Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mi sie podoba w PLD to ze mozna pracowac na poldku jak na minishellu :)
Gubie sie jeszcze w plikach konfiguracyjnych ale sprawiaja wrazenie przejzystych - kwestia przestawienia sie.
[quote=debianus_userus]Mi sie podoba w PLD to ze mozna pracowac na poldku jak na minishellu :)[/quote]
Na poldku wzorowany jest aptsh. Niestety jest nakładką na apt-geta i spółkę, nie na aptitude.
Hm, a może jakaś dobra dusza "przepisze" go na aptitude? :)
Jako użytkownik PLD napiszę że działa świetnie :)
Jedna uwaga jeżeli ktoś chce spróbować to niech nie ściąga żadnych dvd, cd albo mini-iso najlepiej instalować z rescue-cd [link z filmem] najlepiej instalować Th, ponieważ Ac zostało już zamrożone i wychodzą głównie poprawki bezpieczeństwa [afair w Ac nie ma modularnych X]. Co do stabilności to w PLD pakiety znajdują się w 3 etapach stabilności th, th-ready i th-test w poldku można sobie łatwo skonfigurować z czego chcemy korzystać. Mimo niewielkiego rozgłosu uważam że warto spróbować
ps Azhag wspomniał o budowaniu pakietów przez bota ircowego, działa to całkiem nieźle, 2008-07-16 21:07:21 wrzuciłem na kanale prośbe o zbudowanie rpma a o 21:16:26 pakiet został już zbudowany :)
Blee już mnie krew zalewa .
Kernel panic raz za razem.Nie może dysku podmontowac.
Cztery razy initrd z palca generowałem.I nadal nie wiem o co mu biega.
Trzeba coś kombinowac w [b]/etc/sysconfig/geninitrd[/b]?
Instaluje w chroocie z debiana.Dysk sata.
/dev/sda1 * 1 3824 30716248+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 3825 19456 125564040 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 3825 5099 10241406 83 Linux /dev/sda6 11601 19198 61030903+ 83 Linux /dev/sda7 19199 19456 2072353+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda8 5100 11600 52219251 83 Linux
Poldek na /dev/sda6 a to jego fstab
/dev/sda7 swap swap defaults 0 0 /dev/sda6 / ext3 defaults 1 1 none /proc proc defaults,noauto,gid=17 0 0 none /sys sysfs defaults,noauto,gid=17 0 0 none /proc/bus/usb usbfs defaults,noauto,devgid=78,devmode=0664 0 0 # Obsolete now: none /dev devfs defaults,noauto 0 0 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/cpuset cpuset defaults,noauto 0 0 none /dev/shm tmpfs mode=1777,nosuid,nodev,noexec 0 0 /dev/cdrom /media/cdrom auto users,noauto 0 0
W czym tkwi problem
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-07-22 22:00:20)
może to będzie pomocne:
http://forum.pld-linux.org/viewtopic.php?t=4160
PS. debianus_userus: dobrze mi się wydaje, że bieszczaders to ty? :)
[quote=ilin]Blee już mnie krew zalewa .
Trzeba coś kombinowac w [b]/etc/sysconfig/geninitrd[/b]?[/quote]
czasem trzeba, do geninitrd dodaj -f -v co napisze stary initrd oraz sprawi, że będzie bardziej gadatliwy pokaże jakie moduły ładuje do initrd
http://pl.docs.pld-linux.org/kernel-urzadzenia_geninitrd.html
Już sobie poradziłem.
Do opcji generowania initrd musialem dodac ladnych kilka modułów ktore wziąłem z lsmod w debianie.
Z automatu nie było szans na poprawne wygenerowanie initrd.
Jeszcze jedno pytanko.
Trzeba tam dodatkowo dodawać jakies repa? bo nie widzę tam takich pakietów jakie zwykle znajdują się w non-free flash etc.
[quote=ilin]Trzeba tam dodatkowo dodawać jakies repa? bo nie widzę tam takich pakietów jakie zwykle znajdują się w non-free flash etc.[/quote]
flash jest w standardowym repo — [tt]adobe-flash-installer[/tt]
dodatkowe repozytoria raczej nie są potrzebne (nawet niewiele jest tych nieoficjalnych), najwyżej odhashowanie repozytoriów [tt]th-ready[/tt] i [tt]th-test[/tt], jak ktoś bardzo chce ([tt]/etc/poldek/pld-source.conf[/tt])
[quote=ilin]Już sobie poradziłem.
