obiektyw czy jak? ;))
Ale macie ubaw czytają to xD[/quote]
dlaczego ubaw ? - fajnie jest komuś coś podpowiedzieć :) Na forum Olka, też na początku bałem się o cokolwiek zapytać, bo tam sami fachowcy od fotografii ślubnej - to gdzie mi tam do nich. No ale spoko jest. Choć lekki zamordyzm tam panuje :P
Do rzeczy: body ma bagnet - w zależności od modelu i firmy albo nikonowski, canownowski, Olympusowy itd. Aby założyć obiektyw manualny starego systemu M42 musisz zastosować przejściówkę.
Więc: body -> przejściówka -> obiektyw M42
lub
body -> przejściówka -> pierścionek/pierścionki -> obiektyw
Dobrze jest dobrać obiektyw makro - ostrzą z bliska, a nie każdy obiektyw tak ma.
[quote=winnetou]..Ale w sumie może i zostałbym przy analogu...[/quote]
yyy.. dlaczego ?
Rumi, poczytaj jak się żreją http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=20175
nie ma to jak na naszym forum :)
pamiętam, samego mnie też kiedyś tam tak wrednie potraktowano, choć przyznam że raz była sytuacja, że potraktowano mnie super. Od czego to zależy ? - od ciśnienia ?, pogody ? ...
Jak dla mnie [b]winnetou[/b] ma absolutną rację jako podejście "profesjonalne". Żadna cyfrówka nie zastąpi analoga. To tak jak z audio-żaden nośnik (CD audio, DVD audio, kompresje bezstratne) jak na razie nie zastąpiły jakością poczciwego winyla. Z fotografią jest podobnie. Jak wszystko ma swoje wady i zalety. Mnie osobiście na cyfrę przegoniły tylko i wyłącznie koszty analoga-gdzie te czasy że obróbka filmu (mam na myśli całość wraz z uzyskaniem odbitek) kosztowała tyle co bochenek chleba... heh
Bodzio kiedyś zaczołem czytać .. po Twoim poście dokończyłem .. żenada
Paciocha .. nie wyobrażam sobie zabawy z kliszami/filmami czy jak to sie tam nazywa :P
A wyobrażasz sobie siedzenie przed komputerem i robienie obróbki ? Ja nie bardzo. Poza tym ciemnia to ciemnia, oprócz swojego zadania pełni jeszcze mnóstwo wielorakich funkcji.
@ Kuba - jak się ma zakład, firmę i zarabia się na tym grube pieniądze, to zgoda. Jak masz płacić za film, wywołanie, odbitki, skan i znowu odbitki - to cała zabawa zaczyna tracić sens.
Druga sprawa - przyzwyczajenie.
- zdjęcia z analoga są lepsze
- win98 był lepszy od XP
- XP jest lepsze od Visty
- winyl jest lepszy od cyfry
- chleb z pieca węglowego jest lepszy od tego z pieca gazowego
- whysky ze szklanki jest lepsze od tej pitej z gwinta
i wiele, wiele innych.
Teraz są nowe technologie, które potrafią udowodnić, że dźwięk generowany cyfrowo potrafi być identyczny jak ten z płyty winylowej. A kwestia lepszy czy gorszy to tylko nasze uszy i oczy, ewentualnie kubki smakowe.
