Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
no przed samym rozpoczeciem ladowania systemu za biosem, no jak wloze plyte linuksa albo xp to przynajmniej moge jakos to ominac i zainstalowac system na nowo i tak wkolo macieja......... a moze gdybym tak zrobil wpis w xp w boot.ini o linuksie to moze tak wejde w linuksa ? bo obecnie jest zainstalowany nic nie kasowalem no tylko po zainstalowaniu linuksa i po pojawieniu sie tego bledu xp zainstalowalem oczywiscie na innej partycji zupelnie
a grub ci się uruchamia? czy dopiero po grubie jest ten błąd, czy jeszcze przed nim?
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-11 18:08:09)
Panowie - ilin, raixer, mruwek, owca, AgayKhan, dadexix,
Piotr3ks, emsilog, azhag, bns (w kolejności pojawiania się)
- darujcie, że się włączam.
Sama jestem początkująca i nie raz z Waszej uczynności korzystałam.
Moja rada:
przeczytajcie [b]uważnie[/b] wszystkie wpisy
od pierwszego postu [b]Vigorado[/b] poczynając.
Kolejno. [b]Wszystkie[/b].
Bo coś mi się wydaje, że ...
Może się mylę.
Pozdrawiam
ja nawet go nigdy na oczy nie widzialem, jak mam ustawione ze po biosie odrazu jest bootowanie z plyty to odrazu za bootowaniem wyskakuje ten "blad ladowania systemu operacyjnego"
Biorąc pod uwagę to, że zarówno GRUB jak i sam Linux podają komunikaty w języku angielskim, wychodzi na to, że albo koledze nie chce się rebootnąć komputera i sprawdzić dokładnie jaki komunikat otrzymał i walnął ściemę na poczekaniu, albo jest dopiero na etapie instalacji (w tym przypadku musi dostarczyć większej ilości informacji).
[quote=owca]wychodzi na to, że albo koledze nie chce się rebootnąć komputera i sprawdzić dokładnie jaki komunikat otrzymał i walnął ściemę na poczekaniu, albo jest dopiero na etapie instalacji (w tym przypadku musi dostarczyć większej ilości informacji).[/quote]
Już blisko, całkiem blisko.
Gdybyś skorzystał z mojej rady (powyżej), może by Ci się nasunęła jeszcze inna ewentualność:
że Vigorado - to po prostu dowcipniś.
wiecie co............... jestescie nie powazni, chce zainstalowac linuksa......... a Ty halina zajmij sie swoimi sprawami albo pomagasz albo.......... AgayKhan zainstalowalem cala instalacja sie zakonczyla komp sie zrebootowal i ile razy bym potem nie rebootowal to ten blad wyskakiwal i DO CHOLERY JASNEJ NIE JESTEM ZADNYM DOWCIPNISIEM, NIE MAM HUMORU BO STRACILEM WAZNE DOKUMENTY A WY SOBIE JAJA JESZCZE ROBICIE......
[quote=owca]Biorąc pod uwagę to, że zarówno GRUB jak i sam Linux podają komunikaty w języku angielskim, wychodzi na to, że albo koledze nie chce się rebootnąć komputera i sprawdzić dokładnie jaki komunikat otrzymał i walnął ściemę na poczekaniu, albo jest dopiero na etapie instalacji (w tym przypadku musi dostarczyć większej ilości informacji).[/quote]
NO JA PIERDZIELE WYOBRAZ SOBIE ZE ZAINSTALOWALEM W NOCY CALEGO LINUXA 3 RAZY I PONAD 60 RAZY CZYTALEM TEN ZASRANY KOMUNIKAT WIEC CO JA MAM WAM TUTAJ WIECEJ INFORMACJI PODSYLAS JAK CIAGLE PISZE "BLAD LADOWANIA SYSTEMU OPERACYJNEGO" ZA BIOSEM PRZED GRUBEM CZY TO TAKIE CIEZKIE DO ZROZUMIENIA ? MOZE MAM CIAGLE PISAC CAPSEM ZEBYSCIE MOGLI PRZECZYTAC WYRAZNIE
Ostatnio edytowany przez Vigorado (2008-05-11 20:02:29)
[quote=Vigorado]DO CHOLERY JASNEJ NIE JESTEM ZADNYM DOWCIPNISIEM, NIE MAM HUMORU BO STRACILEM WAZNE DOKUMENTY A WY SOBIE JAJA JESZCZE ROBICIE......[/quote]
Ulituj się: nie [b]WY[/b], tylko jedna osoba (czyli ja) podejrzewa Cię o poczucie humoru.
Ludzie przecież robią wszystko, co w ludzkiej mocy, żeby Ci pomóc.
Doceń to.
