Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie. Od zainstalowania wczoraj.
Co zrobić, żeby był?
pakiety alsa-base, alsa-utils masz zainstalowane? ([tt]dpkg -l | grep alsa[/tt])
Tak to wygląda:
debian:/home/halina# dpkg -l | grep alsa ii libsdl1.2debian-alsa 1.2.13-2 Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA
Dzięki za uwagę
W takim razie doinstaluj te dwie paczki. Potem w aplikacjach do odtwarzania dźwięku ustaw serwer dźwięku na alsę.
Być może trzeba jeszcze będzie wykonać polecenei [tt]alsaconf[/tt], ale raczej powinno się bez tego obejść.
PS. [tt]dpkg -l[/tt] można wywołać spod zwykłego użytkownika, nie trzeba się przelogowywać na roota.
[quote=azhag]Potem w aplikacjach do odtwarzania dźwięku ustaw serwer dźwięku na alsę.[/quote]
Łatwo powiedziec. W KDE jestem póki co jak w buszu.
Wiem gdzie to jest w Gnome.
Dłuuuugo szukam i żadna aplikacja do odtwarzania dźwięku nie daje takiej możliwości wyboru (różne inne - tak).
(Miej cierpliwość [b]azhag[/b])
Aktualizacje przeszły bez problemu po instalacji.
Jeżeli nie ruszy zainstaluj nowy kernel 2.6.24-1 --- będzie łatwiej, obsługuje więcej sprzętu.
[quote=halina]Łatwo powiedziec. W KDE jestem póki co jak w buszu.
Wiem gdzie to jest w Gnome.
Dłuuuugo szukam i żadna aplikacja do odtwarzania dźwięku nie daje takiej możliwości wyboru (różne inne - tak).[/quote]
Hm, może gdzieś w [tt]kcontrol[/tt]? KDE używałem dość dawno, nie bardzo pamietam jak się w nim co ustawia.
[quote=fnmirk]zainstaluj nowy kernel 2.6.24-1 --- będzie łatwiej,[/quote]
Ten właśnie mam.
Brak dźwięku to nie jedyna usterka: zegar ustawiony na właściwą strefę czasową (Warszawa) wskazuje 120 minut do przodu i żadnej korekty nie przyjmuje.
Chyba reinstalacja (moja specjalność)!?
[quote=halina]Brak dźwięku to nie jedyna usterka: zegar ustawiony na właściwą strefę czasową (Warszawa) wskazuje 120 minut do przodu i żadnej korekty nie przyjmuje.
Chyba reinstalacja (moja specjalność)!?[/quote]
Stop. W [tt]/etc/default/rcS[/tt] ustaw
UTC=no
Po prostu miałaś ustawiony zegar wg [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/UTC]UTC[/url] (czyli zegar sprzetowy był ustawiony jakby stał w Greenwich, a następnie zegar progamowy dodawał dwie godziny dla polskiej strefy czasowej).
Mam tak. Co zmienić?
# /etc/default/rcS # # Default settings for the scripts in /etc/rcS.d/ # # For information about these variables see the rcS(5) manual page. # # This file belongs to the "initscripts" package. TMPTIME=0 SULOGIN=no DELAYLOGIN=no UTC=no VERBOSE=no FSCKFIX=no RAMRUN=no RAMLOCK=no
Tu masz rozwiązanie problemu z zegarem http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=4755, trzeba dodać opcje --directisa przy HWCLOCKPARS do dwóch plików (/etc/init.d/hwclock.sh i /etc/init.d/hwclockfirst.sh), a jak nie to zainstaluj pakiet npt i powinno synchronizować czas przy starcie systemu.
CO do dzwięku (jeśli dobrze pamiętam bo już kde u mnie odeszlo w przeszłość)
Prawym myszy na pulpicie -> uruchom wpisujesz [b]arts[/b] otwiera się kreator musisz tam zaznaczyć włacz system dźwięku ustawić na alsa i jeszcze jest tam taka opcja [b]wyłacz po czasie bezczynnosci[/b] zaznacz na 1s.
