Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam pytanie jest w temacie:)
Nie moge znalezc nic po polsku w necie na ten temat.Moze maci ejakies linki
Chodzi mi o metode arp poisoning czy ktoś aby nie podszyl sie pod mojego mac-ka i nie zbiera moich pakietów a potem przesyla je do mnie.
arpwatch
no wykrywanie to jest jedno ale ciekwsza sprawa jak sie zabespieczyc
trza by bylo jakos miskow poizlolowac odsiebie:P
pozatym mozna by polukac czym sie taki zfingowany pakiet moze wyruzniac....
ettercap ma opcje "check for other poisoners" do wersji 0.6.b była ona pod literką C. Arp poisoning robi strasznt hałas w lanie , arpwatch to widzi ;]. Zabezpieczyć można się, stosując statyczne wpisy w tabicy arp u klientów i na routerze/serwerze.
Zabezpieczyć można się, stosując statyczne wpisy w tabicy arp u klientów i na routerze/serwerze[/quote]
No właśnie moge sobie tylko zrobić statyczny wpis macka routera i kolo nie bedzie widzial co ja wysylam przy zalozeniu ze jestem wpiety w switcha ale to co do mnie leci moze leciec juz przez niego bo watpie zeby mnie admin wysluchał:)Trza cos wykombinować zeby mnie zalarmowalo jak pakiet bedzie leciał z innego ipka.
Pozdrawiam
Sie pomylilem.
Przeciez nawt jak bede mial w swoim kompie statyczna tablice arp to i tak tkos moze zaatakowac switch i w nim zmienić wpis w tablicy arp na fałszywy.
No i teraz pytanie co zrobi switch jak doleci do niego pakiet zaadresowany do konkretnego IP z konkretnum MAC-iem jezeli switch zostal zhaczony i w tablicy arp ma podane inne namiary?
chyba ze sie myle i switch patrzy tylko na MAC w pakiecie i wysyla pod ip w arp?
korbol troche dziwna ta twoja odpwedz ale podejzewam ze chodzi Ci cos w stylu zddosowanie switcha wkeszosc przechodzi w tryb pracy taki jak hub.....
korbol troche dziwna ta twoja odpwedz[/quote]
:)heh jak kazda :D
Nie,nie chodzi mi o przejscie switcha w hub.
No jest jakos tak ze switch sie "uczy" na który port ma zapodać dana ramke i jezeli ktoś "nauczy:)" switch ze ze ramke wyslana do mac-ka bramy ma wpac na dany port switcha czyli port oszusta to doleci to wlasnie do niego mimo ze ja mam ststyczny wpis w moim arp dotyczacy bramy
Pozdrawiam
Jak posługiwac sie arpwatchem na kompie w lanie (nie jestem serwerem:) aby jakos sie zczaić czy ktoś nie robi mi za przeproszeniem gówna :)
Oraz interesuje mnie odpowiedz na moj poprzedni post czy to możliwe?
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.150.11' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.150.11', 1738279297) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278997 |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1176 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00133 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1176 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00104 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1176 |
Total query time: 0.0052 s |