Do opcji generowania initrd musialem dodac ladnych kilka modułów ktore wziąłem z lsmod w debianie.[/quote]
Czasem tak bywa, intalując z rescue-cd moduły bierze się z lsmoda uruchomionego systemy :)
Jedna rada jeżeli te dodatkowe moduły dopisałeś w komendzie generującej initrd do proponuję dopisać je do pliku
/etc/sysconfig/geninitrd w przypadku aktualizacji kernela i/lub ponownego generowania initrd unikniesz tych samych błędów z którymi właśnie się uporałeś [geninitrd sprawdza ten plik]
[quote=ilin]Jeszcze jedno pytanko.
Trzeba tam dodatkowo dodawać jakies repa? bo nie widzę tam takich pakietów jakie zwykle znajdują się w non-free flash etc.[/quote]
W /etc/poldek/repos.d/pld.conf ustawiasz z jakich repo poldek ma korzystać, th-ready można dodać spokojnie, th-test jak uważasz u mnie działa na test
Miłej zabawy :)
Mam tu jeszcze jeden problem.
Zeby ozywic w lapku wifi musze uzyc ndiswrappera.
Tradycyjnie sprobowalem skompilowac ze zrodel i nie idzie.
W pld nie ma konfigu kernela w boot.
Doinstalowalem headers i build-module do kernela i tam nadal nie ma configu nigdzie i o to sie ndiswrapper pluje.
Jest tam pliczek z configiem o nazwie config-dist skopiowalem go jako .config kompilacja ruszyla.
Pomielilo i wyplulo ze to system 64bitowy a takowego ndiswrapper nie wspiera.
Nijak to sie ma rzeczywistoscia bo mam system 32bitowy
[adam@pldmachine ~]$ uname -a Linux pldmachine 2.6.25.11-2 #1 SMP Fri Jul 18 14:25:27 UTC 2008 i686 Intel(R)_Pentium(R)_Dual__CPU__T2330__@_1.60GHz PLD Linux
Sprobowalem wiec zainstalowac ze speca.
Tez nic bo cos spec jest walniety moze nie tyle spec co link w nim bo nie moze pobrac zrodel.szuka wersji 1.52 a najnowszym jest 1.53 i pewnie tamtego juz tam nie ma.
Za cienki jestem aby poprawiac speca.
Sam juz nie wiem co z tym fantem zrobic moze zainstalowac jadro wanila ale tam moze byc to samo.
ndiswrapper.spec ma tag AC-branch, czyli pisany był pod Ac więc na Th może się nie budować, jednak u mnie się zbudował bez problemu :)
Jeżeli podbijesz kernel do 2.6.25.11-3 to podeśle Ci paczki.
Jeżeli chodzi o kompilacje ze źródeł to staram się unikać jak ognia, więc nic mądrego nie napisze.
Środowisko do budowanie przygotowałeś w taki sposób http://pld-linux.org/pl/DevelopingPLD/PreparingWorkingEnvironment ?
Do tego proponuje jakiś chroot, albo wirtualną maszyne bo przy częstszym budowaniu dużo paczek devel trzeba dociągać
Dzieki za paczki ale nie o to idzie.
Buduje przy pomocy tego przepisu.
http://developer-doc.pld-linux.org/baseciq/slack2pld.html
Wczesniej zbudowalem sobie centerima bez problemu.
Budowa ndiswrappera wyglada tak
[adam@pldmachine ~]$ export CVSROOT=":pserver:cvs@cvs.pld-linux.org:/cvsroot" [adam@pldmachine ~]$ mkdir -p ~/rpm/{SPECS,SOURCES,RPMS,SRPMS,BUILD} [adam@pldmachine ~]$ cd rpm/ [adam@pldmachine rpm]$ cvs get SPECS/builder SPECS/getsrc SOURCES/kernel-i386.config U SPECS/builder U SPECS/getsrc U SOURCES/kernel-i386.config [adam@pldmachine rpm]$ cvs get SPECS/ndiswrapper.spec U SPECS/ndiswrapper.spec [adam@pldmachine rpm]$ cd SPECS/ [adam@pldmachine SPECS]$ ./getsrc ndiswrapper.spec bash: ./getsrc: Permission denied [adam@pldmachine SPECS]$ chmod +x getsrc [adam@pldmachine SPECS]$ ./getsrc ndiswrapper.spec Trying to download sources for ndiswrapper-1.52-%{rel} Nieznane makro w nazwie: %{pname} Podaj warto¶æ tego wyra¿enia: Searching for file: -1.52.tar.gz Trying CVS... FAILED Trying source URL... FAILED Failed to download -1.52.tar.gz [adam@pldmachine SPECS]$
Nie moze zrodel pobrac i na tym sie konczy.
