Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Lubię sobie w gierki potrzaskać i na dniach kupuje 4870 ale szukałem coś o sterach na linuxa i nic nie mogę znaleźć ;( wie ktoś coś na ten temat??
ATI to wciąż porażka ze wsparciem dla linuxa, choc ostatnio duzy postep zrobili to mimo wszystko sa jeszcze za nvidia.
[quote=qluk]ATI to wciąż porażka ze wsparciem dla linuxa, choc ostatnio duzy postep zrobili to mimo wszystko sa jeszcze za nvidia.[/quote]
Oj duże postępy. Myślę że niedługo będzie się można zastanawiać jaką kartę kupić do nowego kompa :).
W każdym bądź razie Twoja odpowiedź nie jest odpowiedzią na pytanie autora tematu.
Gigiel: masz 2 wybory. Albo otwarte stery ati, albo fglrx. Polecam jednak fglrx, te sterowniki znacznie się poprawiły, także bezproblemu uruchomisz na nich beryla, compiza, a przez cedege gierki także będą śmigać.
Pozdrawiam
Oki dzięki już spokojniej spać będę ;p
[quote=adam05][quote=qluk]ATI to wciąż porażka ze wsparciem dla linuxa, choc ostatnio duzy postep zrobili to mimo wszystko sa jeszcze za nvidia.[/quote]
Oj duże postępy. Myślę że niedługo będzie się można zastanawiać jaką kartę kupić do nowego kompa :).
W każdym bądź razie Twoja odpowiedź nie jest odpowiedzią na pytanie autora tematu.[/quote]
No to przeciez napisałem, że nastapił duży postęp, choć jeszcze są troche za nvidia. I mam nadzieje że się potwierdzi, że niebawem zakup kart ATI dla linuksowca nie będzie się wiązać z wyłysieniem ;)
Ciii to była mała dywagacja :D
compiza beryla itp można również spokojnie odpalić na otwartych sterownikach ATI
co nie zmienia faktu, że fglrx jest bardziej wydajny jeśli chodzi o gry (natywne i emulowane)
o gry nie chodzi nie po to 4870 kupuje żeby na linuxie z giercami sie męczyć ;D $hita traktuje jako konsole do gier ;D
[quote=giegiel][b]Lubię sobie w gierki potrzaskać i na dniach kupuje 4870 ale szukałem coś o sterach na linuxa[/b] i nic nie mogę znaleźć ;( wie ktoś coś na ten temat??[/quote]
zasugerowałem się tą wypowiedzią :)
kodzik: To Ty nie wiesz że jak linuksowiec pisze ze lubi pograc w gry to znaczy ze ma imitacvje konsoli? Czyt. Windowsa gdzies na partycji ;)
giegiel: zdaj potem relacje jak 4870 smiga na linuxie, kto wie czy troche wysluzone 8800GT zamiast zostac zastapione GTX280 dozna zaszytu bycia wymieniona karta na rzecz jakiegos potworka ATI. No chyba, że obliczenia pod linuchem bedzie mozna tez przerzucac na GPU, jak na razie Nvidia zapowiada to only for Windows ;(
Hmm w sumie ostatnio ASUS zaprezentowal karte z trzema ukladami ATI 3850 chyba, wiec tylko czekac az takie trio bedzie robic z 4870 ;]
nie no spoko.. chodziło mi o to też, że i na linuchu można pośmigać w giery windowsowe (natywne instalatory lub wine[coraz więcej gier działa]) :)
Hehe ;D 3x3850 potwierdź linkiem ;) bo ciekawe ;) nie natrafiłem
a GTX260 mało rentowny w porównaniu do 4870
Relacja dopiero za 2 tygodnie ;/
Ooo nawet pamietal jaki proc -> [url=http://pl.asus.com/news_show.aspx?id=10943]Asus Trinity[/url]. Na Gram.pl tez byl jakis test i wygladala ciut inaczej (m.in. czerwony PCB jak pamietam).
Mówie o GTX280 a nie 260 i licze ze wsparcie do przerzucenie obliczen zmiennoprzecinkowych glownie na GPU bedzie na linucha, a wtedy moglbym zorbic nawet jedna stacje Home Cinema System czy jak to tam nazwac ktora bylaby w stanie obsluzyc nawet 8 strumieni HD i to na bardzo ekonomicznym procu :) Po drugie jakos Nvidia miala zawsze rowny poziom, a ATI to rtaz super a raz gorzej. Ale zycze ATI jak najlepiej w koncu dobrze byloby miec wybór.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00134 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.15.173' WHERE u.id=1 |
0.00059 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.15.173', 1738490334) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738490034 |
0.00046 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11937 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00092 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11937 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11937 |
Total query time: 0.00484 s |