Wiadomo że pędzone pomidory są paskudne, że bloki z płyty są gorsze od ceglanych itd, itp
Nie powtarzajmy mitów - miejmy własne zdanie. :)
[quote=Paciocha]A wyobrażasz sobie siedzenie przed komputerem i robienie obróbki ?..[/quote]
tak .. z wycieczki z Bodziem i z qlukiem wybranie najciekawszych zdjeć (50 z 402) i obrobienie ich zajeło mi godzinę .. w przypadku drukowania tego to czynności automatyczne nie wymagające mojej ingerencji :] .. z ciemnią nei miałem nigdy kontaktu ale myśle ze za cholerę bym sie z tym nie uwinoł .. no i jeszcze jak byś chciał pokazać wiekszemu grono co pstrykłeś to byś to musiał skanować :]
Ja nie mówię, że format cyfrowy jest bezużyteczny, niepraktyczny itd. (tutaj akurat wygoda cyfry przewyższa analog, ale to wygoda i lenistwo). Poza tym mimo osobistego zdania ze fotografia analogowa jest lepsza od cyfrowej nie korzystam z niej w takim stopniu jak z cyfrowej. Właśnie przez lenistwo, pieniądze, ograniczony dostęp do dobrych materiałów i brak własnej ciemni. Jak pisałem wcześniej wszystko ma swoje zady i wady.Jest to tylko i wyłącznie moje zdanie a nie powód do sporu :P
a jeszcze apropo tematu na OC .. co sie stało z Yampress'em :] dzielnie focił udzielał sie na forum i na ircu
<+SpLiTeR> Yampress (yampress@213.17.239.50) was last seen joining #error 63 days, 16 hours, 21 minutes ago. I don't see Yampress on #error now, though.
też nie wiem. Na debian.linux też Go nie ma ...
No więc tak ja chwilowo pozostaję przy analogu. Dlaczego? A choćby nawet dlatego, że w chwili obecnej nie stać mnie na średniej klasy cyfrę. Jak się w końcu przyszły/niedoszły pracodawca określi to pomyślę nad zakupem mimo, że mam troszkę więcej ważniejszych wydatków. Co do zabaw z wywoływaniem filmów i robienia odbitek to moja mama kiedyś się bawiła, i wcale nie trzeba do tego profesjonalnej ciemni ;] wystarczy łazienka z odpowiednią żaróweczką (nawet gdzieś jeszcze leży czerwona 20W ;]). Poza tym w tej chwili można zanieść film do pierwszego fotolabu i bezproblemowo go wywołają i zdigitalizują - wbrew pozorom jeszcze trochę ludzi korzysta z analogów ;]
No ale dość wywodów zacznijmy pytać dalej :P
Czy mając standardowy obiektyw z FEDa 4 po założeniu tych pierścionków da się zrobić fotkę typu macro lub coś co miałoby imitować macro?
I jeszcze raz zapytam czy ktoś z obecnych tutaj ludzi miałby na sprzedaż prześciówkę umożliwiającą wkręcenie obiektywu z gwintem M42 w body z gwintem M39.
P.S. jestem na 30 stronie wątku :P
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-08-25 12:38:54)
została Ci więcej jak połowa :P
do filmów cz.b wystarczy czerwona żaróweczka, do koloru już nie. Ha, ciekawe co to będzie jak żarówki już całkiem wycofają i zostaną tylko te energooszczędne ?? :D
Nie znalazłem nigdzie przejściówki z 39->42 lub odwrotnie bo różnie ludzie podają. Są tylko takie jak podałeś, czyli do body z gwintem 42 można podpiąć obiektyw 39 mm. Może na Ebay'u ? - szukałem tam, ale 0 informacji, ale ja tam nie umiem szukać.
No dobra [b]winnetou[/b] wyrusza na łowy ;] Mam nadzieję, że dobrze założyłem film ;] Ta radziecka konstrukcja pod tym względem tragicznie chodzi ;] Nie wiem czy mi kilka pierwszych klatek nie wyjdzie naświetlone/nałożone jedna na drugą ;/ Ehh no nvm najwyżej będę kilka złotych w plecy ;] Ale pierścionki do macro już zamówione xD Życzcie mi powodzenia ;]
i jak wrażenia ;>
Przygotowanie ...
[img]http://bodzio.dug.net.pl/zlot/p8222941.jpg[/img]
Akcja...
[img]http://bodzio.dug.net.pl/zlot/p8222942.jpg[/img]
Jeeeeest !!!
[img]http://bodzio.dug.net.pl/zlot/p8222943.jpg[/img]
nowy upload u mnie jak ktos lubi samoloty
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.103.119' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.103.119', 1736898018) |
0.00036 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1736897718 |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01869 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 2075,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.02261 s |