Buduje przy pomocy tego przepisu.[/quote]
właśnie ten sposób jest troche przestarzały, teraz używa się skryptu builder, który wszystko załatwia za nas [nie potrzeba cvs get itp]. Skoro inne paczki się budują to sródowisko powinno być ok [w przyszłości polecam sposób z linka podanego przeze mnie wyżej]. Teraz wystarczy tylko przejść do katalogu ~/rpm/SPECS i odpalićKod:
./builder -bb ndiswrapper.spec
"God, root, what is difference?"
Bingo.
Tym sposobem ndiswrapper sie zbudowal.
Do jadra sie laduje czy bedzie dzialal to zaraz sie okaze.
Ostatnie pytanie jak sprawdzic jakie programy mam dostepne w specach?
Wielkie dzieki .
[quote=ilin]Ostatnie pytanie jak sprawdzic jakie programy mam dostepne w specach?[/quote]
ja sprawdzam przez www http://cvs.pld-linux.org/cgi-bin/cvsweb/SPECS/ , jak sprawdzić w konsoli nie wiem, pewnie trzeba by było pobrać wszystkie spece, co jakiś czas je aktualizować
[quote=svL][quote=ilin]Ostatnie pytanie jak sprawdzic jakie programy mam dostepne w specach?[/quote]
jak sprawdzić w konsoli nie wiem[/quote]
w3m -dump http://cvs.pld-linux.org/cgi-bin/cvsweb/SPECS/
zamiast w3m można użyć lynksa lub linksa
pewnie też za pomocś [tt]cvs[/tt] można jakoś wylistować, ale w nim nie jestem biegły
Wszystko jasne.
Dzieki
[quote=azhag]
w3m -dump http://cvs.pld-linux.org/cgi-bin/cvsweb/SPECS/
[/quote]
dzięki, świetnie się sprawdza no i o wiele szybciej
no i grepować można :)
jak kilka grepów z rzędu chce sie zrobić, to najlepiej przekierować do pliku tymczasowego
[quote=azhag]no i grepować można :)[/quote]
od tego zacząłem :)
Poprawcie mnie jesli się mylę.
Oczom nie wierzę.
W paczce nie ma openoffice tylko w specu czyli kompilacja.
Niczym gento.
Jeszcze niedawno był w th-test lub th-ready. Teraz faktycznie nie widzę.
[quote=ilin]Poprawcie mnie jesli się mylę.
Oczom nie wierzę.
W paczce nie ma openoffice tylko w specu czyli kompilacja.
Niczym gento.[/quote]
na razie nie ma, ponieważ nie buduje się na jednej z architektur [imho nie powinno to przeszkadzać w umieszczaniu oo dla architektur dla ktorych się paczki budują np w th-test, cóż taka polityka], na #pldhelp ktoś pisał że pracuje nad specem i powinno być lada dzień [jak będzie na prawdę to się okaże] Zamiast budowania oo ze specy polecam paczki z ux.pl
<rozmywam>
[quote=ilin]W paczce nie ma openoffice tylko w specu czyli kompilacja.
Niczym gento.[/quote]
Tylko w Gentoo jest prekompilowany [url=http://www.gentoo-portage.com/app-office/openoffice-bin]openoffice-bin[/url].
</rozmywam>
gdzies słyszałem że PLD ma najbardziej dopracowane rpm z wszystkich distro uzywających go.
no ale to może pogłośki :p
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00208 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.181.122' WHERE u.id=1 |
0.00102 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.17.181.122', 1732744863) |
0.00083 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732744563 |
0.00093 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11833 AND t.moved_to IS NULL |
0.00015 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00323 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11833 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00130 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11833 |
Total query time: 0.00978 s |