Co do zegara to jak u mnie po jakiejś aktualce zaczyna głupiec to robię po hamsku
cp /usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw /etc/localtime
Zawsze działa ale nie wiem czy w kde to będzie miało zastosowanie.
W KDE do manipulowania ustawieniami karty dźwiękowej służy program kmix. Pamiętam że po instalacji musiałem coś tam włączyć albo wyłączyć żeby dźwięk zaczął działać. Niestety nie pamiętam dokładnie co ale i tak to jakie są dostępne opcje jest uzależnione od modelu karty dźwiękowej.
Zanim będziesz się bawić suwakami w mikserach to proponuje w pierwszej kolejności po zainstalowaniu alsa-base i alsa-utils wydać polecenie z roota:
alsaconf
A żeby wyregulowac głośność ze zwykłego usera wydać:
alsamixer
Pozdrawiam! Piotrek
Jest dźwięk!
Korzystałam z każdej porady kolejno pojawiającej się: [b]azhag[/b], [b]ilin[/b], [b]rafi[/b].
[b]Piotr3ks[/b] - świadom z jaką bystrością usera ma do czynienia - ujął to całościowo (gratuluję talentu dydaktycznego).
W nawiązaniu do wątku: zegar
[quote=azhag]Po prostu miałaś ustawiony zegar wg [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/UTC]UTC[/url] (czyli zegar sprzetowy był ustawiony jakby stał w Greenwich, a następnie zegar progamowy dodawał dwie godziny dla polskiej strefy czasowej).[/quote]
Tak właśnie.
Tyle, że instalator załatwia to automatycznie (na podstawie pl, Polska), nie pozwalając userowi sprawdzić i ewentualnie skorygować ustawienia.
Dzisiaj instalowałam kuzynce Debiana (tak!) z mojej płytki z wypalonym obrazem iso (netinstall z datą 11 Apr-2008) ściągniętym przedwczoraj z tej strony:
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/arch-latest/i386/iso-cd/
Jest w instalatorze tylko mignięty napis:
Ustawianie zegar.
A pod koniec przed wysunięciem płytki jeszcze raz napis:
Korygowanie ustawień zegara.
Możliwe, że ta wersja teraźniejsza (z 16 Apr.) już tego błędu nie ma.
Spróbuję zastosować uzyskane tu porady w związku z zegarem ([b]NightFalcon[/b], [b]ilin[/b]),
a jak nic nie pomoże, to trzeba po prostu odejmować 2. A jak przyjdzie czas zimowy, będzie lżej, bo tylko 1.
U mnie jest g.20:...
Pozdrawiam
P.S. Zabawne - Windows XP poszedł za przykładem Debiana. Też ma +2 godziny!
Ostatnio edytowany przez halina (2008-04-17 19:02:54)
[quote=halina][quote=azhag]Po prostu miałaś ustawiony zegar wg [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/UTC]UTC[/url] (czyli zegar sprzetowy był ustawiony jakby stał w Greenwich, a następnie zegar progamowy dodawał dwie godziny dla polskiej strefy czasowej).[/quote]
Tak właśnie.
Tyle, że instalator załatwia to automatycznie (na podstawie pl, Polska), nie pozwalając userowi sprawdzić i ewentualnie skorygować ustawienia.[/quote]
Gwoli ścisłości — robi to w trybie zwykłym. Po włączeniu w trybie [tt]expert[/tt] można ustawić czy zegar jest wg UTC, czy wg czasu lokalnego.
Możesz też zainstalować demon do synchronizacji zegara (np. [url=http://packages.debian.org/lenny/ntpdate]ntpdate[/url]) — podczas uruchamiania systemu będzie korygował godzinę z serwerem [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/NTP]NTP[/url].
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-04-17 19:10:32)
[quote=azhag]Po włączeniu w trybie [tt]expert[/tt] można ustawić czy zegar jest wg UTC, czy wg czasu lokalnego.[/quote]
... w trybie expert [b]?[/b] To znaczy [b]?[/b]
Możesz też zainstalować demon do synchronizacji zegara (np. ntpdate) — podczas uruchamiania systemu będzie korygował godzinę z serwerem NTP[/quote]
Zainstalowałam. Działa.
