Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Nie mam polskich czcionek w atermie i etermie , w xtermie są ale nie moge zrobić przeźroczystego tła (chyba nie ma obsługi tego).
Dodam że w programie xfontsel nie mogę ustawić ś ,ć , ą, ę itp oto screen :
[url=http://img170.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu1jj8.png][img]http://img170.imageshack.us/img170/4735/zrzutekranu1jj8.th.png[/img][/url]
Dodam że jest to etch , w pełni polski jaby sie wydawało ;/ i ,że instalowałem windowsowskie fonty.
Ostatnio edytowany przez hans (2008-05-08 21:24:39)
pokaż zawartość [tt].Xresources[/tt]/[tt].Xdefaults[/tt]
aterm*loginShell:false aterm*transparent:true aterm*shading:60 aterm*background:Black aterm*foreground:White aterm*scrollBar:true aterm*scrollBar_right:true aterm*transpscrollbar:true aterm*saveLines:32767 aterm*font:-*-clean-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-iso8859-2 xterm*transparent:true xterm*shading:60
plik .Xresources
Ostatnio edytowany przez hans (2008-05-04 22:45:49)
Szlag, zapomniałem -- jeszcze wynik polecenia:
locale
Jeśli masz UTF-8 to od razu możesz zapomnieć o atermie -- nie obsługuje. W takim wypadku polecam urxvt.
Jak z kodowaniami stoi eterm szczerze powiedziawszy nie wiem.
mam UTF-8 w lokalach.
Problem polskich znaków w Atermie rozwiązałem następującym sposobem.
Pierwsza sprawa:
Ustawiam locale
dpkg-reconfigure locales [*] pl_PL ISO-8859-2 [ ] pl_PL.UTF-8 UTF-8
// zapewne w tym miejscu będziesz miał zaznaczone ISO 8859-2 jaki UTF-8 [b]jak są oba zaznaczone zauważyłem problemy :)[/b]
Pozostawiłem samo ISO 8859-2
Później mój plik [b].Xdefaults[/b] wygląda następująco:
aterm*loginShell:false aterm*transparent:true aterm*shading:80 aterm*cursorColor:Blue aterm*background:Black aterm*foreground:Green aterm*scrollBar:false aterm*scrollBar_right:false aterm*transpscrollbar:false aterm*saveLines:33000 aterm*font:*-*-fixed-medium-r-normal--*-111-*-*-*-*-iso8859-2 aterm*boldFont:*-*-fixed-bold-r-normal--*-*-111-*-*-*-*-iso8859-2 XTerm*font: -*-fixed-medium-r-*-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2 aterm*greek_keyboard: ISO-8859
Przy takich ustawieniach mam polskie znaki w Aterm oraz przezroczystość.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-05-04 23:52:53)
Generation complete. perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = "pl_PL.UTF-8", LC_ALL = "pl_PL.UTF-8", LC_PAPER = "pl_PL.UTF-8", LC_ADDRESS = "pl_PL.UTF-8", LC_MONETARY = "pl_PL.UTF-8", LC_NUMERIC = "pl_PL.UTF-8", LC_TELEPHONE = "pl_PL.UTF-8", LC_MESSAGES = "pl_PL.UTF-8", LC_IDENTIFICATION = "pl_PL.UTF-8", LC_COLLATE = "pl_PL.UTF-8", LC_MEASUREMENT = "pl_PL.UTF-8", LC_CTYPE = "pl_PL.UTF-8", LC_TIME = "pl_PL.UTF-8", LC_NAME = "pl_PL.UTF-8", LANG = "pl_PL" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C"). perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = "pl_PL.UTF-8", LC_ALL = "pl_PL.UTF-8", LC_PAPER = "pl_PL.UTF-8", LC_ADDRESS = "pl_PL.UTF-8", LC_MONETARY = "pl_PL.UTF-8", LC_NUMERIC = "pl_PL.UTF-8", LC_TELEPHONE = "pl_PL.UTF-8", LC_MESSAGES = "pl_PL.UTF-8", LC_IDENTIFICATION = "pl_PL.UTF-8", LC_COLLATE = "pl_PL.UTF-8", LC_MEASUREMENT = "pl_PL.UTF-8", LC_CTYPE = "pl_PL.UTF-8", LC_TIME = "pl_PL.UTF-8", LC_NAME = "pl_PL.UTF-8", LANG = "pl_PL" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C"). HanysLap:/home/hans#
dało mi takie coś i bash zaczoł po angielsku gadac ;/
Jutro to jeszcze sprawdze , jutro matura ;/
Z tego co widze to zostawiłeś UTF-8. Spróbuj zaznaczyć tylko ISO 8859-2 .
eterm [url=http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=184801]nie obsługuje UTF-8[/url]. Od lat.
aterm nie obsługuje UTF-8. Nigdy nie miał tego robić.
rxvt nie obsługuje UTF-8. urxvt jest klonem z dodaną tą funkcją (i wieloma innymi). Paczka nazywa się [url=http://packages.debian.org/etch/rxvt-unicode]rxvt-unicode[/url], binarka [tt]urxvt[/tt].
xterm obsługuje UTF-8 i jest najlepszym dostępnym emulatorem terminala. Po prostu działa.
Pseudoprzezroczystość ssie, jak komuś zależy to niech zainteresuje się compizem ;) .
Aaa, zapomniałbym:
Skoro masz KDE, dlaczego nie używasz Konsole? Ona nie ma problemów z różnymi kodowaniami znaków.
xfontselem się nie przejmuj, nigdy nie potrafił wyświetlić polskich krzaków z UTF-8.
Ostatnio edytowany przez Minio (2008-05-05 13:31:35)
Innym bardzo dobrym terminalem jest roxterm stosunkowo lekki i też można ustawić przeźroczystość.
Nie ma problemów z utf8 i polskimi czcionkami.
Poradziłem sobie sam ;]
Rozwiązanie było prostsze niż myślałem.
Wystarczyło odpalić przez to polecenie :
$ LC_ALL="pl_PL" /usr/bin/aterm
i na root'cie
echo "LC_ALL=\"pl_PL\"" >> ~/.bashrc
pełna polonizacja.
Ostatnio edytowany przez hans (2008-05-09 01:39:09)
echo "LC_ALL=\"pl_PL\"" >> ~/.bashrc
i potem można po prostu [tt]aterm[/tt] ;) .
Time (s) | Query |
---|---|
0.00006 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00083 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.190.107' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.190.107', 1732837766) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732837466 |
0.00238 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.12.181' |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11368 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00166 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11368 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00098 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11368 |
Total query time: 0.0078 s |