Pozdrawiam
no tylko zaraz przez Ciebie Ci wszyscy pomagajacy przestana to robic.... i wyobraz sobie od wczoraj nei mam poczucia humoru.....
skoro grub się nie uruchamia, to problem prawie na pewno jest w tym miejscu — albo coś nie tak z grubem, albo z partycjami, albo konfigiem gruba
ściągnij dowolnego live'a (np. knoppix, slax, grml) i go zbootuj
spod niego daj następujące informacje:
- wynik [tt]fdisk -l[/tt]
- zawartość pliku [tt]/etc/fstab[/tt] zainstalowanego systemu
- zawartość pliku [tt]/boot/grub/menu.lst[/tt] zainstalowanego systemu
A jakieś Linuksy live to u Ciebie działają ? Ambicje ambicjami, ale na moim kompie nigdy nie udało się zainstalować Fedory i Archa. Może na Twoim nie da się zainstalować Debiana. Jesteś początkujący, to spróbuj Ubuntu. Jak już wsio obczaisz, to zainstalujesz Debiana ( takim debootstrapem np).
a te live ile zajmuja ???? na dyskietke wejdzie ??? moge sprobowac jeszcze raz zainstalowac calego linuksa ale jak znow ten blad bedzie to od nowa bede musial tez xp instalowac a tego juz mi sie nie chce po raz 4
http://goodbye-microsoft.com/ a moze sprobowac zainstalowac przez ta strone jak radzil AgayKhan ??
jesli chodzi o bootowanie to nie mam zadnego problemu w tej chwili i pewno dyskietka tez moge zabootowac
Ostatnio edytowany przez Vigorado (2008-05-11 20:13:42)
http://goodbye-microsoft.com/ a moze sprobowac zainstalowac przez ta strone jak radzil AgayKhan ??
jesli chodzi o bootowanie to nie mam zadnego problemu w tej chwili i pewno dyskietka tez moge zabootowac
[quote=Vigorado]a te live ile zajmuja ???? na dyskietke wejdzie ??? moge sprobowac jeszcze raz zainstalowac calego linuksa ale jak znow ten blad bedzie to od nowa bede musial tez xp instalowac a tego juz mi sie nie chce po raz 4[/quote]
minimum jakie potrzebujesz na live to około 186MB czyli pen 256 spokojnie wystarczy. Na dyskietce to co najwyżej bootloader ;] Spróbuj zainstalować Linuxa na innej partycji w razie problemów XP powinien pozostać nieruszony. Lub Ghost i obraz partycji a potem w razie "W" tylko przywrócenie obrazu co trwa zdecydowanie krócej niż instalacja XP i wszystkich sterowników i softu
[quote=AgayKhan]na dyskietkę to takie bez okienek.
http://damnsmalllinux.org/
ma 50 mega.[/quote]
tylko sie pytalem czy ten cali live wejdzie na dyskietke
na dyskietce to możesz co najwyżej router postawić - Freesco - a nie live'a ;)
[quote=winnetou][quote=Vigorado]a te live ile zajmuja ???? na dyskietke wejdzie ??? moge sprobowac jeszcze raz zainstalowac calego linuksa ale jak znow ten blad bedzie to od nowa bede musial tez xp instalowac a tego juz mi sie nie chce po raz 4[/quote]
minimum jakie potrzebujesz na live to około 186MB czyli pen 256 spokojnie wystarczy. Na dyskietce to co najwyżej bootloader ;] Spróbuj zainstalować Linuxa na innej partycji w razie problemów XP powinien pozostać nieruszony. Lub Ghost i obraz partycji a potem w razie "W" tylko przywrócenie obrazu co trwa zdecydowanie krócej niż instalacja XP i wszystkich sterowników i softu[/quote]
tak sie sklada ze mam pen 512 mb to moge sprobowac sie w ten sposob pobawic
[url=http://www.pendrivelinux.com/2007/05/31/create-your-own-live-linux-cd-or-usb-distribution/]>>>TU<<<[/url]
[url=http://www.debuntu.org/how-to-install-ubuntu-linux-on-usb-bar]>>>TU<<<[/url]
[url=http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=7578&highlight=rar+has%B3o]>>>TU<<<[/url]
tu masz 3 linki jak jeszcze coś znajdę w historii to podrzucę ;)
[quote=winnetou]minimum jakie potrzebujesz na live to około 186MB czyli pen 256 spokojnie wystarczy. Na dyskietce to co najwyżej bootloader ;][/quote]
te minima są różne, są live'y dużo mniejsze (np. DSL, grml-small, PLDRescueCD mają ok. 50MB). kiedyś były na dyskietki (floppix), ale to prehistoria — po pierwsze technologia (są lepsze nośniki dostępne, a dyskietki wymierają) "się posunęła", po drugie sam Linux się rozrósł (na wymienionym Floppiksie było bodaj jądro 2.2)
[quote=winnetou](...)
tu masz 3 linki jak jeszcze coś znajdę w historii to podrzucę ;)[/quote]
zanim ilin ponownie mnie uprzedzi w reklamie ;) dorzucę jeszcze [url=http://www.grml.org]grmla[/url] ze swoim grml2usb (na 512Mb pena wersja medium!)
slaksa o ile dobrze pamiętam też dosć łatwo na pena wrzucić
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-11 20:38:16)
to minimum jakie podałem to takie realne minimum dla Debiana i innych "normalnych" dystrybucji ;) DSL owszem jest w stanie zamknąć się w 50MB ale Debiana za cholerę nie zamkniesz w 50MB ;) nawet sam czysty system bez X'ów ;) A przynajmniej mi się nie udało dojść do mniej niż 180MB ;]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00142 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.105.230' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.105.230', 1732227606) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732227306 |
0.00059 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.205.26' |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11409 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00261 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11409 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11409 |
Total query time: 0.00725 s |