Dzięki
Laptop HP Compaq nx6110
Debian Lenny KDE
[quote=halina]... w trybie expert [b]?[/b] To znaczy [b]?[/b][/quote]
pozwolisz, że zamiast pisać na nowo, posiłkuję się cytatem z dokumentu, który skrobię od jakiegoś czasu:
[b]3.2 Ekran powitalny[/b]
Jeśli wszystko poszło jak należy i komputer zbootował z płyty powinieneś zobaczyć ekran powitalny z logo Debiana i napisem:
[tt]Press F1 for help, or ENTER to boot:[/tt]
I w tym miejscu większość osób popełnia pierwszy błąd — wciska enter. Zamiast tego lepiej zgodnie z sugestią instalatora przejrzeć pomoc, czyli wcisnąć F1. Warto to robić zawsze, żeby wyrobić w sobie nawyk. Podobne menu bowiem znajdziemy w każdym instalatorze Debiana i w większości systemów Live. Osobiście przeglądam pomoc za każdym razem, nawet jeśli bootuję dokładnie ten sam system z dokładnie tej samej płyty po raz n-ty i pomoc znam już niemal na pamięć — a nuż tym razem znajdę coś ciekawego, co przegapiłem ostatnim razem (i często znajduję!).
W pomocy znajdziesz wiele trybów i opcji, które możesz wybrać. Dostępne są następujące tryby instalatora:
· install — instalator tekstowy w trybie zwykłym (domyślny)
· installgui — instalator graficzny w trybie zwykłym
· expert — instalator tekstowy w trybie zaawansowanym
· expertgui — instalator graficzny w trybie zaawansowanym
· rescue — tekstowy tryb ratunkowy
· rescuegui — graficzny tryb ratunkowy
W trybie zwykłym instalator zadaje tylko podstawowe pytania, konieczne do zainstalowania systemu. Tryb ten jest zalecany dla większości osób, niniejszy dokument opisuje instalację właśnie w tym trybie.
Tryb zaawansowany przeznaczony jest dla bardziej zaawansowanych debianowców, którzy chcą mieć większą kontrolę co i jak instalują. Instalator w tym trybie zadaje więcej pytań, ma również kilka dodatkowych opcji niedostępnych w zwykłym trybie, np. instalację zdalną przez SSH.
Tryb ratunkowy służy do odzyskiwania programu rozruchowego (GRUB lub LILO), np. jeśli utracimy go w wyniku instalacji innego systemu, który go nadpisze. (sprawdzić!)
(...)[/quote]
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Istotnie, f1 nie uruchamiałam. Pamiętałam tylko o wpisaniu: installgui, bo wolę tryb graficzny.
Jak będę jeszcze instalować, chyba się skuszę na: expertgui.
Dzięki
Gui to w większości przypadków instalacji kłopoty, przeważnie coś nie zostanie dobrze zainstalowane, coś ważnego umknie naszej uwadze itp.
Obecny tryb instalatora Debiana ,,expert'', jest moim zdaniem tak przejrzysty i przyjazny, [b]że nie korzystanie[/b] z niego przy instalacji systemu to delikatnie mówiąc ,,profanacja'' :P.
[quote=fnmirk]Obecny tryb instalatora Debiana ,,expert'', jest moim zdaniem tak przejrzysty i przyjazny, [b]że nie korzystanie[/b] z niego przy instalacji systemu to delikatnie mówiąc ,,profanacja'' :P.[/quote]
bez przesady, tryb [tt]expert[/tt] dla niezaawansowanego użytkownika jest trochę zbyt szczegółowy
Wiesz dlaczego uważam tryb ekspert za łatwy.
Ponieważ można zainstalować w trybie ekspert Debiana naciskając właściwie tylko klawisz enter bez zbędnego wdawania się w szczegóły. Instalator podpowiada opcje domyślne, które są zbliżone do normalnej instalacji i tylko jest ich trochę więcej.
Obecny instalator to nie to co kiedyś.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.20.108' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.20.108', 1732228079) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732227779 |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11210 AND t.moved_to IS NULL |
0.00022 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00215 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11210 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11210 |
Total query time: 0.00585 s |